Welgeteld 71,1 procent van de Belgische bevolking woont in een woning waar zijzelf of gezinsleden de eigenaar van zijn. Dat blijkt uit een Europese vergelijking door statistiekenbureau Eurostat voor het jaar 2020.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Zo'n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000.
Bijna zeven op tien (69 pct) van de Belgische gezinnen bezit een eigen woning, zo blijkt uit een enquête uit 2017 door de Nationale Bank naar financiën en consumptie van de Belg. Bijna één op vijf (19 procent) bezit zelfs meer dan één vastgoed, gaande van een garage, een commercieel pand tot een tweedeverblijf.
Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In 2020 woonde gemiddeld 69,7 procent van de bevolking in een eigen huis, 30,3 procent huurde een woning.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
West Noord Zuid Oost 1 594 895 woningen Hoeveel woningen telt Nederland? Bijna 6 op de 10 Nederlandse woningen zijn koopwoningen en ruim 4 op de 10 huurwoningen. Begin 2019 waren er 4,5 miljoen koopwoningen en 3,3 miljoen huurwoningen.
Niemand weet hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben. De beste schattingen komen uit op 1 op de 20 huishoudens. Dat betekent dat Nederlanders inmiddels 400 duizend tweede huizen hebben.
Ruim 280.000 personen bezaten in 2018 een of meerdere huizen voor de verhuur. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers. Samen verhuurden zij in totaal ruim 475.000 woningen in ons land.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Belgen lenen steeds hogere bedragen om een woning te kopen of te bouwen. Het gemiddelde bedrag dat Belgen lenen om een woning te kopen, stabilseerde in het tweede kwartaal van 2022 rond 196.000 euro. Ten opzichte van het begin van 2019 is dat bedrag wel met bijna 37.000 euro gestegen (+23,1 procent).
Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis.
Vanaf welke leeftijd mag je een huis kopen? Je mag een woning kopen vanaf je achttiende. Voor het kopen van een woning moet je meerderjarig zijn. Voor je achttiende mag je wel huren.
Als het om woondruk gaat, scoren Utrecht en Amersfoort hoog. In beide steden zijn gemiddeld zo'n 140 kandidaten voor 100 woningen. Daarmee staan beide steden als het gaat om woningnood in de top 10 van Nederland. Onder de 50 grootste gemeenten is de woondruk het laagst in Lelystad, Nissewaard en Emmen.
"Er zijn minstens 40.000 daklozen in Nederland", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. "Een deel daarvan kiest daar zelf voor, maar er zitten ook economisch daklozen tussen. Daarnaast wonen ongeveer 60.000 mensen in woningsubstituten, zoals vakantiewoningen en caravans."
'Bouwen, bouwen, bouwen is niet de oplossing' Record na record werd in 2021 verbroken op de huizenmarkt, ook al zaten we middenin de coronacrisis. Voor veel mensen is een eigen woning onbetaalbaar geworden. Hoe kan het goed komen in 2022?
Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
Eigen geld is vrijwel altijd nodig
Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren. Enkele banken hebben de mogelijkheid om 80%-90% aan hypotheek te verstrekken. Er zal daarom vrijwel altijd een gedeelte over blijven wat u zelf moet inleggen.
Daarmee is het aandeel dat naar mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, veel hoger dan normaal. Normaliter gaat volgens het kabinet zo'n 5 à 10 procent van de woningen naar statushouders.
Maar slechts een kwart van deze huizenbezitters heeft een hypotheek. In Nederland ligt dat heel anders: 69,4 procent van de Nederlanders heeft een eigen huis en 60,7 procent van de Nederlanders heeft een hypotheek. Dat wil zeggen dat nog geen negen procent van de Nederlanders een koophuis zonder hypotheek heeft.
Op het moment van schrijven worden er 42.384 mensen opgevangen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA, 1 juli 2022). Ruim een derde van deze groep, 15.261 mensen, is statushouder en dus wachtend op een woning.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.
Verwachting huizenmarkt 2022 en 2023
Voor volgend jaar vermoeden Nederlandse banken dat de huizenprijzen met 2 procent zullen dalen. Door de onzekere tijd die voor ons ligt van Corona worden meer woningen op de markt aangeboden, huiseigenaren willen eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen.