Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
De ontbijtgewoonten van de Japanners verschillen veel met die van ons. Gestoomde rijst, een kom misosoep en een vorm van proteïne zijn namelijk vaak de basis van een Japans ontbijt. Hierbij worden dan verschillende bijgerechten gegeten, zoals gestoomde groenten, nori (gedroogd zeewier) of Japanse 'tsukemono'.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Veel bewegen, weinig alcohol, minder eten (oudere Okinawanen eten tot ze voor tachtig procent 'vol' zitten - een Japans principe dat hara hachi bun-me heet), een goed sociaal netwerk, plezier maken - dat lukt allemaal prima.
Ook Japanse saté (yakitori) is erg populair, en ook sukiyaki, rundvlees gekookt met groenten en tofu in een pot op tafel, is een geliefd gerecht. Ook noedels (soba, udon) zijn in Japan erg populair en worden vaak in plaats van rijst gegeten, opgediend in een diepe kom hete soep met groenten, vlees of vis.
Het bekendste drankje uit Japan is zonder twijfel sake, een rijstwijn die zowel warm als koud gedronken wordt. Daarnaast wordt er net als in de rest van Azië veel thee gedronken en dan met name groene thee. Verder heb je er nog verschillende soorten bier waarvan de bekendste Asashi, Kirin en Saporo.
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.
Voedingswetenschapper dr. Samefko Ludidi legt uit: 'Wij kunnen goed zonder ontbijt. Het lichaam is gemaakt om voedselschaarste te kunnen doorstaan. Alleen eten we nu de hele dag door wat leidt tot een ongezonde leefstijl, veroorzaakt door keuzes bij de snackautomaat.
Soep is een goed idee wanneer je een gevoelige maag hebt
Misschien kun je niet zo goed brood of granen verteren in de ochtend. Wanneer je ziek bent geweest is soep toch ook altijd het eerste dat je begint te eten wanneer je herstellende bent. Terecht, want soep belast je spijsvertering veel minder dan anders voedsel.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5. Minder dan bij ons, maar niet zo ver van het wereldgemiddelde.
De levensverwachting in Japan ligt voor vrouwen op dit moment op 87 jaar en voor mannen op 81 jaar. Het land heeft ongeveer 126 miljoen inwoners. In Nederland lag het aantal 100-jarigen op 1 januari 2021 op 2536 mensen, van wie 2125 vrouw en 411 man.
' Als het leidingwater ter plekke goed is, zoals in Japan, dan kan het worden gebruikt, maar in veel landen is de kwaliteit onvoldoende. 'In Qatar is het leidingwater ondrinkbaar.
Veelgestelde vragen over de Japanse cultuur
In de Japanse cultuur is het de gewoonte om schoenen uit te doen bij het betreden van een woonhuis of hotel, te buigen als begroeting, geen tips te geven bij het eten, slurp je noodles op, niet met taxi deuren gooien, geef eten/snacks als cadeau en draag vooral kimonos.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Volgens een studie van de World Health Organization (WHO) slaapt de Japanners gemiddeld slechts 6 uur en 22 minuten per nacht. Dit is het laagste aantal uren slaap per nacht van alle landen ter wereld.
Bij mannen ligt het gemiddelde gewicht rond de 85 kilo, bij vrouwen rond de 72 kilo. Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters.
Volgens het CBS leefden er in 2011 achtduizend Japanners in Nederland. De meesten wonen in Amstelveen, ook wel Japan aan de Amstel genoemd.
Wel veel vette vis (rauw, gestoomd of gegrild), paddestoelen, zoete aardappelen en groene thee. Het menu omvat verder weinig toegevoegd suiker en vet en ook maar weinig dierlijke proteïnen. Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na).
Het traditionele Japanse dieet vol vis, soja, thee, gefermenteerd voedsel en groenten maakt een lang leven mogelijk. Actief vervoer en bewegingsgewoonten houden de Japanse bevolking fit en gezond.
Er zijn meer dan genoeg ongezonde gerechten te vinden in de Japanse keuken die bomvol zitten met complexe koolhydraten of suikers. Ook is de Japanse keuken zeer rijk aan zout, teveel zout eigenlijk. Boosdoeners zijn vaak producten waarin soya-saus is verwerkt. Miso en (vooral) ramen zijn de boosdoeners.