Vaak komt scheelzien op latere leeftijd door een slechter functionerende of uitgevallen hersenzenuw. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld suikerziekte, een verwonding, een neurologische aandoening, vaatziekten of een hersenbloeding zijn. Hoe dit zich verder ontwikkelt en wordt behandeld, verschilt.
Sommige vormen van scheelzien kunnen volledig of gedeeltelijk gecorrigeerd worden met een brilcorrectie. Mocht het scheelzien met een bril en/of oefeningen onvoldoende gecorrigeerd kunnen worden dan kan een oogspieroperatie uitkomst bieden. De orthoptist zal u hierin adviseren.
De meest voorkomende oorzaak van een lui oog is dat de oogspieren niet goed in staat zijn om de ogen samen te laten bewegen. Als je kind nog in de groei is krijgen je hersenen verschillende beelden binnen van elk oog. Om dit verschil op te lossen negeren de hersenenen systematisch een van de beide beelden.
De behandeling van scheelzien kan bestaan uit het voorschrijven van een (prisma)bril, maar in een aantal gevallen is het ook nodig het scheelzien operatief te corrigeren. De orthoptist adviseert de oogarts over de eventueel uit te voeren oogspieroperatie.
Lui oog bij volwassenen
Hoewel een lui oog alleen kan ontstaan bij kinderen, kan je als volwassenen natuurlijk ook last hebben van amblyopie. Hier is op latere leeftijd vaak weinig aan te doen. Maar er worden wel eens operaties aan de oogspieren uitgevoerd om scheelzien te herstellen.
Bij scheelzien is er ook kans op dubbelzien. Op jonge leeftijd is die kans heel klein omdat het beeld van het afwijkende oog in de hersenen wordt onderdrukt. Als dit een tijd achter elkaar gebeurt, ontwikkelt het scherpzien van dit oog zich niet. Dat wordt ook wel een lui oog genoemd.
Als een lui oog wordt ontdekt als uw kind nog heel jong is, kan het luie oog vaak weer goed leren zien. Het is dan meestal niet nodig het goede oog lang af te plakken. Een paar uur per dag tijdens een paar maanden is vaak genoeg. Soms is het nodig om het afplakken van het goede oog een aantal jaren vol te houden.
Vaak komt scheelzien op latere leeftijd door een slechter functionerende of uitgevallen hersenzenuw. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld suikerziekte, een verwonding, een neurologische aandoening, vaatziekten of een hersenbloeding zijn. Hoe dit zich verder ontwikkelt en wordt behandeld, verschilt.
Bij latent scheelzien zijn de ogen geneigd om scheel te kijken, maar dit is niet altijd zichtbaar. Alleen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als je erg moe bent, kost het moeite om de ogen recht te houden.
als je ogen niet goed samen werken. Als je scheel kijkt dan zijn je ogen niet op 1 punt gericht. Veelal zien we dat een van beide ogen een afwijkende stand heeft en heel soms dat beide ogen een afwijkende stand hebben.
U vermoeid en/of gestrest bent. Van stress wordt u moe en dat kan weer leiden tot vermoeide ogen. Uw brilafwijking niet (goed) gecorrigeerd is. Ook dit kan vermoeide ogen veroorzaken.
Wat zijn symptomen van een lui oog? Verminderd zicht, meestal aan één oog;Soms moeilijk diepte kunnen zien;Soms loensen of scheel kijken.
Door het oog wat te draaien in een bepaalde richting kan de oogarts de spieren opzoeken. De spieren worden verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of in te korten. Op deze manier wordt het oog weer 'rechtgezet'.
Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van scheelzien, zijn onder andere erfelijke aanleg of medische problemen in de periode rond de geboorte. Ook afwijkingen aan het oog en sommige brilsterkte-afwijkingen kunnen het ontstaan van scheelzien in de hand werken.
Een lui oog wordt behandeld door het goede oog met een pleister af te plakken. Het luie oog wordt hierdoor gestimuleerd om beter te kijken. Sommige kinderen dragen de pleister een kwartier per dag, andere de hele dag.
Strabisme wordt vaak veroorzaakt door een storing in het vermogen van de hersens om de oogbewegingen te coördineren. Het kan ook worden veroorzaakt door zwakke oogspieren die de ogen niet recht kunnen houden.
Scheelzien ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het komt voor bij 3-5% van de bevolking. Scheelzien kan zorgen voor zowel een cosmetisch als functioneel probleem. Kinderen die scheel kijken kunnen een lui oog ontwikkelen.
Symptomatisch kan dubbelzien behandeld worden met speciale Fresnell-plak-prismas op een bril of in het uiterste geval door één oog af te dekken. Sommige vormen van dubbelzien gaan vanzelf over, andere wisselen erg door de onderliggende oorzaak, zoals bij de ziekte van Graves.
Dit is een fabeltje. Als je expres scheel kijkt, train je je binnenste oogspieren.Dit blijft niet hangen, dus je blijft niet scheel kijken. Scheel kijken komt puur door een fout in de coördinatie van de oogspieren.
Amblyopie is een slecht gezichtsvermogen van één oog, ontstaan doordat dit oog zich in de vroege kinderjaren niet normaal heeft kunnen ontwikkelen. In het Nederlands spreekt men van een 'lui oog'. Amblyopie komt bij ongeveer 4% van de bevolking voor.
Symptomen van een lui oog (amblyopie)
Bij de volgende symptomen kan het zijn dat uw kind een lui oog heeft: uw kind loenst of kijkt scheel;uw kind grijpt ernaast als het iets wil pakken of struikelt vaker (uw kind ziet minder diepte);uw kind heeft een bril, maar ziet nog steeds slecht met 1 oog.
Een kind dat scheel kijkt, ziet dubbel. Dubbelzien is lastig. De hersenen van uw kind lossen dit op door 1 oog niet te gebruiken. Uw kind kijkt dan nog maar met 1 oog.
Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt? Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.