“Het kruisteken, waarmee de viering begint, drukt het stempel van Christus op degene die Hem zal toebehoren, en duidt de genade van de verlossing aan die Christus door zijn kruis voor ons heeft verworven” (Catechismus van de Katholieke Kerk, 1235).
Het kruisteken symboliseert (al dan niet uitgesproken) de zegenbede: In de naam van de Vader (aanraking hoofd) en de Zoon (borst) en de Heilige Geest (linker- en rechterschouder), Amen. In het Latijn: In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, Amen.
De gangbare christelijke kruissymboliek gaat terug op de kruisdood van Jezus Christus. In het Romeinse Rijk was een houten kruis een instrument om misdadigers ter dood te brengen door kruisiging. Vanwege het geloof in de verrijzenis van Christus werd het kruis onder christenen echter een symbool voor eeuwig leven.
Kruizen met een functie
Veel gingen dienen als markering van (gemeenten)grenzen. Later in de 19e eeuw kregen veel kruizen ook een andere functie. We gingen ons meer met de wetenschap bezighouden, waardoor veel kruizen bijvoorbeeld als bliksemafleider gingen dienen.
Ze zijn er in alle vormen en maten, met of zonder Jezus. Verder zie je ze in allerlei openbare gelegenheden hangen. In ziekenhuiskamers hangen ze boven de deur, in café's vaak achter de bar en in de raadszaal van het gemeentebestuur achter de sprekers.
Een kruis boven de voordeur betekent al eeuwenlang zoveel als: je bent welkom. En voor christenen behalve dit welkom ook dat Christus de bewoners en de bezoekers van het huis beschermt. Er was een tijd dat vrijwel elk huis zijn kruisje had.
De meest populaire kruis tattoo is de Latijnse kruis. Het is een oud christelijk symbool. Maar voor het christendom stond het bekend voor verzoening. Voor christenen staat het symbool voor het sterven van Jezus.
Zonder kruis geen heil, zonder kruis geen overwinning op zonde en dood. In zekere zin kan gezegd worden dat het kruis een samenvattend begrip is voor heel het werk dat Christus heeft gedaan. Jezus' dood aan het kruis is de basis voor het behoud (1 Kor. 1:17-18), voor vrede met God (Kol.
Verschijnt er een groen vinkje, dan is deze nog beschikbaar. Verschijnt er echter een rood kruisje dan ben je te laat en moet je een ander naam kiezen. Bijvoorbeeld achternaam en voornaam omdraaien of als je een tweede naam hebt de eerste letter hiervan te vermelden.
Maar het kruis krijgt een nieuwe betekenis met een mooie symboliek. De verticale streep staat voor het contact met de hemel en de aarde, de horizontale streep voor het contact met de mensen om je heen. Om welke reden je een kruis ook draagt, het is een mooi symbool voor harmonie en balans.
Na de verovering van Jeruzalem stichtten de kruisvaarders in 1099 het koninkrijk Jeruzalem in Palestina. Godfried van Bouillon werd aangewezen als 'koning' van de kruisvaardersstaat en koos een geel kruis op een witte achtergrond om het koninkrijk mee te symboliseren.
Het zijn Andreaskruisen, genoemd naar de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis de marteldood zou zijn gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood - zwart - rood. De kruisen staan in de zwarte baan. De oorsprong van het stadswapen is niet bekend.
Met datzelfde 'zwaaihand' begint het kruisje. Zeg luidop: in de naam van de Vader (hand op het voorhoofd), de Zoon (hand onder de ribben of op de buik) en de Heilige Geest (hand op de linker- en dan op de rechterschouder), Amen. Bij 'Amen' kun je ook variëren.
Katholieken beginnen hun gebeden vrijwel altijd met het maken van een kruisteken. Daarbij worden met de rechterhand achtereenvolgens het voorhoofd, de borst, de linkerschouder en de rechterschouder aangeraakt.
Wat is het verschil tussen Orthodoxen en andere Christenen? De universele macht en de onfeilbaarheid van de Paus wordt niet erkend door Orthodoxen. De Katholieke kerk zegt dat de Heilige Geest uit de Vader en de Zoon voortkomt, binnen de Orthodoxie komt deze alleen uit de Vader voort.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Een Keltisch kruis is een Keltisch symbool bestaande uit het "ringwiel" (zonnerad) met een christelijk kruis erdoor waarbij de verticale as lijn de hemel voorstelt en de horizontale as de aarde. Het is een Keltisch-christelijk symbool hoewel het al bekend was vóór de christelijke tijd.
De symboliek van een cirkel tatoeage
De cirkel is een symbool dat bij iedereen over de hele wereld bekend is. Enkele betekenissen achter de cirkeltatoeage zijn perfectie, heelheid en totaliteit. Dit komt omdat een cirkel rond is, zichzelf verbindt en dus gelijk oneindig is.
Het Griekse Inguz symbool: waar een wil is, is een weg.
Een bekend verhaal is dat de drie kruisjes voor de drie plagen staan die Amsterdam in het verleden hebben getroffen: overstromingen, stadsbranden en de pest. Die betekenis wordt ook aan de kleuren toegekend: rood voor het vuur, wit voor het water en zwart voor de pest.
Pas vanaf de vijfde eeuw zien we dat het kruis het bekendste, algemene symbool van het christendom wordt. In de vierde eeuw paste dit nog niet, toen was het kruis een martelwerktuig dat nog in gebruik was. Dat was voor gelovigen destijds waarschijnlijk lastig te verbinden aan hun geloof.