Tetanusvaccin beschermt tegen infecties met de tetanusbacterie. Om tetanus (wondkramp) te voorkomen. Het zit in het Rijksvaccinatieprogramma (in de DTP-prik en de DKTP-Hib-HepB-prik voor jonge kinderen).
Het risico op tetanus na een honden- of kattenbeet lijkt klein, maar is niet goed onderzocht (Van Slooten 2013). In wonden van 50 patiënten met hondenbeten en 57 patiënten met kattenbeten werd een mediaan aantal van 5 bacteriële isolaten per wond gevonden (spreiding 0-16).
De prik tegen tetanus bij 9 jaar zit samen met de prik tegen difterie en polio in de DTP-prik. Als u als kind alle prikken tegen tetanus volgens het schema gekregen heeft, geeft dit een zeer goede bescherming van zeker 10 jaar. Dat is dus tot de leeftijd van 19 jaar.
Tetanus kan leiden tot een verkramping van de kaakspieren (kaakklem), slikklachten en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van spier- en zenuwstelsel kunnen botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan.
Door de spierkrampen kan iemand slikklachten krijgen en ademhalingsproblemen. Iemand kan ook helemaal verkrampen, waardoor het lichaam als een soort hoepel krom trekt. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan. Zonder goede behandeling is tetanus dodelijk.
Tetanus, ook wel bekend als kaakklem of wondkramp, wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Als deze bacterie in een open wond komt, kunt u een tetanusinfectie oplopen. De bacterie komt voor in straatvuil, roest, aarde, uitwerpselen en stof. Ook door een dierenbeet kunt u deze ziekte krijgen.
Gezien de korte incubatietijd van tetanus (3 dagen tot 3 weken) is het belangrijk dat de bescherming tegen tetanus zo snel mogelijk na de verwonding op peil wordt gebracht.
Herhaling van de tetanusprik is nodig in de volgende gevallen: Na een verwonding. De tetanusbacterie zit in straatvuil. Na een verwonding waarbij je bloedt is soms een tetanusprik nodig.
Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden. Er is geen genezing voor tetanus. De behandeling richt zich op het beheersen van complicaties totdat de effecten van het tetanustoxine verdwijnen.
Hoe kan ik tetanus voorkomen? Wonden moeten altijd worden gereinigd met water en zeep. Bij risicowonden is dit echter ontoereikend om tetanus te voorkomen. Vaccinatie is de enige afdoende en efficiënte voorzorgsmaatregel en daarom voor iedereen aanbevolen.
De eerste tekenen van tetanus zijn vaak: stijve kaakspieren. hoofdpijn.
Besmetting gaat via dierenbeten en via wonden die in contact komen met straatvuil, aarde of mest. Als u tetanus heeft, moet u zo snel mogelijk in een ziekenhuis worden opgenomen. U krijgt dan antistoffen tegen het gifstof van de bacterie, spierverslappers en pijnstillers.
€ 10,22 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Door de wond goed uit te spoelen worden een hoop bacterieën uit de wond gespoeld wat de kans op infectie kleiner maakt. In tegenstelling tot andere grote wonden spoelen we deze wonden dus wel uit.
Hondenbeet behandelen
De behandeling van bijtwonden bestaat uit het direct uitgebreid schoonspoelen van de wond met stromend water. Bij een oppervlakkige wond, waarbij alleen de huid maar niet het onderliggende weefsel beschadigd is, kan een desinfectie-middel als povidine-jodium gebruikt worden.
Na de injectie kunt u last krijgen van: Een pijnlijke, gevoelige plek op de plaats van de injectie. Dit is een normale, tijdelijke reactie. Een rode zwelling op de plaats van de injectie.
Bij verhoogde kans op infectie dient de patiënt 1-3 dagen na de bijtwond gecontroleerd te worden. Indien er toch een bijtwondinfectie optreedt, wordt deze behandeld met amoxicilline/clavulaanzuur gedurende 7 dagen; tweede keus is clindamycine (≥ 13 jaar) of doxycycline (≥ 13 jaar), beide eveneens gedurende 7 dagen.
Tetanus kan niet van mens op mens worden overgedragen. Wel kan een beet van een besmet dier leiden tot een tetanusbesmetting bij mensen. Meestal worden mensen echter besmet als zij een open wond hebben waar straatvuil, stof, (paarden)mest of aarde in kan komen.
Tetanus: Neem na een verwonding door een dier contact op met uw huisarts als u niet gevaccineerd bent tegen tetanus ( DTP Dyfterie tetanus Polio (Dyfterie tetanus Polio)) of als uw laatste tetanusvaccinatie meer dan 10 jaar geleden is geweest.
Om als volwassene volledig gevaccineerd te zijn tegen tetanus heb je 3 vaccinaties nodig. Daarna ben je voldoende gevaccineerd en moet je maar om de 10 tot 20 jaar nog een vaccin krijgen om voldoende beschermd te zijn tegen tetanus. Deze vaccinatie gebeurt met een combinatievaccin tegen tetanus, difterie en kinkhoest.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, misselijkheid en braken. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken. Overgevoeligheid.
Tetanus - ook wel klem genoemd - is een levensbedreigende infectieziekte. Tetanus ontstaat meestal als een wonde besmet raakt met de bacterie Clostridium tetani. Deze zit niet alleen op roestige voorwerpen, maar schuilt ook dikwijls in straatvuil, aarde, uitwerpselen en stof.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.