Bladglans is eigenlijk een dun laagje olie, dat bij normaal gebruik niet schadelijk is voor mens en dier. Echter moet je er niet van gaan eten ( katten) en natuurlijk niet van drinken. Gebruik het echter wel buiten om op je planten te spuiten.
Glanzende bladeren
Je verwijdert eerst het stof van de bladeren en daarna spray je er bladglans op. Stof zal daarna minder snel hechten aan de bladeren waardoor je de volgende keer ook minder stof hoeft af te nemen. En je planten gaan natuurlijk ook heel mooi glanzen!
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!
Plantenspuit en doekje
Een simpele manier om je planten stofvrij te maken is door ze af te nemen met een vochtig doekje of door je plant af te spuiten met een plantenspuit. Maar let wel op bij het gebruik van een plantenspuit dat je het stof er ook echt goed af spuit en desnoods met een doekje afneemt.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Zelf bladglans maken schijnt te kunnen door water te mengen met olijfolie en dat op de bladeren van de plant te sprayen. Ook zou je de bladeren schoon kunnen maken met een doek met olijfolie.
Meeldauw bestrijden met melk
Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.
Het liefst staat de graslelie in een licht vochtige grond, maar zorg wel voor een goede afwatering, want hij wil zeker niet in het water staan. Dan loopt u het risico dat de wortels rotten. In de praktijk komt dit neer op zomers zo'n 2 Γ‘ 3 keer in de week en 's winters 1 keer in de week water geven.
Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!
Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt β en dus in het groene deel van het blad knipt β zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Problemen: droge en bruine uiteinden van de bladeren wijzen op te droge lucht in de ruimte. Besproei de bladeren regelmatig. Bruine vlekken in het hart van plant daarentegen, wijzen op te veel water. Wanneer de bladeren hun glans verliezen, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan licht of meststof.
Misschien kan het verstandig om de Graslelie eens te verpotten. Als de wortels weinig tot geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen er ook geen nieuwe uitlopers komen.
Dat is een signaal van de plant dat er een overschot is aan water of voeding. Ga voor jezelf na of je de plant de laatste dagen/weken regelmatig voeding of water hebt gegeven.
Vul een plantenspuit met 40% melk en 60% water en besproei de plant daarmee. Via dit middel zal de meeldauw na een tijdje vanzelf verdwijnen. Overigens werkt dit middel niet alleen bestrijdend, maar ook preventief. Tot slot is het bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel een mogelijkheid.
Door je gewassen te bespuiten met een aftreksel van knoflook kan je voorkomen dat vlinders hun eitjes leggen en je gewassen ten prooi vallen aan honderden rupsen. Knoflook beschermt ook de wortels van je planten tegen de schade die aaltjes aanrichten, omdat het een organische zwavelverbinding bevat.
Een beetje meeldauw zal je planten niet schaden, maar je moet wel voorkomen dat het erger wordt. Want de schimmel onttrekt vocht uit de bladeren, waardoor het op termijn wel een probleem kan worden. Als de ziekte vergevorderd is, kan het blad namelijk helemaal uitgedroogd raken.
Een plant heeft wel kalk nodig, maar alleen in heel lage hoeveelheid. De overtollige kalk blijft in de potgrond zitten, of slaat de plant op in zijn bladeren. In de potgrond levert dat soms een witte waas of witte aanslag op, of kalkafzet op de pot als je terracotta potten gebruikt.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke leefomstandigheden van de planten na. Ook nemen de planten water op via de huidmondjes op het blad. Een luchtvochtigheid van minimaal 50 tot 55% is goed voor planten.
Je kunt een Zamioculcas erg makkelijk stekken. Met de schaar kun je namelijk een tak afknippen met minstens twee blaadjes. Breng dan wat stekpoeder aan op de wond van de stek en moederplant. Laat het stekpoeder daarna goed drogen.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.