Een vitaal persoon heeft een duidelijke wilskracht, beschikt over energie, lichamelijke kracht en weerbaarheid. Het gaat niet alleen maar over iemands fysieke gezondheid, maar ook over geestelijke gezondheid, persoonlijke waarden, overtuigingen, religie, persoonlijkheid en karakter.
Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. Het is de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van een individu die leidt tot energie om te leven. Vitaliteit wordt bepaald door de balans tussen vier bronnen: Fysiek: beweging, uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en herstelvermogen.
' Het begrip 'vitaliteit' is afgeleid van het Latijnse woord 'vita', wat leven betekent. Volgens de Dikke Van Dale is de betekenis van vitaliteit ofwel 'vitaal' ook krachtig en energiek. Samengevat kun je dus zeggen dat vitaliteit dan ook letterlijk: levenskracht betekent. Genoeg kracht om het leven aan te kunnen.
vitaal (bn) : energiek, fit, kras, levendig, levenskrachtig, levenslustig, sterk, vief. vitaal (bn) : basaal, cruciaal, essentieel, onmisbaar, wezenlijk.
Met betrekking tot “vitaal belang” preciseert overweging 46 van de AVG dat dit een “belang voor het leven” van de betrokkene of een andere natuurlijke persoon is. De toepassing is dus beperkt tot levensbedreigende situaties.
Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord vita dat 'leven' betekent. In onze taal wijst het begrip op levenskracht en de manier waarop we in het leven staan, zowel fysiek als emotioneel en mentaal.
Lichamelijk vitaal blijven kan door goed voor uzelf te zorgen. Dit houdt in dat u een zo gezond mogelijke leefstijl aanhoudt: gezond eten, voldoende bewegen, niet roken en een goede nachtrust zijn voorbeelden van factoren die bijdragen aan vitaliteit.
Vitaliteit gaat, net als duurzame inzetbaarheid, over de mate waarin de medewerker nu en in de toekomst fit en energiek aan het werk kan blijven. Daarbij zijn motivatie, ontspanning, voldoende beweging en gezond eten en drinken zijn belangrijk voor vitale medewerkers. Dat geldt ook voor een goede werk-privébalans.
1) Behouden 2) Beter 3) Blakend 4) Deugdelijk 5) Fiks 6) Fit 7) Fleurig 8) Flink 9) Florissant 10) Gaaf 11) Getraind 12) Gezondheidsbevorderend 13) Goed voor het lichaam ...
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Oorspronkelijk heeft elk woord zijn eigen specifieke betekenis. Synoniemen ontstaan dan ook in eerste instantie volledig los van elkaar.
Voldoende beweging, gezond eten, mentale, alsook lichamelijke rust en ontspanning, een fijne sociale kring en mogelijkheden tot ontplooiing worden als belangrijke factoren gezien die invloed hebben op iemands vitaliteit.
Vitaliteit draait om de energie en kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan. Daarbij spelen deze leefstijlfactoren een grote rol: voeding, roken, alcohol- en drugsgebruik, lichaamsbeweging, ontspanning en slaap. Deze factoren bepalen voor een groot deel hoe vitaal iemand is.
Waar gezondheid draait om een stabiele basis creëren voor lichaam en brein, gaat vitaliteit over meer uit het leven halen. Het gaat om meer energie krijgen, fitter en sterker worden, jezelf ontwikkelen en positief in het leven staan.
Vitaliteit wordt ook beïnvloed door andere kenmerken, zoals geslacht, leeftijd en opleidingsniveau, maar ook door sociale klasse, woonomgeving, inkomen, werkbelasting en werkomgeving. Iemands vitaliteit hangt dus af van meerdere factoren en die hebben ook weer invloed op elkaar.
Een gezonde leefstijl is belangrijk voor vitale medewerkers. Denk aan voldoende bewegen, ontspanning, slaap en gezond eten. Daarnaast zijn plezier en een goede werk-privébalans van belang. Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen in de vitaliteit van je medewerkers.
In een vitaal team houden gedreven professionals rekening met elkaar; ze halen het beste in elkaar naar boven. Professionele en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand. Dat is de teamspirit van Vitalis. Managers blijven eindverantwoordelijk, maar hebben bij Vitalis een meer overkoepelende rol.
Gezondheid kent dus drie dimensies: een fysieke, mentale en sociale. En uiteraard beïnvloeden ze elkaar. In de literatuur wordt dit ook wel het biopsychosociaal model van gezondheid genoemd.
Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid berust niet op toeval; wordt in grote mate bepaald door leefstijl. Een goede gezondheid is dus afhankelijk van een goed evenwicht van werken en duurzaam ontspannen, de juiste voeding en een goede verzorging van lichaam en geest.
Om goed voor uzelf te zorgen is goede voeding belangrijk. Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt.
Gemiddeld geeft Nederland het eigen welzijn op dit moment een 7,0. 3 op de 10 Nederlanders voelen zich (veel) slechter dan voor het uitbreken van corona (31%). Een op de drie Nederlanders praat wel eens over hoe het met hun gaat (33%).
Vragen durven stellen over gezondheid, leefstijl en geluk, maar ook over de angsten en verlangens van medewerkers. Dat zijn kenmerken van vitaal leiderschap. Als je dit goed toepast, worden de intrinsieke drijfveren van mensen zichtbaar en kunnen die op de juiste plek in de organisatie worden ingezet.
Een vitaliteitscoach richt zich op de vitaliteit van een persoon in de meest brede zin van het woord. Het gaat hierbij niet alleen maar om de fysieke gezondheid en levensstijl, maar juist ook om mentale aspecten. Positief denken, energie en waar kom je je bed voor uit zijn belangrijke pijlers binnen vitaliteit.
Hoe vitaal je bent wordt bepaald door je energie, je motivatie en je veerkracht. Denk aan je energiek voelen, doelen kunnen stellen en moeite doen om ze te halen en het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen om te gaan.
Want nog niet zo lang geleden werd iedereen die de 60 gepasseerd was toch voor oud en versleten weggezet. Tegenwoordig ligt dat anders. De groep 55-plussers (tot ver in de 70) wordt gezien als de vitale ouderen.
Zorg voor afwisseling en voldoende beweging
Richt je werkplek zo goed mogelijk in: werk je op een laptop, maak dan gebruik van een los toetsenbord en muis, en eventueel een los beeldscherm. Wissel de werk- of leerplek eens af door staand te werken, lopend te bellen of af en toe op de bank te zitten en werken.