De statuten van de Vereniging van Eigenaars kun je altijd vinden in de splitsingsakte. Dit is een document wat wordt opgesteld bij de notaris en bevat de regels van hoe het appartementencomplex wordt gesplitst (per appartement) en wat de regels van het functioneren van de VvE zijn.
Een VvE heeft verplicht een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering nodig en kan aanvullend kiezen voor overige VvE verzekeringen. Elke VvE heeft statuten nodig, waarin de regels voor de leden staan. De statuten VvE bestaan uit de Akte van splitsing door de notaris en optioneel het Huishoudelijk Reglement.
De regels waaraan de leden van de VVE zich dienen te houden staan omschreven in de statuten van de VvE. De statuten bestaan uit de (notarieel opgestelde) Akte van splitsing en kan worden uitgebreid met een Huishoudelijk Reglement.
Ja, u bent wettelijk verplicht aan uw VvE deel te nemen. De belangrijkste verplichting die u als VvE-lid heeft, is dat u samen met de andere eigenaren de gemeenschappelijke delen van het pand onderhoudt en verzekert.
In Nederland kennen we veel verschillende rechtsvormen. De vereniging, stichting en VvE zijn daar een voorbeeld van.
U kunt een vereniging oprichten bij notariële akte, onderhandse akte of mondelinge afspraak. Daarvan kan alleen de vereniging die bij notariële akte is opgericht volledig rechtsbevoegd zijn. De statuten zijn het belangrijkste document van elke vereniging.
Iedere Vereniging van Eigenaars heeft een bestuur. Dat vertegenwoordigt de VvE. Het VvE-bestuur kan worden samengesteld uit de appartementseigenaars zelf, maar er kan ook een externe bestuurder worden aangesteld.
De VvE heeft ook periodiek vergaderingen voor alle leden, waarin besproken kan worden welke bewoner wat precies nodig vindt. Hoe dit werkt, staat in de statuten van de VvE. De statuten van de Vereniging van Eigenaars kun je altijd vinden in de splitsingsakte.
Het wettelijke uitgangspunt is dat het bestuur uit één persoon bestaat, tenzij de statuten (onderdeel van het (model)splitsingsreglement) bepalen dat het er twee of meer moeten zijn. De statuten verschillen per VvE, waardoor het aantal bestuurders ook per VvE kan verschillen.
De vergadering van eigenaars kan commissies benoemen voor bepaalde taken. Bijvoorbeeld een kascommissie die de jaarrekening controleert, een groencommissie die de tuin doet of een commissie die zich met het verduurzamen van uw VvE bezighoudt. Deze commissies mogen niet zomaar alleen beslissingen nemen voor de VvE.
Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur. Wanneer het VvE bestuur wil opstappen, doet de vergadering van eigenaars er verstandig aan om geen ontslag te verlenen totdat er nieuwe bestuurders zijn benoemd.
Als je de statuten kwijt bent kan je deze opvragen bij de Kamer van Koophandel. Zijn de statuten al wat ouder? Dan kan je ze opvragen bij de notaris die de stichting heeft opgericht.
Wanneer je een vereniging of stichting wilt oprichten, ben je verplicht statuten op te stellen. In deze statuten worden de basisregels voor een stichting of vereniging vastgelegd. De verdere uitwerking van deze regels, dagelijkse gang van zaken, wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.
Iedere VvE heeft een bestuur. Zijn er meerdere bestuursleden dan is er vaak een voorzitter, penningmeester en secretaris. Dit is niet verplicht, bij veel VvE's is het toegestaan als het bestuur uit 1 persoon bestaat. Als voorzitter van het bestuur voert u het woord tijdens de vergadering namens het bestuur.
Officieel ben je verplicht een actieve VvE te voeren, maar er is niemand die dat controleert. Dat verandert dus als je zelf wilt gaan verkopen of als je buren plannen krijgen.
Onderhoud binnen de VvE
Alle eigenaren zijn samen verantwoordelijk voor het onderhouden van het pand en de gemeenschappelijke ruimtes. Tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) is een meerderheid van de stemmen nodig voor goedkeuring van de uitvoering van gemeenschappelijk onderhoud.
Nee, beheer en bestuur zijn twee verschillende rollen binnen een VvE. Het VvE bestuur wordt gevormd door één of meer personen.
Het bestuur vertegenwoordigt de VvE en voert de besluiten uit die de vergadering van eigenaars heeft genomen. Het bestuur kan worden samengesteld uit de appartementseigenaars zelf, maar er kan ook een externe bestuurder worden aangesteld.
De benoeming is voor onbepaalde tijd. Het bestuur kan wel altijd door de vergadering worden ontslagen. Een vrijwillige bestuurder kan ook zelf ontslag nemen. Daarnaast moet het VvE bestuur worden ingeschreven bij de KvK.
Wanneer een gebouw wordt opgedeeld voor meerdere eigenaren is het oprichten van een vereniging van eigenaren, afgekort VvE, verplicht. Het doel van een VvE is de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren van het appartementencomplex te behartigen.
Statuten zijn grondregels, bepalingen die ten grondslag liggen aan bepaalde rechtspersonen, zoals de naamloze vennootschap, besloten vennootschap, vereniging en stichting.
Je hebt geen decharge nodig om te mogen opstappen als bestuurder/voorzitter. Je hebt gewoon het recht om op te stappen, het is niet zo dat andere leden je dat recht “tot de dood er op volgt” kunnen ontzeggen/onthouden.
Hoofdstuk 6.6 Schorsing, ontslag en vervangen van de voorzitter. Als de voorzitter van het bestuur niet functioneert, moet de vereniging daar iets aan kunnen doen. Uiteraard is het mogelijk de voorzitter op zijn disfunctioneren aan te spreken.