Neem een jong kind op schoot en houd bijvoorbeeld zijn handen vast of streel over zijn rug. Zeg bijvoorbeeld: “Ik moet je iets ergs vertellen…” Leg zo duidelijk mogelijk uit dat (bijvoorbeeld) oma niet meer leeft. Ze ademt niet meer, voelt niets meer, heeft geen pijn meer en heeft het ook niet koud.
Peuters en kleuters (2-6) begrijpen het definitieve karakter van de dood nog niet. Ze verbinden de dood aan iets tijdelijks zoals slapen. Je kunt niet meer zien en bewegen maar je wordt na een tijdje gewoon weer wakker. Daarom zijn ze ook niet bang voor de dood.
Gebruik duidelijke en concrete woorden als u praat over de dood. Vertel wat er is gebeurd en waarom oma is overleden. Geef het kind de keuze om afscheid te mogen nemen van de overledene of om mee te gaan naar de begrafenis of crematie. Leg wel uit hoe deze zich tijdens een begrafenis of crematie hoort te gedragen.
Zo zeggen diverse psychologen dat je kinderen onder vijf jaar beter niet kunt meenemen naar een uitvaart. De hele gang van zaken gaat volgens hen volstrekt over hun hoofden heen.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals partner, ouder, kind) heeft een medewerker recht op vier dagen verlof (van overlijden tot en met de begrafenis of crematie).
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Ik ben soms erg verdrietig, herken je dit? ' of vraag wat het kind wil doen op de verjaardag van de overleden ouder. ' 'Het is van belang dat je goed doseert en dat je verdrietige momenten afwisselt met fijne dingen.
Vertel je kind bijvoorbeeld vanaf het begin dat je naar de huisarts of dokter gaat omdat je je zorgen maakt. Vertel ook wanneer je de uitslag of behandelingen krijgt. Je kunt slecht nieuws dan in alle eerlijkheid stap voor stap brengen en er samen over praten.
Leg kort maar krachtig uit wat cremeren precies inhoudt. Wees daarin ook eerlijk en probeer de misschien pijnlijke of confronterende details niet weg te laten. De dood is onlosmakelijk verboden met het leven, iedereen gaat uiteindelijk dood. En als je dood bent, voelt jouw lichaam helemaal niets meer.
Begin een gesprek niet vanuit de dood, maar vanuit het leven. Vraag bijvoorbeeld: hoe zou jij willen worden herinnerd als je er niet meer bent? Welke muziek zou jij tijdens de begrafenis willen horen. Of: welke muziek zou je juist absoluut nooit willen horen.
Ja, voor het begraven of het cremeren van de eigen grootouder van de medewerker heeft deze recht op 1 dag buitengewoon verlof met behoud van loon.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Interpretatie VPS: geen verlies werkdag omstandigheidsverlof als begrafenis op een zaterdag valt. Vraag: Ten gevolge het overlijden van een bloed- of aanverwant in de tweede graad heeft een personeelslid recht op 1 werkdag omstandigheidverlof.
Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Mensen die sterven, hebben vaak weinig of geen behoefte meer aan voedsel en vocht. Ze kunnen snel in gewicht afnemen. Het lichaam verandert: de wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen.
Het gaat vooral om het gevoel dat je iemand geeft
Daarom is het belangrijk dat je degene die ziek is het gevoel geeft dat hij niet alleen is. Dat je er voor hem bent en om hem geeft. Dat kan door samen te praten of door samen stil te zijn.