TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
Houdbaarheidsdatum. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat geprint. Er zijn twee varianten: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT).
De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten. Groenten in blik, ontbijtgranen, chips, melk (ongeopend), koekjes, eieren en frisdrank bijvoorbeeld.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
In het kort. Een THT-datum vertelt je dus vanaf wanneer de kwaliteit zal verminderen en kan je ook na datum nog gebruiken of opeten. Een TGT-datum zegt dat je het product enkel en alleen tot en met die datum mag consumeren en moet je respecteren.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren . Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze van goede kwaliteit zijn en op de juiste manier in de vriezer worden bewaard", aldus Jones.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
TGT (Target) is de verkoopdoelstelling voor een specifieke periode , terwijl ACH (Actual Contribution to Growth) de werkelijke verkoopdoelstelling is.
De houdbaarheid van French's® French Fried Onions is 18 maanden vanaf de productiedatum . Voor een optimale smaak en aroma raden wij u aan om ons product te consumeren vóór de "Best By"-datum op de verpakking.
Mag dat wel, producten die over de datum zijn verkopen? Alleen producten met een THT (tenminste houdbaar tot) datum mogen verkocht worden. Producten met een TGT (tenminste gebruiken tot) datum mogen niet meer verkocht worden. Dat is vaak bederfelijk eten, zoals vlees en zuivel.
De meeste voedingsmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum. U kunt nog een tijdje na de houdbaarheidsdatum eten, omdat ze veilig zouden moeten zijn, maar ze kunnen wel wat kwaliteit hebben verloren . Voedingsmiddelen met een houdbaarheidsdatum mogen na die datum legaal worden verkocht, mits het voedsel geschikt is voor menselijke consumptie.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Vervaldatum
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Vlees dat stinkt
Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg.
In het Verenigd Koninkrijk worden eieren gemarkeerd met een houdbaarheidsdatum – een wettelijke vereiste van 28 dagen nadat het ei is gelegd. Natuurlijk wordt aanbevolen om de eieren binnen deze datum te consumeren, maar ze zijn vaak nog veilig om te eten na deze datum. Als u ze in de koelkast bewaart, kunt u ze 2-3 weken na de houdbaarheidsdatum eten .
In de meeste gevallen kunt u rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. U mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .