Wiskunde C komt vooral van pas bij vervolgopleidingen in de sector Gedrag & Maatschappij. Wiskunde D geeft een verbreding van wiskunde A (statistiek) en verdieping van wiskunde B. Verder zit er ruimtemeetkunde in en een aantal keuze onderwerpen. Wiskunde D kan alleen in combinatie met wiskunde B gevolgd worden.
Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.
Voorbeeld. Bij wiskunde D leer je werken met Complexe getallen. Deze getallen komen terug in vele vakgebieden: onder andere in computerapplicaties en toepassingen bij economie, biologie, natuurkunde, scheikunde, elektrotechniek en wiskunde.
Wiskunde D is een aantrekkelijk en uitdagend vak voor leerlingen die goed zijn in wiskunde. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: kansrekening en statistiek, analytische meetkunde, dynamische systemen (vroeger dynamische modellen ), wiskunde in wetenschap en complexe getallen.
Vooral als je wiskunde echt heel moeilijk vindt, is wiskunde A de beste optie voor jou. Lukte dat vak in de onderbouw best aardig, ga dan voor wiskunde B. Met die variant word je namelijk op veel meer opleidingen toegelaten. Je beperkt jezelf met wiskunde B dus minder in je keuzevrijheid dan met wiskunde A.
Wiskunde C komt deels overeen met wiskunde A, vooral op het gebied van de statistiek en het zien van verbanden. Anders aan wiskunde C is de ruimtemeetkunde en het logisch redeneren wat hier een grote rol in speelt. Wiskunde C komt vooral van pas bij vervolgopleidingen in de sector Gedrag & Maatschappij.
Het vak wiskunde A leert je om wiskunde te koppelen aan de wereld om je heen. Het richt zich dan ook voornamelijk op statistiek en toegepaste analyse. Bij wiskunde A op vwo komt daar ook kansberekening bij. Algebra en berekeningen horen er ook bij, maar een stuk eenvoudiger dan wiskunde B en meer in verhaalvorm.
Wiskunde D is bedoeld voor leerlingen op het HAVO en VWO in de natuurprofielen (Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek) die een exacte (technische) studie gaan volgen. Voorwaarde is dat de leerlingen Wiskunde B volgen. Het vak kan aangeboden worden als profielkeuzevak in het NT-profiel.
Wiskunde D kent alleen een schoolexamen. Van wiskunde A, B en C worden sommige onderdelen getoetst in het centraal examen en andere in het schoolexamen.
Het is voor scholen niet verplicht wiskunde D aan te bieden als keuzevak.
Veel eerstejaarsstudenten in de bèta-georiënteerde opleidingen ervaren een verhoogd niveau en tempo ten opzichte van de middelbare school, het vak wiskunde D zorgt voor een bredere wiskundige basis die in zulke vervolgopleidingen zeker van pas komt. Met Wiskunde D verenig je dus het nuttige met het aangename!
Omdat alle scholen zelf een programma mogen samenstellen (en er per school dus verschillende onderdelen worden aangeboden) is er geen centraal examen wiskunde D. Het diplomacijfer bestaat enkel uit schoolexamens (SE) met daarbij één of meerdere praktische opdrachten (PO).
Wiskunde B
Daarom kunnen leerlingen met de profielen Natuur & Gezondheid en Economie & Maatschappij kiezen of ze wiskunde A of B nemen in hun profiel. Voor de echte bèta's, die Natuur & Techniek als profiel hebben en dus een sterke voorkeur hebben voor de exacte wetenschappen, is het verplicht om wiskunde B te doen.
In Nederland volgt 1% van het totaal aantal leerlingen wiskunde D, dat samen met wiskunde B, voor een hoge onderwijstijd zorgt vergeleken met het buitenland.
Het vwo is niet veel moeilijker dan havo
De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havo, al neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond Hugo.
Wiskunde C komt deels overeen met op wiskunde A. Er zit wel statistiek en kansrekening in en ook functies en grafieken. Logisch redeneren speelt een grote rol, maar ook een deel van ruimtemeetkunde zit in wiskunde C. Met wiskunde C in je bagage kun je dus de kant van “Gedrag en Maatschappij” op.
Iedere havo-leerling heeft de volgende verplichte vakken in de bovenbouw: Nederlandse taal en literatuur; Engelse taal en literatuur; Wiskunde of rekenen voor C&M leerlingen die geen wiskunde volgen (telt niet mee voor eindexamen);
Er is één uitzondering op deze regel: als je als Havo CM-Leerling aan de exameneisen kan voldoen zonder wiskunde, kan je wiskunde buiten beschouwing laten. Je hebt dan een extra keuzevak nodig. Op het VMBO is wiskunde geen kernvak.
Subdomein A2: Onderzoeksvaardigheden
De kandidaat kan een gegeven probleemsituatie inventariseren, vertalen in een wiskundig model, binnen dat model wiskundige oplostechnieken hanteren en de gevonden oplossingen betekenis geven in de context.
Overigens telt wiskunde D wel als een volwaardig examenvak. Het is niet minder 'waard' dan bijvoorbeeld aardrijkskunde of economie. En laat je ook vooral niet tegenhouden als je school je niet de mogelijkheid geeft om wiskunde D te volgen.
Haast iedereen kan goed worden in wiskunde, maar het zit 'm vooral in het oefenen en verbanden kunnen leggen. Het oplossen van wiskundige sommen gaat de een beter af dan de ander, maar dit betekent niet dat je nooit beter kunt worden. Vraag jij je af: hoe haal je een voldoende voor wiskunde?
VWO zonder vereiste wiskundevak
Scholieren met een vwo-diploma met Wiskunde A (A1,2) maar zonder het vereiste Wiskunde B moeten een deficiëntietoets Wiskunde B doen. Alleen met een resultaat van minimaal 7,5 voor deze wiskundetoets is toegang tot de bachelor Econometrie en Operationele Research mogelijk.
ðHoe ziet het examen wiskunde A VWO eruit? Wiskunde A richt zich op het begrijpen van verbanden en het interpreteren van grafieken en tabellen. Het vak omvat ook de basisformules die bij deze verbanden horen. Het examen bestaat uit open vragen en bevat ongeveer 20 vragen verdeeld over vijf opgaven.
Naast de tweede wiskunde moet er altijd een ander groot vak staan in het vrije deel. Zie ook het Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Een kandidaat kan ook kiezen voor de combinatie van wiskunde C en wiskunde B, in plaats van wiskunde A en wiskunde B.Hiervoor gelden dezelfde regels.
Wiskunde op school
Voor je profiel heb je de keuze uit de varianten A en B. Op de havo en het vwo kun je bij het profiel N&T wiskunde D als profielkeuzevak toevoegen. Op het vwo is er nog wiskunde C als profielkeuzevak bij het vak C&M. Niet alle middelbare scholen bieden overigens alle wiskundevarianten.