Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok; Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel. Deze krullen van hout hebben een redelijke vochtopname en zijn zelfs met een geurtje beschikbaar.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.
Bodembedekking legnest: In het legnest is absorberend materiaal op de bodem vereist. Ook hier kan je kiezen voor zaagsel of hennepvezel. Ook stro werkt hier prima. Onze voorkeur gaat uit naar boekweitdoppen.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden. Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand zal de parasieten doden.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken. Door de geur houdt het ongewenste insecten op afstand. Het legnest: Ook in het legnest is een goed absorberend bodemmateriaal een must. Je kunt hier wederom kiezen voor hennepvezel en zaagsel, maar ook stro werkt goed.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Beukensnippers gebruikt u als bodembedekking in het nachthok. Deze beukensnippers zijn hygiënisch, droog, stofvrij en speciaal afgestemd op de eisen van kippen. Beukensnippers is een puur natuurlijke en milieuvriendelijke bodembedekking voor kippen. Ook verkrijgbaar in voordeelverpakking van 15kg.
Stinken kippen? Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine.
Grit is ideaal voor kippen en andere vogels die veel eieren leggen omdat ze hier de calcium uit kunnen halen die ze nodig hebben voor het maken van de eischaal.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Voorzie voor je kippen een zandbadje met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grootte van het bad hangt af van de grootte van de kippen. Voor dwerghoenders volstaat een oppervlakte van 55 vierkante centimeter. Voor grotere rassen kan een zandbadoppervlakte tot één vierkante meter nodig zijn.
Met een stofbadje ontdoet je kip zich van overtollig vet, luizen, vlooien en mijten. Het fijne zand doodt de parasieten. Bovendien houdt het haar verenpak gezond en sterk. Hebben je kippen last van parasieten, vul dan het bad dan met extra fijn zand.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.