Chinees Nieuwjaar heet chunjie in het Chinees, wat Lentefeest betekent. Anders dan in de Gregoriaanse kalender wordt in de traditionele Chinese maan-zonnekalender de eerste dag van het jaar als de komst van de lente beschouwd.
Zeg 'Gelukkig Nieuwjaar! ' In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi.
Het komend nieuwe jaar is het jaar van het Varken.
Het Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is één van de belangrijkste Chinese feestdagen. De Chinezen gaan dan massaal op vakantie naar hun familie waardoor er een ware volksverhuizing ontstaat. De traditie kent een duur van 15 dagen.
Op de eerste dag van Chinees Nieuwjaar gaan de Chinezen over de hele wereld naar hun tempels om er te bidden. Die dag bezoekt men ook familie, en vaak eet men weer gezamenlijk. 's Avonds wordt er weer uitbundig vuurwerk afgestoken. Alle dagen van Chinees Nieuwjaar hebben een bepaalde betekenis.
Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is.Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje.
Het eten van vis wordt gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om de overvloed in het nieuwe jaar te verwelkomen, eten Chinezen niet hun hele bord leeg. Vis is niet het enige gerecht dat geluk symboliseert tijdens Chinees Nieuwjaar. Ook lange noedels, mandarijnen, loempia's en dumplings doen dat.
2023: Het jaar van het Konijn
2023 staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van het Konijn. In tegenstelling tot de westerse sterrenbeelden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar in plaats van de geboortemaand.
Lantaarnfestival, Deng Jie
Op de 15e en laatste dag van het lentefestival is het volle maan en hangt men lantaarns buiten. Het is ook een dag dat wordt geofferd aan de voorouders. Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Oost-Azië.
Het konijn (兔) is de vierde in de 12-jarige cyclus van dieren die voorkomen in de Chinese dierenriem gerelateerd aan de Chinese kalender. Het Jaar van het Konijn wordt geassocieerd met het Aardse Tak symbool 卯. Het Jaar van het Konijn is een grote opluchting na het jaar van de tijger.
Vissen. Vissen zijn grote dromers, dus mag het niet verbazen dat dit sterrenbeeld het meest slaap nodig heeft. Wat er ook gebeurt, Vissen zorgt ervoor dat hij of zij altijd acht uur slaap haalt.
In 2023 verwelkomen de Chinezen het Jaar van het Konijn op zondag 22 januari, en de festiviteiten culmineren met het Lantaarnfestival op 5 februari. De vieringen duren tot 16 dagen, maar alleen de eerste 7 dagen worden beschouwd als een feestdag. De feestdagen zijn dit jaar van van 21 tot 27 januari 2023.
'Hoi' in het Chinees is 'Ni Hao'.
Iemand begroeten in het Mandarijn
De Mandarijnse zegwijze nǐ hǎo is de meest gebruikelijke wijze om iemand te begroeten. Letterlijk betekent dit “jij beter”. U schrijft de begroeting over het algemeen op deze manier: 你好. De uitspraak lijkt op “nie hauw”.
Dat begint tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag (21 december). Twee weken lang zijn er verschillende feestdagen (bijvoorbeeld Yan Yat) met als afsluiter een lampionnenfestival, als er weer een volle maan is.
Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
Chinezen noemen deze dag de Alle-mensen-zijn-jarig-dag. Iedereen is tegelijk jarig en dus ook een jaartje ouder. En als je op deze dag rauwe plakjes vis eet, leef je langer. Yan Yat wordt gevierd op de zevende dag van het Chinees nieuwjaar.
Ben je geen Tijger? No worries, zo ziet het er de aankomende vijf jaar uit in de Chinese jaartelling: 2023 is het jaar van het Konijn (vanaf 22 januari), 2024 is het jaar van de Draak (vanaf 10 februari), 2025 is het jaar van de Slang (vanaf 29 januari), 2026 is het jaar van het Paard (vanaf 17 februari).
Volgens de traditionele Chinese verhalen wordt ieder dier uit de riem geassocieerd met bepaalde persoonlijkheidstrekken. Het konijn staat erom bekend om kalm, gereserveerd, bedachtzaam en ingetogen te zijn. Mensen die geboren zijn in het jaar van het Konijn zijn gevoelig voor de wereld om hen heen.
Mensen geboren in het (maan)jaar van de Tijger (1938, 1950, 1974, 1986, 1998, 2010 en 2022) dragen in hun hart de kenmerken van de Tijger met zich mee; moedig, daadkrachtig en empathisch. Tijgers zijn ook intuïtief, gefocussed en doelgericht. Ze werken hard, zijn eerlijk en goede teamspelers.
Sinaasappels en mandarijnen zijn geluksfruit en eet je voor meer gezondheid in het nieuwe jaar. Sinaasappels zijn van oorsprong Chinese vruchten. Hun Nederlandse naam is een verbastering van 'China-appels'.
Sojascheuten en stevige groenten zoals wortel, selder, paprika, bamboescheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten. Vetten, zowel plantaardig (sesam, pinda) als dierlijk (eend, kip, varken) worden gebruikt om de rijst meer smaak te geven. Voor de meeste Chinezen staat 'vlees' gelijk aan varkensvlees.
In de ochtend beginnen ze dan met rijstepap of fan.
In principe eten ze namelijk alle maaltijden warm! In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast.