Nu is het zo dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die nodig is om zijn werk te kunnen doen. De wet zegt nu niet of de werkgever ook de kosten van deze scholing moet betalen. Ook is niet vastgelegd of de werknemer de opleiding in eigen tijd of werktijd kan volgen.
Sinds 1 juli 2015 geldt er een wettelijke scholingsplicht voor werkgevers. De regeling geeft aan dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen om opleidingen en cursussen te volgen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de functie.
Kan mijn werkgever mij verplichten om een opleiding te volgen? Wanneer jouw werkgever goed kan beargumenteren dat een bepaalde cursus of studie nodig is voor het goed uitvoeren van jouw functie dan kan jij als werknemer deze cursus of studie niet zomaar weigeren.
Het volgen van een cursus is in beginsel werktijd. Dit geldt temeer als deze cursus op verzoek van de werkgever wordt gevolgd. Deze tijd zal ofwel moeten worden betaald of moeten worden vervangen door vrije tijd op een ander moment.
Van verplichte scholing is pas sprake als de wet, de cao (of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan) zegt dat de werknemer de betreffende opleiding moet volgen. Een aantal voorbeelden zijn: Opleidingen op het gebied van veiligheid en arbeidsvoorwaarden.
Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Dat is het zogenaamde 'Educatief Verlof'. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn wat betreft de (werk)planning.
Noodzakelijke scholing betreft scholing, die noodzakelijk is om de medewerker in staat te stellen de verplichtingen die voor hem of haar voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst na te komen.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Per 1 augustus 2022 moeten werkgevers door de wet of CAO verplichte opleidingen aan hun werknemers vergoeden. De werkgever moet de opleiding betalen en medewerkers moeten deze onder werktijd kunnen volgen.
Reist u met eigen vervoer naar uw werk? Dan kan uw werkgever u maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden, zonder dat u hierover belasting betaalt. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel u gebruikt.
BHV is verplicht voor elke werkgever in Nederland. De Arbowet in Nederland heeft besloten dat een bedrijf voorbereid moet zijn op een calamiteit zoals brand, eerste hulp en ontruiming van het gebouw. De werkgever moet zich laten ondersteunen door BHV'ers (bedrijfshulpverleners).
VCA is geen vakopleiding. De kosten voor het halen van VCA zouden dan ook door de werkgever betaald moeten worden. In geval een medewerker als uitzendkracht aan de slag gaat dan komen de kosten in eerste instantie voor rekening van het uitzendbureau.
Wat moet er minimaal in de studieovereenkomst staan? De soort cursus/opleiding/studie, naam, startdatum, duur, kosten van de studie. Specifiek vermelden welke kosten je wel en niet betaald.
Duale studie: u combineert werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie uw beroep moet passen bij uw studie. Bovendien wordt u op het werk begeleid.
De richtlijn bepaalt onder andere dat werkgevers een opleiding kosteloos moeten aanbieden wanneer zij op grond van de wet of de cao verplicht zijn de werknemer een opleiding te verstrekken in het kader van de functie.
Welke periode redelijk is, hangt af van de aard van de opleiding en de kosten daarvan. Een periode van 3 à 5 jaar is redelijk. Uiteraard met een glijdende schaal. Er bestaat dan een goede kans dat de rechter dit standpunt volgt.
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Misschien komt u wel in aanmerking voor STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden.
In een studiekostenbeding moet een aantal afspraken staan: U betaalt alleen studiekosten terug als u zelf ontslag neemt. Of als u een verlenging van uw tijdelijke contract niet accepteert. U spreekt een periode af waarin uw werkgever voordeel heeft van de opleiding.
Denk dan aan de kosten voor de opleiding, maar ook aan kosten voor studiemateriaal en examengelden. De verplichte scholing moet vanaf 1 augustus 2022 dus ook als werktijd worden beschouwd. Als het enigszins mogelijk is, moet de scholing tijdens werktijd plaatsvinden.
De werknemer moet een erkende opleiding volgen die recht geeft op betaald educatief verlof: de beroepsopleidingen en de algemene opleidingen. Het is niet noodzakelijk dat de opleiding verband houdt met het werk. De opleidingen moeten minstens 32 uren duren (uitgezonderd mentoropleidingen).
Of je recht hebt op betaald educatief verlof, hangt af van je arbeidsrooster en van de opleiding die je volgt. Om recht te hebben op betaald educatief verlof moet je in principe voltijds tewerkgesteld zijn.
VOV is een recht van de werknemer. Dat betekent concreet dat wanneer de werknemer aan alle gestelde voorwaarden voldoet, dat de werkgever het VOV niet kan weigeren.
Per 1 augustus 2022 mag je voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of de cao geen studiekostenbeding meer afspreken. Verplichte opleidingen zijn: opleidingen die uit het nationaal recht, het Europees recht, een cao of een rechtspositieregeling voortvloeien.
Een opleidingsovereenkomst stelt u op wanneer u een werknemer graag een opleiding wilt laten volgen. Als werkgever weet u welke opleiding zinvol is en of uw onderneming kan floreren met de extra kennis. Wilt uw werknemer ook graag een opleiding volgen?
Het is een werkgever toegestaan om met een werknemer afspraken te maken over de terugbetaling van studiekosten bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, welke studiekosten aanvankelijk door de werkgever zijn voldaan. Deze bevoegdheid, de terugbetalingsbevoegdheid, is echter niet onbeperkt.