Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.
Glaswol met dampremmende laag
Je bevestigt de dampremmende laag aan de buitenkant. Dus de kant waar de warmte zit. Een dergelijke laag voorkomt dat glaswol nat wordt en daardoor minder goed isoleert.
Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en warmte kan afvoeren. Hierdoor heeft het een hoge isolatiewaarde en blijft de warmte (binnen) hangen. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, waardoor het eenvoudiger ergens tussen te klemmen is én makkelijk op maat te snijden is met een mesje.
Snijd glaswol met een scherp mes
Met een scherp mes zorg je ervoor dat er minder glasvezels vrijkomen en kun je makkelijk glaswol snijden. Met een speciaal vlijmscherp mes voor isolatie snijd je gemakkelijk door dikke glaswolrollen of platen.
Glaswol rol met spijkerflens aanbrengen
De aluminium zijde dient dampremmend en moet daarom aan de warme zijde (binnenkant) van de constructie geplaatst worden. Ook dienen de flenzen opengevouwen te worden voor het aanbrengen. De flenzen moeten de houten regels raken en kunnen vervolgens vastgeniet worden.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
Als we kijken naar de isolatiewaarde van glaswol, dan kunnen we zeggen dat deze gewoonweg goed is te noemen. In vergelijking met de isolatiewaarde van steenwol is dit aardig hetzelfde, behalve als het om warmte-isolatie gaat. Dit is bij glaswol over het algemeen beter dan bij steenwol.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
De dampspanning is namelijk vele malen hoger in deze vertrekken. Zou je met een dergelijke dampspanning voor een dampremmende laag kiezen, dan dringt de damp door de folie. Daarom is een dampdichte laag nodig. Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan.
Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt. Hoewel glaswol waterafstotend is, neemt de isolatiewaarde af als het nat is.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.
Glaswol rol met spijkerflens aanbrengen
De aluminium zijde dient dampremmend en moet daarom aan de warme zijde (binnenkant) van de constructie geplaatst worden. Ook dienen de flenzen opengevouwen te worden voor het aanbrengen.
Wij krijgen vaak de vraag welk isolatiemateriaal beter isoleert, glaswol of PIR? In feite isoleren beide materialen even goed, alleen bij glaswol heb je wat dikker materiaal nodig. Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Isolatieruimte wordt bepaald door de dikte van je balken. Je meet de afstand van je dak tot aan de buitenkant van je balk (vaak ligt het tussen 15 en 20 cm). Voor de beste Rd-waarde vul je maximaal op en tel je altijd 1 cm extra voor de glaswol. Dus bij een ruimte van 17 cm kies je een glaswol van 18 cm.
Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen. Terwijl dat bij PUR platen maar een dikte van 12 tot 14 cm is. Aangezien bij PUR een lagere lambdawaarde aanwezig is heb je dus ook een dunnere laag nodig.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op.
De beste glaswol rol van Ursa Timber frame roll assortiment. Met deze rol bereikt u de hoogste isolatiewaarde (lambdawaarde 0,032 W/mK) op plekken waar ruimte beperkt is. De Ursa Timber frame roll 32 is een onbeklede glaswol met een zeer stevige structuur.
Afhankelijk van de dikte van de glaswol isolatie, varieert de isolatiewaarde. De lambawaarde van glaswol isolatie ligt tussen de 0.031 – 0.044 W/mK. De Rd-waarde varieert vaak tussen de 1.1 en 7.4 m2K/W.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.
Het is licht materiaal en je kunt het gemakkelijk luchtdicht in kieren en hoeken drukken. Wel zijn glaswol rollen erg dik. Je moet dus wel rekening houden met enig ruimteverlies. Daarentegen zorgt de dikte wel voor een zeer goede isolatie.