Een stuk gezonder dan havermoutHaverzemelen zijn supergezond: vergeleken met gewone havermout bevatten ze minder calorieën en meer eiwitten en voedingsvezels.
Zijn zemelen gezonder dan havermout? Zemelen bevatten minder vet dan havermout en meer eiwitten en vezels. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten. Net als havermout hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.
Haverzemelen hebben een gebalanceerde samenstelling. Hoewel het ongeveer evenveel koolhydraten en vet bevat als havermout, bevatten haverzemelen meer eiwitten en vezels en minder calorieën. Daarnaast zijn haverzemelen hoog in beta-glucaan wat een oplosbaar vezel is.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Als je al veel vezelrijk voedsel eet zoals ontbijtgranen, groente, peulvruchten en fruit dan ben je met 3 flinke eetlepels haverzemelen per dag heel goed bezig. De totale aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels per dag varieert van 30 tot 50 gram.
Tot slot heeft dit graan een hoop vezels (vooral haverzemelen), wat helpt om het darmkanaal te reguleren en cholesterol te verlagen. Vanwege dit feit is het niet alleen een effectief middel tegen constipatie, maar vermindert het ook galzuur door de toxische capaciteit te verminderen.
Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk. Laat je havermout een nachtje weken in de koelkast in een kommetje water. De volgende dag kan je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Je hoeft geen dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen te kopen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een ware 'superfood' in hun keukenkast: havermout. Haver behoort tot de een van de gezondste granen die er zijn en er zijn genoeg redenen om elke dag havermout te eten.
Let wel op: haverzemelen kunnen ook je nuttige voedingsstoffen in je spijsverteringsstelsel opnemen. Daarom wordt aangeraden om niet meer dan drie eetlepels per dag te eten, ook omdat ze vrij calorierijk zijn.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Zemelen, ook speltzemelen, hebben een laxerende werking. Ze worden gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien. Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting harder is dan normaal.
En havergrutten moet je koken om ze te kunnen eten. Dat geldt niet voor haverzemelen. Die kun je gewoon rauw toevoegen aan bijvoorbeeld een bakje Griekse yoghurt. Wat betreft vitamines en mineralen is het het meest gezond om haverzemelen af te wisselen met havermout of havergrutten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden.
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Hoeveel havermout moet je eten? De hoeveelheid havermout die je moet eten als onderdeel van een dieet voor gewichtsverlies, hangt af van je individuele caloriebehoeften en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer ½ tot 1 kopje havermout per dag te eten als onderdeel van een gezond dieet.
Het zout klinkt gek, maar zorgt er alleen voor dat je havermout (zeker in combinatie met andere ingrediënten) meer smaak krijgt. Je kunt het natuurlijk ook weglaten. Je kunt havermout ook van tevoren maken en later opwarmen.
Koken verhoogt hun voedingswaarde
Volgens Harvard Health heeft het geen voordelen om rauwe haver te eten. Het koken van je havermout of het maken van overnight oats is waarschijnlijk je beste (en lekkerste) optie. Het eindresultaat is een heerlijk ontbijt dat voedzaam is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De havermoutpap heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.