Inflatie betekent dus dat de meeste prijzen stijgen. Vooral bij een hoge inflatie merk je goed dat alles duurder wordt. Daardoor kun jij met jouw geld minder kopen. Misschien kom je niet meer rond met je inkomen.
Als de inflatie hoger dan 2% zou zijn, zou er kans zijn op geldontwaarding en een daling van de koopkracht. Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard. Ook zullen zij minder kunnen kopen van hun inkomen.
Gelukkig kun je actie te ondernemen op je geldzaken om de schade van inflatie in jouw portemonnee beperken. Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten.
Een beetje inflatie is goed voor de economie. Doorgaans heeft men het dan over zo'n 2 procent. Als de prijzen lichtjes stijgen, hebben consumenten er geen belang bij om hun aankopen uit te stellen en consumeren ze vlot. Dat zorgt voor een blijvende vraag naar goederen en diensten en dus voor werkgelegenheid.
Voordelen van inflatie voor bedrijven
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Hoge inflatie is gunstig voor schulden
Als we een lening hebben, kan hoge inflatie gunstig zijn voor ons. Dit komt doordat de waarde van de schuld zal afnemen naarmate de inflatie stijgt. Met andere woorden, de schuld blijft hetzelfde in aantal euro, maar door de inflatie wordt de waarde van het geld minder.
Bij hoge inflatie stijgen de prijzen van goederen en diensten fors. Om de inflatie onder controle te krijgen, verhogen de centrale banken doorgaans hun rentevoeten. Dat heeft ook een impact op de rentevoeten die de commerciële banken aanrekenen op de leningen die je aangaat.
De verhoogde rentetarieven zorgen ervoor dat het duurder wordt voor bedrijven om te lenen, wat resulteert in hogere kosten voor het lenen van geld. Dit betekent dat banken meer rente zullen vragen aan huizenbezitters om de leningen te dekken. Daarom zal de hypotheekrente stijgen als gevolg van langdurige hoge inflatie.
Inflatie kan gunstig zijn voor je hypotheek: zo hard krimpen je woonlasten in 10 jaar…. als loonstijgingen van 4,5% normaal worden. Vanwege hoge inflatie neemt de druk om lonen te verhogen ook flink toe. Een neveneffect hiervan is dat hypotheekschulden makkelijker te dragen zijn, als de rente voor lange tijd vastligt.
Als er veel inflatie is, daalt dat reële rendement. Sparen wordt minder aantrekkelijk. Daarom zal naarmate de inflatie toeneemt het aanbod op de vermogensmarkt afnemen. Omdat de nominale rente tot stand komt door een proces van marktwerking (vraag en aanbod), zal de rente stijgen.
Een bedrag van 50.000 euro op je spaarrekening is dus zeker meer dan het doorsnee vermogen van de Nederlander. Maar als je een groot pensioentekort hebt, kan een bedrag van 100.000 euro nog te weinig zijn. Het hangt dus sterk af van je persoonlijke situatie en wat je met je spaargeld wilt doen.
Veel mensen hebben weinig tot geen spaargeld
10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld, maar 20 procent heeft minder dan 2.500 euro op de spaarrekening staan. En dan is er ook nog eens 11 procent die helemaal geen spaargeld heeft.
Werkzoekenden en mensen in de bijstand worden juist het hardst getroffen door de inflatie: van hen merkt 87 procent al de harde gevolgen van de prijsstijgingen. Ook ZZP'ers en arbeidsongeschikten worden relatief hard getroffen, zo'n 82 procent van hen heeft last van de inflatie.
Hoe lang gaat de hoge inflatie nog aanhouden? Nog zeker anderhalf jaar, denkt de ECB. De centrale bank gaat voor de eurozone uit van 8,1 procent inflatie dit jaar, 5,5 procent volgend jaar en 2,3 procent in 2024. Dat laatste percentage komt pas in de buurt van de situatie die het ECB graag ziet.
De inflatie in Nederland behoort tot de hoogste van Europa. Dat komt door erg hoge brandstofheffingen, door een relatief grote afhankelijkheid van gas en – last but not least – door de zwakke euro.
Inflatie is een term die vaak wordt gebruikt in economische kringen. Het verwijst naar de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Een gezonde inflatie is noodzakelijk voor een gezonde economie, omdat het de groei stimuleert en de werkgelegenheid bevordert.
Hoe hoog is de inflatie in Nederland? De inflatie wordt afgemeten aan de jaarlijkse verandering van consumentenprijzen. Consumentengoederen en -diensten waren in de maand september 2023 0,2 procent duurder dan een jaar eerder.
Tegenwoordig wordt voor verschillende groepen een apart inflatiecijfer berekend, omdat niet iedereen hetzelfde pakket goederen koopt en dus ook niet in dezelfde mate last heeft van de verschillende prijsstijgingen. Iemand die geen auto heeft, heeft ook geen nadeel van de gestegen benzineprijzen bijvoorbeeld.
De rente maakt het ook aantrekkelijker om geld te sparen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven. En dan neemt de vraag af. Het gevolg daarvan is dat de prijzen minder hard stijgen waardoor de inflatie afneemt.
Wij verwachten dat de rente op staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023 vanwege een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan dan dus ook mee dalen, maar de daling wordt mogelijk wel beperkt door de gestegen risico-opslag op hypotheken.
Door financiële verplichtingen kun je soms (veel) minder lenen dan gehoopt. Deze kredieten wegen namelijk best zwaar in de berekening van de maximale hypotheek. Denk aan een telefoonabonnement en een studieschuld, maar ook aan partneralimentatie.
Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.
Bedrijven die aan de goede kant zitten hebben een hoge brutomarge. Ze gebruiken weinig grondstoffen en weinig energie. Je kunt daarbij denken aan softwarebedrijven en dienstverleners. Als die een sterke concurrentiepositie hebben, kunnen ze die prijsstijgingen goed doorberekenen aan hun klanten.
Een groeiende hoeveelheid bewijs wijst erop dat bedrijfswinsten en marges belangrijke aanjager zijn van inflatie. Niet alleen berekenen bedrijven de gestegen kosten door aan de consument, ze profiteren ook van de crisis en gebruiken deze als een rookgordijn om nog hogere prijzen te vragen.