Dit maakt erwtensoep gezondErwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Erwten zijn, zoals je vermoedelijk wel weet, een lid van de familie van peulvruchten. Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond! Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden.
boordevol eiwitten uit het vlees en de erwten. Eén kopje gekookte spliterwten levert maar liefst 16 gram vezels, 16 gram eiwitten en slechts 25 gram netto koolhydraten, waardoor ze een uitstekende bron van de meeste belangrijke macronutriënten zijn !
Het is een gezonde variatie op de klassieke erwtensoep. Maar helaas kunnen veel mensen met (darm) klachten vaak de erwtensoep niet goed verteren en valt het zwaar in de spijsvertering. Deze gezonde variant met enorm veel groente en de knolselderij is een heerlijke vervanger. Eet smakelijk!
Spliterwten bevatten alle 9 essentiële aminozuren en zijn daardoor een uitstekende bron van eiwitten. Deze eiwitten heeft ons lichaam nodig om cellen op te bouwen en te herstellen.
Eindoordeel. Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Spliterwten zijn een goede bron van oplosbare vezels, waarvan is aangetoond dat ze het cholesterol verlagen en de bloedsuikerspiegel reguleren. Vezels dragen ook bij aan een vol gevoel en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing .
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Spliterwten kunnen constipatie op verschillende manieren verlichten . Ten eerste zitten ze boordevol vezels, een onmisbare voedingsstof voor verlichting van constipatie. Ze zijn vooral rijk aan oplosbare vezels, die veel water in je maag-darmkanaal trekken, waardoor je ontlasting een normale consistentie krijgt en poepen comfortabeler is.
Bonen bevatten namelijk koolhydraten die onvolledig verteerd worden. Deze koolhydraten komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden door de darmflora bewerkt (vergisting) met extra gasvorming. Net als erwten, linzen, kiemgroenten en pinda's.
Erwten en andere peulvruchten, zoals kikkererwten, bonen en linzen, zijn rijk aan een groep suikers die de raffinosefamilie van oligosacchariden worden genoemd, of kortweg RFO's . Deze suikers worden niet afgebroken tijdens de spijsvertering en bereiken de dikke darm daarom grotendeels intact.
Volgens de Harvard School of Public Health levert een kop spliterwten- of groene erwtensoep bijna 5 gram voedingsvezels, een cholesterolverlagende voedingsstof die in veel plantaardige voedingsmiddelen voorkomt.
Knolselderij is een ingrediënt dat niet mag ontbreken in een klassieke erwtensoep. Het bevat veel vitamine C en een goede dosis vitamine K. Verder zorgt de knolselderij ook voor wat extra voedingsvezels in de soep.Dit is onder andere fijn voor je stoelgang en geeft je langer een vol gevoel.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Omdat soepen voornamelijk vloeibaar zijn, zijn ze een geweldige manier om gehydrateerd en vol te blijven. Ze geven je immuunsysteem een boost . Soepen kunnen je helpen verkoudheid en griep af te weren, en ze zijn ook een geweldig tegengif voor tijden dat je ziek bent! De meeste soepen zitten vol met ziektebestrijdende voedingsstoffen.
Soepdieet: in plaats van normale maaltijden, eet je een zelfgemaakte soep van verse producten of een gezonde maaltijdvervanger waar je alleen water bij hoeft te doen. Deze crash dieet soep mag je onbeperkt drinken. Op deze manier kun je per week 4 tot 7 kilo kwijtraken.
Als peulvrucht zijn erwten rijk aan eiwitten, complexe koolhydraten, vezels en micronutriënten, waardoor ze een gezonde toevoeging zijn aan uw dieet. In meerdere klinische onderzoeken werd aangetoond dat de consumptie van peulvruchten de LDL-cholesterolspiegels (low-density lipoprotein cholesterol) van mensen verlaagt.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Spliterwten bevatten aanzienlijke hoeveelheden proteïne, ijzer, zink en fosfor. Een dieet rijk aan spliterwten en andere peulvruchten kan helpen om cholesterol, hypertensie en het risico op prediabetes te verlagen en kan ook aanzienlijke ontstekingsremmende effecten hebben .
Deze spliterwtensoep blijft bij je, want hij zit boordevol groenten en smaak. Ook zitten er wortels en kruiden in die je immuunsysteem versterken en je gezond houden tijdens het verkoudheids- en griepseizoen.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.