Rondom de longen liggen vliezen (pleura), die bestaan uit een binnen- en een buitenvlies. De
Wat is een pleuravochtuitstorting? Tussen long en borstkas bevindt zich een dubbel vlies, het longvlies. Tussen de twee bladen van het longvlies bevindt zich een dunne laag vocht, het pleuravocht, welk maakt dat de vliezen tijdens de ademhaling vlot langs elkaar kunnen glijden.
De longen zijn omgeven door twee longvliezen (pleurabladen): een binnenste vlies (pleura visceralis) en een buitenste vlies (pleura pariëtalis). Het binnenste vlies zit aan de long vast, het buitenste vlies aan de wand van de borstholte. De beide longvliezen bewegen met de ademhaling mee.
Pleuritis is een ontsteking van je longvlies (de pleura) of je borstvlies en wordt ook wel longvliesontsteking of borstvliesontsteking genoemd. Bij de ontsteking schuurt je borstvlies tegen de borstwand. Dat kan een vervelende en scherpe pijn veroorzaken bij het ademhalen, want het longvlies zit vol zenuwen.
Bij een pleuradrainage brengt de longarts een dun slangetje (pleurakatheter) in uw long in de pleuraholte. Met dit slangetje neemt de longarts een teveel aan lucht en/of vocht weg uit de pleuraholte.
Patiënten met pleuravocht kunnen last hebben van deze klachten: pijn of druk op de borst, vooral bij het inademen; kortademigheid; hoesten (zonder slijm).
De meest voorkomende oorzaak van transsudaat pleuravocht hartfalen en levercirrose. Het nefrotisch syndroom is een minder vaak voorkomende oorzaak van transsudaat pleuravocht. Hierbij verlies het lichaam veel albumine in de urine waardoor er een te kort aan albumine (hypoalbuminemie) ontstaat.
Ademhalingsproblemen kunnen optreden als er zoveel vocht tussen de vliezen ophoopt, dat de vliezen niet meer tegen elkaar blijven plakken. Als de pleuritis veroorzaakt is door een virale infectie spreek je van een virale pleurits, dan kun je verder last hebben van de volgende symptomen: Hoofdpijn. Koorts.
Een onderliggende ziekte is meestal de oorzaak van pleuritis. De arts zal die daarom proberen te achterhalen. Hoe je behandeling verloopt, hangt voor een groot af van de onderliggende ziekte. Als die behandeld is, is de pleuritis meestal genezen.
Medicijnen tegen de onderliggende aandoening zorgen ervoor dat een longvliesontsteking vanzelf geneest. Dus: is een virale infectie zoals griep de boosdoener, dan krijgt u antivirale middelen. Bij een bacteriële infectie, zoals een verkoudheid, krijgt u antibiotica. Tegen de pijn kunt u ook pijnstillers krijgen.
De pleurale ruimte is een van de virtuele ruimten in het lichaam: door een duidelijke begrenzing omgeven ruimtes die echter onder normale omstandigheden vrijwel leeg zijn. De beide pleurabladen liggen tegen elkaar aan en glijden over elkaar bij de ademhalingsbeweging door een zeer dunne film van vocht.
Deze ingreep doet door de verdoving geen pijn. Met een hechting bevestigt de longarts de pleurakatheter aan uw lichaam. Aan de pleurakatheter wordt een opvang- zuigdrainagesysteem vastgemaakt Dit wordt over u buik vastgeplakt naar de andere zijde van uw lichaam.
Als er vocht achter uw longen zit, wordt de long in elkaar gedrukt. Hierdoor wordt u benauwd. Het vocht zit tussen de vliezen van de long en de borstwand. Met een slangetje (drain) kan dit vocht weggehaald worden.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.
Symptomen van vocht in de longen
De ophoping van vocht en te weinig zuurstof in het bloed uit zich in kortademigheid. De ademhaling gaat steeds sneller en de neusgaten gaan wijder open staan. Door plat te liggen kun je nog meer last krijgen van kortademigheid.
Het kraakbeen van één of enkele ribben is ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk. Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek(ken).
Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen.
Longvlies- en borstvlieskanker is (nog) niet te genezen. De behandeling voor longvlieskanker richt zich op levensverlenging en bestaat uit een combinatie van 2 soorten chemotherapie.
Pleuritis kan ontstaan door een infectie met een virus (zoals griep) of bacterie. Omdat virussen of bacteriën normaal gesproken niet in de buurt komen van het longvlies, weet uw arts dat er een onderliggende oorzaak is. Daarom wordt er verder onderzoek gedaan naar deze oorzaak.
Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders. Een slechter wordende conditie. Zwelling van je gezicht of nek, wanneer de lymfeklieren zijn aangetast door kankercellen. Hormonale of bloedstoornissen die worden veroorzaakt doordat tumorcellen bepaalde stoffen afgeven.
Symptomen van kortademigheid zijn benauwdheid, ademnood, versnelde ademhaling, vermoeidheid, droge mond, slecht slapen, verwardheid en zuchten. De symptomen worden verergerd door inspanning of emotionele spanning. Tevens zijn patiënten vaak bang te stikken tijdens kortademigheid.
Normaal bevind zich tussen de vliezen een klein laagje vocht, het pleuravocht. Dit vocht zorgt ervoor dat de vliezen langs elkaar kunnen bewegen tijdens de ademhaling. De hoeveelheid pleuravocht is normaal maar enkele milliliters.
Deze ruimte is luchtdicht afgesloten (vacuüm) en is gevuld met een dun laagje vocht. Door verschillende oorzaken kan zich extra vocht ophopen tussen deze vliezen. Dit vocht noemen we pleuravocht. Tussen de twee vliezen hoort maar weinig vocht te zitten.
Pleurale plaques zijn dus verdikkingen in het borstvlies. Deze verdikkingen zijn een gevolg van blootstelling aan asbest. Wat veel mensen denken, is dat pleurale plaques kanker kunnen veroorzaken, of een voorloper van kanker zijn.