Magnetron, Gasfornuis, Vaatwasser, Wasmachine, Wasdroger, alle audio zoals TV, Muziektoren, Computers, Printers, alle Randapparatuur kortom alles waar een stekker aanzit, maar ook de CV Ketel Gaskachels, Radiatoren, Boilers, Geisers, Airco Fitnessapparaten, Zonnebank, Kabels 220 snoeren, Keukenapparatuur.
Denk hierbij aan oude machines, motoren, rioleringsbuizen, remschijven en kachels. Je komt dit ijzer vaak tegen bij bouw- en lasbedrijven. Het zal voornamelijk vrij komen bij de sloopt van gebouwen, bruggen en kranen. Denk hierbij aan o.a. betonijzer, ijzerpijpen en buizen.
In principe geldt er geen minimum hoeveelheid. Wel kan het zijn, dat wanneer je enkel een oven als oud ijzer aanbied, er een toeslag wordt gerekend voor brandstof. De gemiddelde oud ijzer prijs ligt namelijk momenteel tussen de 80 en 120 euro per 1.000 kilo.
Waar moet je aan denken bij apparaten die veel oud ijzer bevatten? Denk vooral aan grote witgoed apparaten als de koelkast, wasmachine, afwasmachine en droger. Ga je een nekmassage apparaat kopen? Daar zit weinig gewicht in doordat het vaak van plastic gemaakt is en je er dus niets mee kunt als oud ijzer.
Voor de binnenkant van een wasmachine of een vaatwasser word ook vaak rvs gebruikt. Ook accu's en lege batterijen leveren geld op. Dit alles kun je bij een oud ijzer handelaar inleveren tegen contante betaling.
Het is natuurlijk uiteindelijk van belang wat het daadwerkelijk oplevert wanneer jij je oude wasmachine als oud ijzer wilt inleveren. Wanneer we kijken naar witgoed, dan moet je ongeveer rekening houden van een bedrag van € 80 – 120 per 1000 kilo.
Onder geslagen ijzer verstaan de handelaren o.a.; oude karren, oude machines, motoren, rioleringsbuizen, putdeksels, kachels, remschijven en motorblokken. Soms is dit ijzer erg vervuild en de recycling is net zoals blik of gruis een bewerkelijk proces.
Wat mag er ingeleverd worden:
Metaal zoals aluminium, gruis, kabel, messing, nieuw gruis rvs 304. Bij voorkeur zo schoon mogelijk (puur metaal zonder andere materialen erbij). Voorbeelden van producten die ingeleverd kunnen worden zijn fietsen, computers, stoelen, wasmachines, kranen en leidingen.
Magnetron, Gasfornuis, Vaatwasser, Wasmachine, Wasdroger, alle audio zoals TV, Muziektoren, Computers, Printers, alle Randapparatuur kortom alles waar een stekker aanzit, maar ook de CV Ketel Gaskachels, Radiatoren, Boilers, Geisers, Airco Fitnessapparaten, Zonnebank, Kabels 220 snoeren, Keukenapparatuur.
Er zijn 3 mogelijkheden: U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
Koper meest waardevol
In principe kunnen de meeste in huishoudens gebruikte metalen bij schroothandelaren worden verkocht. Voor koper wordt de hoofdprijs betaald. Maar ook bijvoorbeeld voor een vertrapte fiets, wordt geld betaald bij een metaalhandel.
Non-ferro (niet magnetisch)
Bestek, pannen, keukenapparatuur zijn bekende toepassingen tenzij het magnetisch is dan heb je Chroomstaal en dat is voor de recycler gewoon ijzer.
Men maakt onderscheid tussen ferroschroot, dat voornamelijk uit ijzer bestaat, en non-ferroschroot, dat uit andere metalen bestaat zoals koper, aluminium, zink, lood en tin. Ook roestvast staal, messing en vele andere legeringen behoren tot het non-ferroschroot.
Schroot (gruis ijzer)
Onder ferroschroot valt gruis ijzer. Gruis ijzer is een vervuilde vorm van ijzer. Aan het oude ijzer zitten bijvoorbeeld kleine deeltjes rubber of kunststof gehecht. Onder non-ferroschroot vallen andere soorten metalen die hieronder worden besproken.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Waar zit koper in? Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis en schaal- en schelpdieren. En verder in groente en fruit, noten en graanproducten. Ook cacaoproducten, zoals chocolade, bevatten van koper.
Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel-ijzer laselektroden. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid waardoor een stevige lasverbinding ontstaat. Door de uitstekende laseigenschappen is het mogelijk om op zeer lage stroom te lassen.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Het is een relatief goedkoop materiaal omdat het makkelijk te gieten en te bewerken is. Nodulair gietijzer heeft goede mechanische eigenschappen denk bijvoorbeeld aan een goede treksterkte.
Wist je dat de helft van een droogkast uit ijzer bestaat? Als we de kapotte droogkast vermalen, halen we dat ijzer eruit met een magneet en recycleren we het voor de volle 100%. Of neem de elektriciteitsdraden van droogkasten: daar zit koper in. Ook dat hergebruiken we volledig.
Een elektromotor is, zoals de naam al aangeeft, een motor die werkt op elektriciteit. De motor zet elektrische energie om in mechanische energie. Dat wil zeggen: beweging en warmte. Er zijn veel verschillende soorten elektromotoren.
Dan zijn er verschillende oplossingen: je kunt direct in contact treden met een erkend metaalrecyclebedrijf, je kunt contact opnemen met een autosloperij in de buurt óf je kunt contact opnemen met een van de vele kleine schroothandelaren die, meestal gratis en tegen een vergoeding, oud ijzer ophalen bij jou thuis.