De meeste tuindouches worden echter geleverd met een tuinslang die alleen koud water uit de douchekop laat komen. Maar er zijn ook verschillende oplossingen voor warme douches: Door middel van zonne-energie, elektriciteit of de eigen warmwaterleiding kan een tuindouche ook warm water leveren.
Bij een buitendouche met enkel koud water hoef je alleen een koudwaterleiding te trekken of je douchekop aan te sluiten op een tuinslang. Wil je liever een buitendouche met warm water, dan moet er een warmwaterleiding naar je douche getrokken worden.
Een solar douche, ook wel zonnedouche genoemd, is namelijk een tuindouche die geen extra energie nodig heeft. Je vult zelf de watertank met de tuinslang en de zon verwarmd het water. Door de temperatuurregelaar is het mogelijk om koud water toe te voegen, waardoor je zelf de temperatuur bepaald.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Verwarm je je huis met een lucht-luchtwarmtepomp of met infraroodpanelen, dan moet je je douchewater nog apart opwarmen. Hierbij kun je kiezen voor een instant heater of een elektrische geiser.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Je kunt dan een mengkraan gebruiken om koud en warm water te mengen tot het de voor jou optimale temperatuur heeft bereikt. Als alternatief kan een tuindouche ook warm water aanzuigen door een stromingsverwarmer aan te sluiten op de koudwaterleiding.
Als je vooraf een douche neemt, komt er een stuk minder vuil in de filters terecht. Met een buitendouche blijft je zwembad, jacuzzi of sauna dus een stuk schoner en hygiënischer.
De kosten van een zonnedouche
Bij ons vind je zonnedouches met een prijs die gemiddeld tussen de 500 en 4000 euro ligt.
De GARDENA Tuindouche Trio Buitendouche is verkozen tot de beste buitendouche uit de test! Deze gardena tuindouche is daarnaast verkozen tot beste buitendouche voor tuinen en dat vinden wij niet gek! Deze buitendouche heeft een driepootstatief waardoor hij super makkelijk te verplaatsen is.
Deze buitendouche zelf maken is misschien wel de makkelijkste die we konden vinden. Wanner je een mooie boom in de tuin hebt staan, wikkel je hier simpelweg een tuinslang in. Aan het eind van de slang bevestig je een douchekop en deze zet je vast aan de tak. Douchen maar!
Een doorstroomverwarmer is een efficiënt apparaat dat water verwarmt door gebruik te maken van elektriciteit. De elektriciteit wordt door middel van een weerstand omgezet in warmte. Het water wordt tijdens het doorstromen rechtstreeks verwarmd. Een doorstroomverwarmer heeft een erg hoog aansluitvermogen.
De tyleenslang is geschikt voor drinkwater, dus uw douche of kraan is zo aangelegd in uw tuin met een tyleen waterleiding. De tyleen waterleiding is te herkennen aan een blauwe streep aan de buitenzijde van de tyleenslang. De tyleen waterleiding wordt met name gebruikt voor een waterleiding buiten het huis.
Het voordeel bij een doorstroomboiler is dat er geen opslag is van warm water. Het is bij een elektrische doorstroomboiler mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen, waardoor er niet meer energie wordt gebruikt dan daadwerkelijk nodig is om het water op temperatuur te krijgen.
Verwarmende zwembadafdekking
Hierdoor is het zwembad sneller warm en wordt de warmte beter vastgehouden dan met een normaal afdekzeil. Een verwarmend afdekzeil is iets kleiner dan het zwembad waardoor het op het water drijft en dus makkelijk de warmte aan het water kan overdragen.
Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig.
Door warm tapwater te produceren met doorstroomapparatuur (een geiser) in plaats van met een voorraadtoestel (een boiler) wordt energie bespaard. Een geiser verwarmt water wanneer het bij een tappunt gevraagd wordt. Er wordt geen voorraad water warm gehouden, zoals bij een boiler wel het geval is.
Hoe werkt een all-electric warmtepomp? Bij een all-electric oplossing heb je geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen van de woning én voor warm water. Daarvoor gebruikt de warmtepomp duurzame energie uit de buitenlucht of uit de bodem en elektrische stroom.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
Gaan we uit van een gemiddelde douchebeurt van tien minuten, dan verbruik je dus tussen de 90 en 150 liter water per douchebeurt. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt in een normale douche kost je dan dus 12 eurocent en in een luxe douche 20 eurocent.
Sunshowers zijn niet gevaarlijk, mits u het gebruikt met mate en ook goed oplet hoe uw lichaam erop reageert. Ook is een Sunshower speciaal gemaakt om in een douche te functioneren, en voldoet aan verschillende keurmerken en strikte richtlijnen.
Word ik echt bruin van de Sunshower? Het geringe UVA-licht van de Sunshower zorgt bij regelmatig gebruik voor een gezonde teint, je wordt er niet bruin van. Het UVB-licht zorgt voor een indirecte bruining en bereid daarmee je huid voor op de zomerzon.