Wanneer in het seizoen
Nederlandse appels zijn van september tot juni verkrijgbaar.
Bekende appelsoorten die in oktober worden geoogst zijn de Granny Smith en de Jonagold. De Granny Smith is geschikt als: handappel, dessertappel en bewaarappel. De Jonagold is een sappige, zachtzure appel.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Pink Lady. Pink Lady is er eentje waar je oog opvalt en waar je direct je tanden in wilt zetten. Het is een volzoet handappeltje, met hard, stevig en knapperig vruchtvlees. In 1973 had de Australische onderzoeker John Cripps het idee om een Golden Delicious en een Lady Williams natuurlijk te kruisen.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
De meeste appels kunnen worden geplukt tussen einde september en half oktober. Je kunt even voelen of het steeltje van de appel makkelijk van de boom loskomt. Als dit het geval is, dan is het tijd om de appels te oogsten.
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Elstar; Sappig, zoetzure smaak, appelschijfjes bij appeltaart, niet zo bakvast (niet te lang bakken) Granny Smit; Sappig, friszure smaak, het meest geschikt voor appelgebak. Cox; Hard, krakend en sappig, mild zurige smaak, uitgesproken aroma.
Welke appel heeft de minste suiker? Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
Het is een sappige, knapperige appel met roomwit vruchtvlees. Zijn aroma en smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel met een helderrode blos.
Fuji appels zijn ontstaan als een kruising tussen de Red Delicious en de Ralls Genet appel. Fuji appels komen uit Japan maar worden ook geteeld in Japan, China, Zuid-Europa en Australië.
Bij ongunstige omstandigheden, zoals langdurige droogte, kan de rui zo hevig zijn, dat er maar een geringe oogst overblijft. Je kunt dit voorkomen door tijdig ruim water te geven. Na een minder heftige juni-rui is het vaak nodig om nog extra te dunnen.
De appel van het ras Jazz is van oorsprong afkomstig uit Nieuw-Zeeland en wordt momenteel ook geteeld in Frankrijk, de Verenigde Staten en Engeland.
Van de bewaarappelen (zoals Elstar, Jonagold, Kanzi, Jonagored, Golden Delicious) mag je verwachten dat ze tot eind december allemaal lekker zijn.
Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst.
Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
Ja! Pink Lady® biedt u een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine C, vezels voor de spijsvertering, antioxidanten om de huidveroudering te bestrijden, 80% water voor de hydratering en suiker voor de energie.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
De verklaring is dat Granny Smiths de appels zijn met de grootste hoeveelheid voedingsvezels en polyfenolen. Die stoffen overleven het kauwproces en de maagsappen, waardoor ze de dikke darm kunnen bereiken en daar de groei stimuleren van darmbacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Het blijft juist dat appelen gezond zijn, maar één appel is niet voldoende: two appels a day, oftewel: twee appelen per dag zijn noodzakelijk om gezond te blijven en dat werd bevestigd door een uitgebreide medische studie.