Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Kookroom ligt onder verschillende namen in de schappen. Het is (meestal) hetzelfde als koksroom of culinaire room. Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Volle room/slagroom
Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.
Slagroom: Volle room of slagroom is het geheime ingrediënt voor romige quiches. Let hierbij op dat het vetpercentage minimaal 35% is en de slagroom geen toegevoegde suiker bevat. Hoe hoger het vetgehalte, hoe lekkerder het eindresultaat.
Het cholesterol dat in slagroom zit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van kinderen. Het is een snelle bron van energie en wordt niet opgeslagen in het vetweefsel; je wordt er dus níet dik van!
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Er zit 7 gram vet in 1 eetlepel (15 gram) mascarpone kaas, waarvan 4,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Want wat is mascarpone precies? Het is een Italiaanse roomkaas die voor het eerst gemaakt werd in de regio Lombardije. Deze kaas wordt gemaakt van room, door de toevoeging van wijsteenzuur wordt het een dikke, romige en goed smeerbare kaas.
Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen. Kookroom bevat minimaal 10% vet.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Slagroom heeft een lager vetpercentage en is hierdoor on-opgeklopt vloeibaar, maar opgeklopt lekker luchtig. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Bereiding Lange wandeling koffie:
Voeg de kookroom toe en roer tot de chocolade is gesmolten en het mengsel glad is. Giet de koffiezz erbij , voeg kaneel toe, en klop tot een schuimig mengsel. Wil je de kaneel koffie warm serveren , giet het dan in 4 hittebestendige glazen of mokken.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend. Het bewaaradvies voor geopende slagroom geldt voor 4-6 dagen.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
WAT IS SCHIFTEN
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.