Valeriaan Het helpt niet alleen slapeloosheid tegen te gaan, maar voorkomt ook stress en angst. Daardoor helpt valeriaan je te ontspannen, wat het makkelijker maakt rustig in slaap te vallen. Onze rust en slaap thee combineert valeriaan, citroenmelisse en lavendel voor een heerlijk ontspannend theemomentje.
Bepaalde kruiden staan immers al eeuwen bekend om hun rustgevende effect. Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem. Smaken verschillen, maar met deze kruiden zit je hoe dan ook safe!
Ondersteun je ontspanning en drink een kruidenthee voor je gaat slapen. Naast dat kruiden zorgen voor mentale ontspanning, ontspannen ze ook de spieren. Zorg dat je thee drinkt zonder theïne én voeg geen melk of honing toe.
In melk zitten kalmerende stoffen. Daarnaast heeft ook het rustig drinken van warme melk een rustgevend effect en helpt het in slaap vallen. Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht. Deze van nature kalmerende kruiden zorgen voor een slaapverwekkend gevoel.
Er zijn verschillende natuurlijke slaapmiddelen die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van een gezonde slaap. Enkele van de meest effectieve natuurlijke slaapmiddelen zijn melatonine, valeriaanwortel, kamillethee en magnesium.
Het hormoon melatonine speelt een belangrijke rol in je slaap-waakritme. Zo maakt het je slaperig als het donker wordt, maar dan moet het wel donker genoeg zijn.
Als je 's avonds thee drinkt, is het dus belangrijk te kiezen voor een cafeïne- of theïnevrije thee. Theesoorten die je beter niet drinkt voor het slapengaan: Zwarte thee. Groene thee.
Gember thee voor het slapen
Gember staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het drinken van gember thee voor het slapen kan ook helpen bij het verlichten van maagklachten en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
Kamillethee
Misschien wel de bekendste rustgevende thee. Kamille heeft als kruid heet wal voordelen, waaronder ontstekingsremmende, maar dus ook ontspannende kwaliteiten. Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt als middel om te ontspannen. Apigenine, een stof in kamille, werkt immers als natuurlijke stressverlichter.
Kamille thee:
Het licht kalmerende effect van kamille thee heeft al veel rusteloze mensen in slaap doen vallen.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Cafeïne werkt opwekkend en stimulerend. Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Melatonine
Het reguleert je slaap-waakcyclus (ook wel het circadiaans ritme genoemd), ofwel je interne klok die je lichaam vertelt wanneer het tijd is om te gaan slapen of net actief te zijn. Melatonine vind je terug in diverse voedingsmiddelen, zoals zure kersen, bananen, walnoten, amandelen en tomaten.
De mogelijke nadelen van groene thee zijn al in eerdere vragen genoemd. Hoewel groene thee gezond is, bevat het een behoorlijke hoeveelheid theïne, die de slaap kan verstoren. Daarnaast kunnen de stoffen catechinen en antioxidanten in te grote hoeveelheden negatieve effecten hebben op het lichaam.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Rooibos is geen thee
Doordat rooibosthee niet van theebladeren gezet wordt, bevat een kopje rooibosthee niet de opwekkende stof theïne. “Gewone” thee bevat deze stof wel doordat deze stof in theebladeren zit. Daarnaast bevat de rooibosstruik – in tegenstelling tot de theeplant – geen tannine.
Veel voorkomende oorzaken van slaapverstoring zijn angst, ongemak of pijn, en verstoringen van de omgeving, zoals lawaai, beweging of te hoge of te lage temperaturen. Maar ook slaapstoornissen, zoals bijvoorbeeld slaapapneu, kunnen er ook voor zorgen dat mensen 's nachts wakker worden.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
Geen pijnstillers voor het slapengaan
Ontstekingsremmers zoals ibuprofen hebben op sommige mensen de vervelende bijwerking dat ze slechter slapen. Gebruik dit soort pijnstillers dus liever niet voor het slapengaan, maar probeer in plaats daarvan een supplement zoals visolie.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.