Als u naalden gebruikt kunt u gratis een naaldenemmer ophalen bij de apotheek en deze weer gevuld daar inleveren. U krijgt dan gelijk een nieuwe lege ermmer mee naar huis. Dat geldt ook voor andere medicijnen. Laat ze niet slingeren en voorkom dat bijvoorbeeld kinderen of anderen zoals wij hiermee in aanraking komen.
Injectienaalden zijn gevaarlijk afval! Breng ze daarom in een naaldcontainer naar je recyclagepark. Je kan ze er gratis afgeven. EcoWerf laat ze ophalen samen met het andere klein gevaarlijk afval en zorgt voor een veilige verwerking.
Medicijnresten en (on)gebruikte injectienaalden vallen, net als batterijen, verf en olie, onder het klein chemisch afval (KCA). Ze mogen en horen niet in de Sortibak en moeten apart ingeleverd worden.
Al het scherpe afval – zoals naalden (ook veilige naalden), scalpelmesjes en gebroken ampullen – moet in naaldencontainers. Zorg ervoor dat naaldencontainers overal beschikbaar zijn, ook in de artsentassen.
U kunt medisch afval gratis inleveren bij de apotheek. Twijfelt u? Doe het dan bij uw restafval. Veel afval is weer grondstof voor nieuwe producten.
"Al het medisch afval uit de operatiekamers, dus bloed, verband, maar ook lichaamsdelen, worden in het ziekenhuis verpakt in vaatjes voor chemisch afval. Deze vaten komen bij ons binnen en worden verder verwerkt.
Oude medicijnen of injectienaalden kunnen ingeleverd worden op het milieubrengstation, of, afhankelijk van de gemeente waar u woont, in de klein chemisch afval-box of bij uw apotheek. ROVA heeft samen met gemeenten en de apotheken afspraken gemaakt over de inzameling van oude medicijnen en injectienaalden.
Door de naaldencontainer goed te gebruiken en af te voeren, kan een groot deel van de prikaccidenten worden voorkomen. Hierdoor bescherm je jezelf, de cliënten en je collega's.
Plaats de naaldencontainer zo dicht mogelijk bij de plaats waar geprikt wordt. Vul de naaldencontainer niet tot over de maximale vulstreep. Schud de naaldencontainer niet om er meer medisch afval in kwijt te kunnen. Gebruik de inkepingen die zich in de deksel bevinden om de naald van de spuit te verwijderen.
Door het bloedcontact loop je kans op besmetting met een ziekteverwekker. Het kan dan gaan om ernstige ziekten zoals hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV) of het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Hoe hoog het risico is, hangt ervan af of er bloed zichtbaar is.
In Nederland gelden strenge veiligheidseisen voor medicijnen. Artsen mogen niet zelf medicijnen meegeven, dat mogen alleen apothekers. Teruggebrachte of overgebleven medicijnen moeten vernietigd worden, omdat je niet kan weten wat er met het pakje gebeurd is en of de kwaliteit van de medicijnen dus nog wel in orde is.
Wat gebeurt er met de ingeleverde medicijnen? Medicijnresten gaan vanuit de apotheken naar een centraal inzamelpunt van Zorggroep Almere en worden dan opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf en uiteindelijk verbrand.
Indien je jezelf een inspuiting geeft, moet je wel zelf zorgen voor de inzameling en verwerking van de injectienaald. Je kan hiervoor sinds 2013 ook terecht op het containerpark, op voorwaarde dat je de injectienaalden aanbiedt in een wettelijk toegelaten naaldcontainer.
De enige juiste plaats voor een gebruikte naald of spuit is in een naaldcontainer bij het Klein Gevaarlijk Afval. Je kan deze naaldcontainers verkrijgen bij de apotheker, de medishops of – als je diabetespatiënt bent – bij de Vlaamse diabetesvereniging (www.diabetes.be – 0800 96 333).
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
In het algemeen gelden de volgende richtlijnen: Huishoudelijk afval op de gebruikelijke wijze aanbieden aan de vuilnisophaaldienst. Met lichaamsvochten verontreinigd materiaal (bijvoorbeeld vuil verband, incontinentiemateriaal) in een stevige plastic zak verpakken alvorens het in de vuilcontainer te deponeren.
Dit is een voorziening om de naald van de spuit of naaldhouder te scheiden, zonder de naald met de handen aan te raken. De opening van de naaldenbeker moet groot genoeg zijn om de naalden makkelijk door te laten.
– een biohazardteken. Dit teken geeft aan dat de naaldcontainer stoffen met een infectierisico bevat (klasse 6.2). de naaldenbeker moet ondoordringbaar zijn voor naalden en bovendien lekdicht zijn. in de thuissituatie: gooi naaldenbekers nooit in een vuilniszak leeg of geef ze nooit mee met het huisvuil.
Volgens informatie van BD Medical, een grote fabrikant van injectienaalden, worden naalden ook wel gemaakt uit een opgerolde stalen plaat die aan één kant is dichtgelast. Dat is een ander manier om een pijp te maken. Zo'n in elkaar gelaste pijp wordt op dezelfde manier opgerekt tot een naald van de goede afmeting.
Aanbevolen naald(en) subcutaan:
Voor loodrechte subcutane injecties wordt een dunne naald gebruikt: 0,4 – 0,6mm. Grijze, bruine, oranje, paarse of blauwe naald. De lengte van de naald is afhankelijk van de gebruikte techniek en van de dikte van de huid: Voor loodrechte subcutane injecties: 5 – 12mm.
De criteria voor het selecteren van de juiste naald bestaat uit drie belangrijke overwegingen: dikte, lengte en gebruik. De breedte of diameter van de naald.
Spoel het medicijn niet door de gootsteen of de wc. Dat is slecht voor het milieu. Lever de medicijnen in bij uw apotheek of bij een inzamelpunt van de gemeente.
Spoel nagellak vooral niet door de gootsteen. Inleveren als klein chemisch afval (kca) is niet nodig. Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek die alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, eruit haalt.
Afgeven bij apotheek of als klein chemisch afval
Heeft u toch medicijnen over? Gooi ze niet zomaar in de prullenbak. Ze kunnen dan terechtkomen in het grond- of oppervlaktewater. Breng ze terug naar uw apotheek of een voor klein chemisch afval bestemde plek.