Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie. Het komt ook voor bij mensen die veel roken en mensen met een slechte gebitsverzorging. Ook sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen een wit beslag op de tong veroorzaken.
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Het kan lijken alsof er haren op uw tong zitten. Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen. Deze dingen kunnen helpen: Poets uw tanden 2 keer op een dag, steeds 2 minuten.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Een tongschraper of tongreiniger is de meest effectieve manier om de tong van aanslag te ontdoen. Onderzoek toont aan dat dit veel beter werkt dan de tong alleen poetsen met een tandenborstel. Tongschrapers zijn gewoon te koop bij drogist en apotheek.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Eet friszure producten
Het eten van friszure producten zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Oxyfresh bestaat uit een zeer effectieve formule bestaande uit zinklactaat en actieve zuurstof. Vooral deze combinatie is bijzonder krachtig tegen aanslag op de tong en bewezen effectief. Tevens bestaat OxyFresh uit essential oils die ervoor zorgen dat de speekselklieren worden getriggerd.
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Remedies en behandelingen voor een droge mond
Drink geen water van een extreme temperatuur (zeer warm of koud). Neem tijdens maaltijden iets te drinken, zoals water. Drink water voor, tijdens en na de maaltijd. Kauw op suikervrije kauwgom of zuig op suikervrije snoepjes om de aanmaak van speeksel te stimuleren.
Zorg ervoor dat u regelmatig kleine slokjes water neemt. Zorg er altijd voor dat u een flesje water bij de hand hebt; Gewone thee en cafeïne remmen de speekselvorming, probeer te minderen met koffie en gewone thee bij een (extreem) droge mond; Houd uw lippen vochtig, bijvoorbeeld met vaseline.
Kijk eens goed naar hoeveel vitamine B2 (riboflavine) je binnenkrijgt via voedsel. Deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening voor je lichaam. Bij een tekort kunnen huidafwijkingen ontstaan aan je mond, tong en neus. Zoals rode, droge, gespleten lippen.
In de meeste gevallen ontstaat schimmel op de tong dus, doordat de chemie in de mond om een of andere reden veranderd is en niet doordat we besmet zijn. Die verandering zorgt voor goede groeiomstandigheden voor schimmels, waarna we last kunnen krijgen van die schimmels.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Na elke maaltijd of na een goede nachtrust vestigen bacteriën zich op je tong en deze bacteriën zijn mede verantwoordelijk voor een slechte adem. Ons advies: gebruik een tongschraper één keer per dag.
Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen.
Ook achteraan op de tongrug groeien veel bacteriën en wordt er plak gevormd. Het poetsen van de tong hoort daarom bij een goede basishygiëne van de mond. Het helpt bovendien tegen een slecht ruikende adem.
Borstel de achterkant
Haal nu diep adem en houd de adem even vast. Borstel enkele keren op het achterste stukje van de tong zodat de aanslag zich naar de oppervlakte begeeft. Zet geen druk, de haartjes doen het werk vanzelf. Adem nu weer uit.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.