Je wasmiddel is makkelijker te doseren. Was wordt beter schoon. Er blijven geen resten achter in de lade dus je weet zeker dat al het wasmiddel in de trommel komt. Het wasmiddel wordt gelijkmatig verdeeld en daardoor ontstaan er geen klonten.
Hoofdwas II
Soms zit er een schuifje in het bakje. Dit is bedoeld voor vloeibaar wasmiddel, anders loopt de vloeistof direct de machine in en dat is niet de bedoeling.
Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait. Wasverzachter kan je zo namelijk niet gebruiken, want dan spoelt het direct met de hoofdwas weg.
Het beste antwoord. Een wasbol is niet nodig. Je kunt het wasmiddel (ook vloeibaar wasmiddel) gewoon in het daarvoor bedoelde laatje / vakje doen en dan op de normale manier je was draaien.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Ook vloeibaar wasmiddel giet je in het grootste vakje van het laatje wanneer je dit gebruikt voor de hoofdwas. Je kunt het vloeibare wasmiddel echter ook in een hiervoor bedoelde dispenser gieten. Deze worden ook wel wasballen genoemd. Hier giet je het wasmiddel in en dit plaats je vervolgens bovenop je was.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Waarom capsules gebruiken voor de was? Het gebruik van wasmiddel capsules voor het wassen van kleding wordt aangeraden, omdat ze eenvoudig en handig zijn in gebruik. Capsules zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te doseren en niet hoeft te bepalen hoeveel wasmiddel nodig is per wasbeurt.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Tenzij je een schuimparty in je huis wilt natuurlijk… Andere zepen zoals afwasmiddel en shampoo gaan namelijk heel erg schuimen door de hoge toeren van de wasmachine. Dit is trouwens ook niet al te best voor je wasmachine.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan.
Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.
Je gebruikt te weinig wasmiddel. Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt. Je wasmachine is niet schoon. Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine.
Unilever erkende voor de rechtbank dat Ariel beter vlekken verwijdert dan Robijn, maar vindt de vergelijking met twee doses misleidend. Dat zou suggereren dat het wasmiddel minimaal twee keer beter is, terwijl uit tests zou zijn gebleken dat het slechts zo'n 15 procent beter is.
Wasmiddel met wasparfum ruik je erg lang
Wasparfum bevat GEEN PARABENEN en is nagenoeg NIKKELVRIJ! Wasparfum is lekker als je de was een extra geurboost wilt geven en ook lang van de geur wilt blijven genieten! En…...