Voor het recht op schadevergoeding bij wanprestatie dient de prestatie blijvend onmogelijk te zijn of dient de contractuele wederpartij in verzuim te verkeren. Indien de nakoming blijvend onmogelijk is kan de schuldeiser zonder eerst een ingebrekestelling met aanmaning te versturen een schadevergoeding vorderen.
Als nakoming niet blijvend onmogelijk is, dan bestaat het recht op schadevergoeding pas als de schuldenaar in verzuim is. Onder verzuim wordt verstaan een tekortkoming bestaande in een toerekenbare vertraging in het nakomen van een opeisbare verbintenis, zonder dat die nakoming reeds blijvend onmogelijk is.
Het verzuim treedt in, wanneer de schuldenaar in gebreke wordt gesteld bij een schriftelijke aanmaning waarbij hem een redelijke termijn voor de nakoming wordt gesteld, en nakoming binnen deze termijn uitblijft. Er is dus in beginsel een gebrekestelling nodig.
Dat zijn: nakoming met schadevergoeding, opschorting van de verplichtingen, vervangende schadevergoeding en het ontbinden van de overeenkomst.
Meestal moet uw werkgever minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Bij een vast contract moet uw werkgever dat maximaal 2 jaar doen. De werkgever kan uw loon tijdelijk of helemaal stopzetten als u zich niet houdt aan de regels voor re-integratie. Of als u weigert passend werk te doen.
Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.
Van Dale biedt uitkomst: ziek refereert aan gezondheid of aan de afwezigheid daarvan, terwijl verzuim 'nalatigheid' betekent. In deze context: na laten te werken. Een gangbare term als 'ziekteverzuim' betekent dus: niet komen werken vanwege ziekte.
In deze bepaling staat dat hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, verplicht is de schade te vergoeden die de ander dientengevolge lijdt. Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
De Wet Vergoeding Affectieschade regelt smartengeld voor naaste familieleden van slachtoffers. Deze familieleden kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Dit overlijden of letsel moet dan zijn veroorzaakt door iemand anders. Die persoon is aansprakelijk.
Dan vraagt het Centraal Justititieel Incassobureau (CJIB) de dader het bedrag aan u te betalen. U hoeft zelf niets te doen. Heeft de dader 8 maanden na de beslissing van de rechter nog niet betaald? Dan kan de overheid u alvast een deel van het geld betalen.
De wet noemt enkele gevallen waarin verzuim intreedt zonder ingebrekestelling. Zo kan deze achterwege blijven, wanneer een voor nakoming afgesproken fatale termijn ongebruikt verstrijkt of u uit een mededeling van de wederpartij moet begrijpen dat zij haar verplichtingen niet zal nakomen.
Verzuim is veelal een keuze en dus gedrag en dat kun je beïnvloeden. Als bijvoorbeeld iemand een gebroken been heeft, staat er 6 weken voor het medische herstel. Daar gaat de dokter over. Dat wil echter niet zeggen dat je daarom ook 6 weken moet verzuimen.
Als u ziek bent, is het daarom goed om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Tijdens de periode van ziekte betaalt de werkgever uw loon door. Heeft u geen werkgever meer, dan komt u misschien in aanmerking voor een ziektewetuitkering. Deze kunt u aanvragen bij UWV.
Want een zieke medewerker kost altijd geld. Dat komt neer op een gemiddeld bedrag van 250 euro per dag. Maar er is meer, zoals de indirecte kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie. Tel dit bij elkaar op en de ziekteverzuimkosten lopen op tot ruim 400 euro per dag.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
verlies van arbeidsvermogen als u (tijdelijk) niet of minder kan werken; smartengeld (voor geleden pijn en/of gemiste levensvreugde); Ook materiële schade, zoals bijvoorbeeld kapotte kleding, kan voor vergoeding in aanmerking komen. Sommige kosten komen direct voor vergoeding in aanmerking.
Alle kosten die je maakt (of nog moet maken) kun je claimen. Denk hierbij aan schade aan je spullen (bijvoorbeeld, kleding, fiets, auto), de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering en de niet door de verzekering vergoede behandelingen.
Je hebt recht op een schadevergoeding als je aan de volgende voorwaarden voldoet: Er is sprake van een onrechtmatige daad.De onrechtmatige daad kan worden toegerekend aan de dader.Er is daadwerkelijk schade.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
De meest voorkomende redenen zijn: Griep en verkoudheid: Respiratoire aandoeningen zoals griep en verkoudheid zijn veel voorkomende oorzaken van kortdurend ziekteverzuim in Nederland, vooral tijdens het griepseizoen. De piek hiervan zit in de herfst en winter.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.
gemiddeld 15% van de werknemers heeft een opvallend frequent of langdurig verzuim. De criteria daarvoor zijn: per jaar vier of meer keer ziek, langer dan één maand in één ziekteperiode of in totaal meer dan 42 dagen (zes weken) ziek.