De linksslaper staat positiever in het leven en kan beter omgaan met stress. Daarbij hebben ze ook meer zelfvertrouwen.
Iedereen heeft op merkwaardige wijze een bepaalde voorkeur: de een slaapt liever links en de ander liever rechts. Maar wat zegt dat over je karakter? Als je liever aan de linker kant slaapt is de kans groter dat je in 't algemeen wat vrolijker bent. Je bent positiever en je bent beter bestand tegen werklast en stress.
Hoewel niet iedereen met een partner in een bed slaapt, wordt bij de vraag of je een rechts- of links slaper bent, gekeken naar de positie t.o.v. je partner. Dus, wanneer je links van je partner slaapt, ben je een linksslaper.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Kant van het bed
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
Uit onderzoek is gebleken dat links-slapers positiever in het leven staan en stressbestendiger zijn. Maar liefst een kwart van de links-slapers staat positief in het leven, tegenover 18% van de rechts-slapers. Ze reageren rustiger in een stress situatie ten opzichte van een rechts-slaper.
De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Het grootste deel van de diepe slaap en een aanzienlijk deel van de droomslaap gebeurt in deze periode. Dat is dus de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Maar wat je misschien nog niet wist is dat ook je slaaphouding iets over je persoonlijkheid zegt. Jouw muziek- en kledingkeuze zijn vaak bewuste keuzes. Dit in tegenstelling tot de slaaphouding die je aanneemt, dat gebeurt vaak onbewust. Je slaappositie zou in dat geval dus iets kunnen zeggen over de ware jij.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Op je zij slapen zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken. De beste kant is je linkerzij, maar ook op je rechterzij zit je helemaal op safe.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Het is Sunnah om op je rechterzij te slapen, met je gezicht naar de Qibla. Wanneer de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) ging liggen om te slapen, ging hij op zijn rechterzij liggen en legde hij zijn rechterhand onder zijn rechterwang.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
Je hebt meerdere dromen per nacht
Dit is eigenlijk heel normaal, omdat je per nacht meerdere slaapcycli hebt. Maar als je je meerdere dromen herinnert, betekent dit ook dat je vaak wakker wordt 's nachts. Dit is niet per se erg, maar kan erop wijzen dat je een onrustige nacht hebt gehad.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Het beste antwoord
Wanneer u aan het voeteneinde van het bed plaatsneemt en kijkt naar het hoofdeinde is de linkerzijde ' voorstaand links' (nummer 1) en de rechterzijde 'voorstaand rechts' (nummer 2). In de praktijk (lees: bij u en mij in bed, red.) wordt inderdaad ook gesproken over uitsluitend 'links' en 'rechts'.
Geef haar een cadeautje, of iets van jou, om ervoor te zorgen dat je altijd in haar gedachten blijft. Geef haar een leuke ring of een armbandje. Als ze dat om heeft, dan zal ze steeds aan jou herinnerd worden. Geef haar een poster, of iets anders dat ze in haar kamer op kan hangen.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Bij de deur slapen, betekent voor de man dus letterlijk tussen de vijand en zijn vrouw slapen. Uiteraard scheren we niet iedereen over één kam; er zijn ook echt wel vrouwen die liever wél bij de deur slapen.
Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Het kan zijn dat wanneer je op jouw rug ligt het gewicht van jouw kindje jouw eigen onderste holle ader afklemt. Je kan dan even duizelig of misselijk worden doordat er tijdelijk minder bloedtoevoer is naar jouw hersenen. Dit noemen we ook wel het 'vena cava syndroom'.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.