In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.
Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels vind je thermosflessen met gekookt water of waterkokers.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Kung Pao Kip
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda's, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
Rijst is het basisingrediënt van zowat elke Vietnamese maaltijd. En als er geen rijst geserveerd wordt, dan zijn het noedels. En dat begint al bij het ontbijt. Je kunt pho eten (spreek uit als 'fuh'), een noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten.
Aziaten slurpen het liefst hun soep uit de kom zonder bestek te gebruiken. Bij wontonsoep maken de Chinezen een uitzondering. Ze gebruiken een Chinese lepel om de wonton er makkelijk uit te scheppen.
Tafelmanieren: In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je elleboog op tafel leunen, het zijn allemaal acceptabele gedragingen.
Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten. Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats.
Dat zijn eieren gekookt in de urine van kleine jongens. Door het koken in de plas krijgt het eiwit een gele kleur. Chinezen eten de pies-eitjes niet omdat ze nou zo lekker zijn, maar vanwege de veronderstelde geneeskrachtige werking ervan. De eieren zouden helpen tegen gewrichtsklachten.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
In de zuidelijke provincies van China eten vooral oudere mensen kattenvlees.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is. Weet jij nog meer opmerkelijke tafelmanieren?
Hondenvlees wordt over het algemeen gedroogd gegeten en, aldus prins Henri de Laborde de Monpezat van Denemarken, smaakt als konijn, gedroogde babygeit, of misschien als het vlees van een kalf, maar dan droger.