Het samentrekken van de baarmoeder kan kramp veroorzaken.Doordat je baarmoeder samentrekt, gaan je darmen ook een beetje meedoen. Dit verklaart waarom poepen dus iets makkelijker gaat op het moment dat je menstruatie begint. Ook kun je winderiger zijn op de dagen dag je ongesteld bent dan op de niet-ongestelde dagen.
We kunnen je allereerst geruststellen, want het is volkomen normaal dat je tijdens je menstruatie wat langer op het toilet zit, en dat je last hebt van diarree tijdens je menstruatie. Het heeft alles te maken met je hormoonspiegel, die vooral in de eerste drie dagen van je rode feestweek anders is.
Als de eicel niet bevrucht wordt, sterft ze af na ongeveer 24 uur. Het verdikte slijmvlies van de baarmoeder is dan niet nodig om een bevruchte eicel te laten groeien en wordt afgebroken. Dat veroorzaakt een bloeding, die menstruatie of maandstonden genoemd wordt.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Wanneer komt de eerste menstruatie? Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatieperiode last van overmatig zweten. Deze klachten zijn ook weer het gevolg van de inwerking van hormonen op de zweetklieren. Daardoor kunnen er zowel overdag als 's nachts opvliegers ontstaan.
Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten: sneller geïrriteerd of emotioneel zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, buikkramp, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree.
In de tweede week van je cyclus (na je menstruatie fase) kun je bruisen van de energie. Dat komt omdat de hormonen oestrogeen en progesteron aan het toenemen zijn. In de tweede week van je menstruatiecyclus zal je ook merken dat je libido toeneemt en je dus meer zin krijgt in seks.
Nadat je ongesteld bent geworden, groei je gemiddeld nog 5 cm. Het kan ook 3 of bijvoorbeeld 11 cm zijn. Je bent dus niet 'uitgegroeid' als je ongesteld bent geworden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteldheid wordt, hangt vooral af van erfelijke factoren.
Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel tijdens haar menstruatie. Je hormonen zijn flink aan het schommelen deze week en er verandert een hoop in je lichaam. Je darmen gaan trager werken en doordat je lichaam vocht vasthoudt, onttrekt het vocht uit je darmen.
menstruatie [maandstonden] {1846} < modern latijn menstruatio [menstruatie], van latijn menstruare [menstrueren], van menstruus [maandelijks], van mensis [maand].
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Je regelmatig wassen als je ongesteld bent is belangrijk om bacterievorming en infecties te voorkomen! Een bad nemen tijdens je menstruatie is dus volkomen veilig en kan juist een uitstekende manier zijn om pijn te verminderen en je te ontspannen op een moment dat je dat misschien wel het hardst nodig hebt.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Vlak voor ze ongesteld wordt, dalen haar lichaamstemperatuur en ijzergehalte. Het ijzertekort zorgt voor een daling in het aantal rode bloedcellen. Hierdoor kan haar bloed minder makkelijk warmte vasthouden en heeft ze het dus sneller koud.
Het bekkengebied wordt tijdens de menstruatie extra doorbloed. Als de afvoer van het bloed niet goed verloopt, kunnen onrustige benen, uitstralingsklachten, een zwaar of moe gevoel en rugklachten ontstaan.
Als die eicel niet door een zaadcel (sperma) bevrucht wordt, komt het eitje naar buiten en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Daarbij komt wat bloed mee. Op dat moment ben je ongesteld. Doordat rood een sterke kleur is, lijkt het of het afgestoten slijmvlies helemaal uit bloed bestaat.
Ga ik doorlekken? Nee. Als je de juiste producten gebruikt om je bloed op te vangen zul je niet doorlekken als je tijdens je menstruatie zwemt.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.