Ons advies is om de overstap naar een peuterbed niet te maken voordat je kind 2,5 jaar is. Voor die tijd begrijpen de meeste kinderen niet dat ze in hun bed moeten blijven. Kinderen onder de 2,5 zijn graag ondeugend en willen veel bewegen. In bed blijven liggen terwijl je eruit kan?
In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen. Als je kindje minder dan 20 cm ruimte overhoudt in de lengte, dan is het tijd voor een groter bed. Als je het baby ledikant lang wilt gebruiken is het handig om een ledikant te kopen waarvan de zijwanden neergeklapt kunnen worden.
Naast dat een peuterbed ruimte bespaart ten opzichte van een eenpersoonsbed, is een peuterbed makkelijker door te schuiven naar een eventueel volgende kindje. Zo kan je tweede (of derde of vierde) kindje ook nog genieten van het peuterbedje. Ook heeft een peuterbed vaak een lagere instap dan een eenpersoonsbed.
Een peuterbed – ook wel junior bed genoemd – is een kleinere variant van een normaal eenpersoonsbed en is geschikt voor kinderen van 2 tot maximaal 6 á 7 jaar oud. De standaardmaat voor een ledikant is 120×60 cm, de standaardmaat voor een eenpersoonsbed 200×90 cm. Een flink verschil dus.
Er is geen 'ideale' leeftijd om de overgang te maken, meestal is dat tussen de 18 maanden en de 3,5 jaar, met een piek rond de 3 jaar. Kinderen kunnen ook zelf aangeven dat het tijd is. Ze vragen bijvoorbeeld naar een groot bed, zetten hun knuffels uit bed om plaats te maken of ze klauteren zelf uit hun babybed.
Hoe lang gebruik je een baby slaapzak? Je kunt een slaapzakje gebruiken vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar. Dat is meestal het moment dat je peuter naar het grote bed gaat. Voor kindjes kan deze overgang best groot zijn, een slaapzak kan dan helpen.
Op sommige leeftijden heb je de keuze uit verschillende bedden. Als je kind bijvoorbeeld 5 maanden is, kun je kiezen uit een wieg of ledikant en als je kind 3 jaar is, kun je kiezen uit een peuterbed of eenpersoonsbed.
Tot een leeftijd van 2 jaar laat je jouw baby dus het beste onder een deken met een laken slapen. Zodra jouw kindje oud genoeg is om onder een dekbed te slapen, is het goed om een oogje in het zeil te houden.
Een Montessoribed in de babykamer of kinderkamer heeft veel voordelen. Het geeft een kind meer vrijheid, zelfstandigheid en veiligheid. Met een vloerbed kan een kind zelf bepalen wanneer hij of zij naar bed gaat of opstaat, zonder hulp of beperkingen van ouders of hekjes.
Het verschilt per kind hoe lang een slaapregressie rond 2 jaar duurt. Je kunt al na twee weken merken dat je kind weer beter gaat slapen, maar het kan ook zes weken duren.
Zodra je baby meer gaat bewegen, is het tijd om de bodem van het babybed omlaag te doen. Een handige graadmeter: als je baby kan omrollen, zet je het ledikant op de middelste stand. Kan je kind zitten of zichzelf optrekken, dan mag het babybed op de laagste stand.
Vanaf twee jaar is het tijd voor het eerste dekbed
Vanaf twee jaar is je kleintje klaar om veilig onder een dekbed te kunnen slapen. Dit is vaak ook het moment dat hij uit zijn slaapzak en ledikant is gegroeid. Tijd voor een groter bed dus!
Een dekbed is voor kinderen tot 2 jaar niet veilig. Doordat een dekbed uit meerdere lagen bestaat, is het te warm voor een heel jong kind en kan warmtestuwing ontstaan. Bij baby's vergroot dit de kans op wiegendood. Gebruik daarom altijd een slaapzak, eventueel met een dunne deken, tot je kind 2 jaar is.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Je peuter naar bed brengen
Doe bijvoorbeeld geen wilde of drukke spelletjes meer. Kijk vlak voor het slapengaan niet meer naar de televisie en gebruik geen computer. Het licht van de schermen zorgt ervoor dat je kind minder snel slaap krijgt. Zeg vijf of tien minuten van tevoren dat het bedtijd is.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade).
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Help je kindje met het afbouwen door telkens de armpjes onder het lakentje te leggen als deze toch naar boven komen en ze zichzelf hiermee wakker houden. Het is echt een proces dat je met je kleintje aan moet gaan. Blijven herhalen, geef niet op, het kan echt eventjes duren.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Tot 3 jaar slaapt je kind in een kinderbedje met spijlen
Tot ongeveer 3 jaar slaapt hij daarin. Een kinderbedje of ledikantje heeft meestal spijlen. Daardoor kun je je kind ook van een afstandje in de gaten houden. Zelf kan hij goed in het rond kijken.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd. Het lichaam begint zich aardig te ontwikkelen.