Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Hoeveel ruimte moet er rond een koelkast zijn voor een goede ventilatie? Voor vrijstaande koelkasten laat u best 5 cm boven en 10 cm achter het apparaat vrij. Hierdoor kan de warmte snel worden afgevoerd en wordt het energieverbruik lager.
3 Denk aan de ventilatie
Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten.
Een Amerikaanse koelkast heeft de ventilatie aan de onderzijde van de koelkast (in de plint). Daar wordt zowel lucht aan- als ook afgezogen. Dit in tegenstelling tot een Koreaanse koelkast. Door dit systeem kan een Amerikaanse koelkast dan ook strak tegen de achtermuur geplaatst worden.
Een Amerikaanse koelkast heeft ventilatieruimte nodig. Wij raden voor beide zijkanten 5 centimeter aan en voor de diepte 10 centimeter. Zo weet je zeker dat het apparaat goed koelt en niet meer geluid maakt. Controleer ook of je beide deuren goed kunt openen op de gewenste plek.
Een koelkast moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Wanneer het apparaat de warmte niet kwijt kan, moet hij harder koelen. Je bespaart energie door voldoende ruimte te laten tussen de achterwand van de koelkast en de muur waar hij tegenaan staat. Houd een afstand van tenminste 10 cm aan voor een goede luchtcirculatie.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter. Ook fijn: je boodschappen rollen niet alle kanten op. Hoe je het apparaat waterpas zet, lees je in dit artikel.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan.
Zorg dat de warmte die achter uw koelkast of diepvriezer vrijkomt, gemakkelijk weg kan. Plaats een vrijstaand toestel daarom nooit vlak tegen een muur, maar houd een spatie van 8 à 10 cm over. Dit leidt tot betere koelresultaten en bijgevolg minder energiekosten. Veel koelkasten worden geleverd met een “spacer”.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
Iedere koelkast maakt geluiden bij het koelen van jouw etenswaren. Dit is normaal, aangezien de compressor werkt om de koelruimte van koude lucht te voorzien. Als de koelkast aanslaat zal je dit horen, dus maak je geen zorgen. In veel gevallen is het geen enkel probleem als jouw koelkast geluid maakt.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Koelkast vervoeren
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Een vrijstaande koelkast plaats je overal in de buurt van een stekker. Een inbouw koelkast werk je weg in de nis van je keuken.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
Welke merken maken de beste koelkasten? Voor een degelijke koelkast met een goede prijs-kwaliteitverhouding kun je terecht bij bekende merken als Beko, Electrolux, Proline en Indesit. In het topsegment kun je veel extra's verwachten van Liebherr, Siemens, Atag, Miele en Bosch.