Waarschijnlijk is er sprake van een overdruk van vocht (hydrops) in het binnenoor tijdens de aanval. De oorzaak van deze hydrops is nog onbekend. Het is opvallend dat veel patiënten met de ziekte van Ménière meer last hebben als ze blootstaan aan stress en drukte, maar helaas kunt u dit niet altijd beïnvloeden.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
Je krijgt voor het eerst een aanval van duizeligheid, minder horen en oorsuizen. Je klachten komen regelmatig terug en je vindt het moeilijk om hiermee om te gaan. Je hoort opeens niks meer of gaat steeds minder horen. Je hebt een aanval van de ziekte van Ménière die anders gaat dan je gewend bent.
Omdat de oorzaak van Ménière niet bekend is, bestaat er ook geen afdoende behandeling. De behandeling is per patiënt verschillend. Soms schrijft de specialist medicijnen voor, soms kan een gehoortoestel uitkomst bieden. Een hulpmiddel tegen de duizeligheid dat bij sommige patiënten baat biedt is de prismabril.
Een geruststellende gedachte is dat de ziekte van Ménière altijd tot rust komt. Dit kan wel een flinke tijd duren. Uiteindelijk duren de aanvallen nog maar minuten en op het eind klaagt de patiënt alleen nog maar over kleine schokjes in zijn hoofd. Deze kunnen uiteindelijk ook verdwijnen.
Waarschijnlijk is er sprake van een overdruk van vocht (hydrops) in het binnenoor tijdens de aanval. De oorzaak van deze hydrops is nog onbekend. Het is opvallend dat veel patiënten met de ziekte van Ménière meer last hebben als ze blootstaan aan stress en drukte, maar helaas kunt u dit niet altijd beïnvloeden.
De duur van de aanvallen kan wisselen van enkele minuten tot een dag. Aanvallen kunnen ook wisselen in hevigheid. Er moet tenminste twee keer een aanval van meer dan 20 minuten zijn geweest om de diagnose “ziekte van Menière” te kunnen stellen.
Bij de ziekte van Ménière heb je opeens heftige aanvallen van duizeligheid. Je hoort dan ook minder goed en kan last hebben van oorsuizen. Een aanval duurt tussen de 20 minuten en enkele uren.
Vanwege een verstopping of ongewone ophoping in het oor. Slechte drainage. Wanneer het afweersysteem van uw lichaam niet goed werkt en gezonde, evenwichtige cellen aanvalt. Een auto-immuunziekte.
KNO-arts Henk Blom en radioloog Bas Hammer van het HagaZiekenhuis gebruiken sinds kort een geavanceerde MRI-methode om de ziekte van Ménière in het binnenoor op te sporen. Als er sprake is van Ménière is op MRI-beeld een zwelling te zien.
Ons evenwichtssysteem is sterk verbonden met het gevoelssysteem. Daardoor kunnen evenwichtsklachten of ontsteking van het evenwichtsorgaan vaker voorkomen in periodes van stress.
Aanval draaiduizeligheid
Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren waarna spontaan herstel optreedt.
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN OORPROP? Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*.
Symptomen. Het symptoom van een ontsteking in het evenwichtsorgaan is een zeer acute, heftige draaiduizeligheid soms met misselijkheid en braken tot gevolg. De heftige duizeligheid (vertigo) duurt enkele dagen, waarna de situatie langzaam verbetert. Echter kan de minste hoofdbeweging de duizeligheid weer doen toenemen.
Met een prismabril kan het beeld worden verschoven. De prismabril zorgt ervoor dat het oog en het evenwichtsorgaan van patiënten met Ménière weer meer in harmonie functioneren. Hierdoor kijken ze rustiger en hebben ze minder duizeligheids- en evenwichtsklachten.
Is de ziekte van Ménière erfelijk? Voor zover bekend zijn er geen erfelijke oorzaken voor de ziekte van Ménière.
Als u plotseling duizelig en licht in uw hoofd wordt, is het verstandig om direct contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als dit gepaard gaat met één of meer van de volgende klachten: Dubbel zien. Moeite met praten en/of articuleren, dit ontstaat plots.
In Nederland hebben naar schatting 17.000 mensen de ziekte van Ménière. Ongeveer 1 op de 5 patiënten houdt meer dan 10 jaar last van de ernstige ziekteverschijnselen, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen.
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
Het ontdekken van de ziekte
De combinatie van klachten als aanvalsgewijze draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (zonder aantoonbare andere oorzaak) leidt tot het vaststellen van de ziekte van Ménière.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Oorzaken van oorsuizen
De informatie van beide zintuigen wordt door één zenuw naar de hersenen getransporteerd. Bepaalde vormen van oorsuizen gaan daarom samen met duizeligheid.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer geluiden die niet vanuit je omgeving komen. Het kan zijn dat het geluid soms zachter klinkt of even verdwijnt. Maar het is ook mogelijk dat je het de hele dag door hoort. Niet iedereen met tinnitus hoort hetzelfde geluid.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.