Aan het begin van een zin schrijf je 's Avonds. In 's avonds zit een spatie omdat het een verkorting is van des avonds. Dat is een oude naamvalsvorm die 'in de avond, tijdens de avond' betekent.
tijdens de komende avond. `s avonds = •gedurende de avond.
In dit geval geeft de apostrof dus aan dat de letters 'de' zijn weggelaten uit het woordje 'des', en in de plaats van waar de letters 'de' stonden, staat nu de apostrof. Lang verhaal kort: des ochtends is geworden: 's ochtends (want: des ochtends). Heerlijk, 's ochtends die eerste kop koffie.
Juist is: 's Avonds werkt John in een café. Als de zin met een apostrof begint, krijgt het eerstvolgende volledige woord in de zin de hoofdletter.
's middags 's spreek je uit als: komma es. Vroeger zeiden de mensen: "Des middags ga ik eten." Het zijn eigenlijk twee woorden, dus de s schrijf je los van middags.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Komma s staat vaak aan het einde van een woord, maar kan ook aan het begin van een woord staan. Woorden als 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts zijn hier voorbeelden van. Hier wordt een apostrof s gebruikt omdat er eigenlijk het woord 'des' hoort te staan.
Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
De Semitische letter Šîn werd uitgesproken als /ʃ/, de klank 'sh' in het moderne Engelse en Nederlandse shirt.De Grieken kenden deze klank niet en gebruikten de letter voor de /s/-klank. Aangenomen wordt echter dat ook in sommige Semitische talen de uitspraak /s/ was.
Volgens Taaladvies zit er wel een klein verschil tussen 'omdat' en 'doordat' bij oorzaken. 'Doordat' zou benadrukken dat het oorzakelijke verband onontkoombaar is.'Omdat' zou daarentegen de spreker zelf meer op de voorgrond plaatsen als interpreteerder van wat er is gebeurd.
Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid?Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.
Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur. Om 18:00 begint de avond en die duurt tot 24 uur of 00:00 uur.
In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur.
De avond is het laatste deel van de dag, in het algemeen de tijd tussen 18.00 en 24.00 uur. In de Nederlandse wet, bijvoorbeeld in de Wet geluidhinder, is het begrip avond vastgesteld als de periode tussen 19.00 uur en 23.00 uur. Het woord avond kan ook duiden op een sociale gebeurtenis.
Nog meer leuke ideeën voor op vrijdagavond zijn: bowlen, karten, poolen, zwemmen, naar een karaokebar, naar het theater, winkelen (check wel even of het koopavond is in de desbetreffende stad), skiën of snowboarden, naar de sauna, borrelen in een café, een terrasje pakken en ga zo maar door.
In het Duits kom je een letter tegen die wij niet kennen in ons alfabet: de ß. Je spreekt hem uit als een s en hij ziet eruit als een hoofdletter B met een langere 'slang' aan het begin.
Apostrof + s
De apostrof is verplicht als de naam eindigt op: een lange klank die met één enkele a, i, o, u of y wordt geschreven: Anna's jas, Evi's moeder, Otto's jas, Adu's tas, Randy's moeder; op een enkele e die als 'ee' klinkt: Zoë's baan.
s afkorting 1) symbool voor zwavel (sulfur); symbool voor entropie; symbool voor vector van Poynting; Symbool voor de internationale tijdeenheid seconde; symbool voor weglengte 2) de 19e letter van het alfabet 3) nationaliteitsaanduiding voor Zwed...
Onze hoofdletters (majuscule) zijn imitaties van de letters die de Romeinen in hun monumenten beitelden. De Romeinen kenden ook schrijfletters op papyrus, maar daarvan is weinig bewaard gebleven. Vanaf de vroege middeleeuwen waren de schrijfletters imitaties van die inscripties (Monumentalis) met perkament en inkt.
De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.
Letteraanduidingen in samenstellingen schrijven we met een hoofdletter als die hoofdletter de vorm van het object weergeeft. T-shirt, bijvoorbeeld, krijgt een hoofdletter omdat het kledingstuk de vorm van een T heeft. Andere voorbeelden zijn: V-hals, X-benen, L-vormig.
AM = alle tijden tussen 00.00 uur 's nachts en 12.00 uur 's middags. PM = alle tijden tussen 12.00 uur 's middags en 00.00 uur 's nachts.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Somwijlen maakt het gebruik onderscheid tusschen de beide naamwoorden, in zoo verre ochtend meer voor het eerste begin des dags, en morgen meer voor den geheelen voormiddag gezegd wordt. De ochtend kan dan reeds voorbij zijn, terwijl de morgen nog voortduurt.