De EAI is normaal tussen 0,9-1,15.
Om verschillende metingen te kunnen vergelijken is ervoor gekozen de bloeddruk aan de enkel te delen door de (systolische) bloeddruk aan de arm. Een normale enkel-armindex is ongeveer 1,1. Bij een waarde <0.75 is er een verminderde arteriele instroom in het been (zie tabel).
De enkelarmindex (EAI) links wordt bepaald door de hoogste systolische enkeldruk aan de linkerkant te delen door de hoogste systolische armdruk van beide armen. De EAI rechts wordt bepaald door de hoogste systolische enkeldruk aan de rechterkant te delen door de hoogste systolische armdruk van beide armen.
Mogelijk heeft u een vernauwing in de slagaders van uw benen, zogenaamde 'etalagebenen'. Als er een vernauwing is, dan is de bloeddruk vóór de vernauwing anders dan daarachter. We meten daarom uw bloeddruk in uw enkel en in uw bovenarm. De verhouding tussen die twee metingen is de 'Enkel Arm Index'.
De enkel-arm index is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Voor het bepalen van de enkel-arm index (EAI) wordt de bloeddruk van de enkels en de linker bovenarm gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm index.
Bij perifeer vaatlijden kunt u de volgende verschijnselen hebben: pijn in de benen bij het lopen die weer overgaat als u even uitrust; kramp en pijn in uw beenspieren, meestal in uw kuiten; de huidtemperatuur van de ene voet is duidelijk lager dan die van de andere voet.
Andere klachten van vernauwing kunnen zijn: koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Door de slechtere doorbloeding kunnen de benen bleek worden bij het optillen en rood verkleuren bij het laten afhangen van de benen.
De huisarts of de praktijkassistente bepaalt de enkel-armindex in rust. Voor een betrouwbare interpretatie wordt aanbevolen alle metingen drie keer te verrichten. De praktijk moet hiervoor beschikken over een dopplerapparaat dat geschikt is voor arteriële vaten (transducer van 8 MHz of eventueel 5 MHz).
Perifeer Arterieel Vaatlijden is een vernauwing of afsluiting in de slagader naar het been veroorzaakt door slagaderverkalking. Hierdoor stroomt minder of zelfs geen bloed naar de benen en ontstaat een gebrek aan zuurstof in de benen of voeten.
Ook meten we de bloedruk van beide bovenarmen en enkels. Om die bloeddruk te meten wikkelen we banden om uw armen en enkels. Daarna pompen we die op. Dit doet geen pijn, maar kan wel een wat knellend gevoel geven.
Doel van het vaatonderzoek EAI is de bloedstroom in de (slag) aders te onder- zoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen (= claudicatio intermit- tens oftewel 'etalagebenen'). Bij een vaatonderzoek worden de (slag)aders in uw armen en benen onder- zocht.
De teendrukmeting is een onderzoek dat wordt ingezet bij patiënten met diabetes om vast te stellen of er vernauwingen in de slagaders van de benen zijn. Tijdens dit onderzoek wordt de bloeddruk in de grote teen en de bovenarmen gemeten. Vervolgens wordt berekend wat de verhouding is tussen de gemeten waarden.
De zogenaamde bovendruk (systolische bloeddruk) geeft de druk aan wanneer het hart zich samenknijpt. De onderdruk (diastolische bloeddruk) is de druk wanneer het hart zich ontspant. De bloeddruk kan worden gemeten met een bloeddrukmeter. De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg.
De duur van het onderzoek is ongeveer 10 minuten.
Duur. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Je krijgt een band om de bovenarm. De arts pompt een ballonnetje op totdat er geen bloed meer door de slagader van de bovenarm loopt en de pols niet meer te voelen is. Daarna laat de arts de druk in de ballon langzaam zakken. Via de stethoscoop in de elleboog kan de arts horen of er weer bloed stroomt.
Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen
Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
De bloeddoorstroming wordt hierdoor verminderd, waardoor er onvoldoende zuurstof naar de benen gaat. Een van de eerste en ook meest voorkomende klachten is claudicatio intermittens, ook wel rokersbenen of etalagebenen genoemd.
Bij het eerste teken van veneuze insufficiëntie, zoals pijnlijke, vermoeide, zware of gezwollen benen, bezemrijsvarices en spataderen, moet een specialist (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog) uw benen onderzoeken.
In de bloedvaten zitten kleppen. Als die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar uw hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan te strak te staan, waardoor de huid makkelijk stuk gaat en er wonden ontstaan die moeilijk willen genezen.
Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan.
De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Bij ischemisch vaatlijden, zullen afhankelijk van de ernst van de vernauwing van de slagaders verschillende symptomen optreden. In het begin ervaren patiënten pijn en vermoeidheid, stijfheid, krampen en koudegevoel ter hoogte van de ledematen. Deze gevoelens ontstaan bij lopen en verdwijnen bij stilstaan.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.