Als je melatonine 's avonds inneemt, is het 's ochtends uitgewerkt. Als je het 's avonds niet opnieuw inneemt, gebeurt er vaak niets. Soms heb je een of twee weken wat moeite met inslapen, maar daarna verdwijnt dit. Je kunt dus ineens stoppen met het gebruiken van melatonine.
Melatonine bijwerkingen (en wanneer mag je het niet gebruiken!) Volgens Shawn Stevenson (boek Sleep Smarter) kan langdurige inname van melatonine de natuurlijke aanmaak steeds verder doen afnemen, waardoor je ervan afhankelijk kunt worden.
Deze kunt u het best 1 tot 2 uur voor u gaat slapen innemen, na wat voedsel. Gebruik deze tabletten niet langer dan 13 weken achter elkaar. Gebruikt u melatonine tegen jetlag? Gebruik dit middel zolang u klachten van jetlag heeft.
Want bij verkeerd gebruik kan melatonine juist leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn, waarschuwt Sigrid Pillen, kinderneuroloog in het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en voorzitter van de vereniging Kind en Slaap. Melatonine is een hormoon dat het bioritme beïnvloedt.
Je mag ze niet te vaak nemen, want ze zijn verslavend. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan supplementen om beter te slapen en die zijn vrij verkrijgbaar. Melatonine is er daar één van.
Melatonine kan bij verkeerd gebruik averechts effect hebben en juist slecht slapen en slaperigheid overdag veroorzaken. Wees daarom bij patiënten alert op melatoninegebruik als zelfzorgmedicatie.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Niet kunnen inslapen en 's ochtends maar met moeite wakker worden, of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden. Ouderen hebben er nogal eens last van dat ze niet kunnen inslapen en ook slecht doorslapen.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
De gebruikelijke dosering melatonine is voor volwassenen en jongeren met een lichaamsgewicht boven 40 kg één keer per dag 2 tot 5 mg melatonine. Voor kinderen met een lichaamsgewicht minder dan 40 kg is de dosering doorgaans 1 tot 3 mg melatonine.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Melatonine was lange tijd in Nederland vrij verkrijgbaar in een dosis tot 0,2 mg. Sinds de Europese voedselveiligheids-organisatie EFSA in 2011 heeft vastgesteld dat het in een dosis tot 3 mg een veilig middel is, is melatonine in hogere dosis dan 0,2 mg vrij verkrijgbaar.
Zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk daglicht ziet. Geen kunstlicht dus! Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, de voorloper van het slaaphormoon melatonine.
Die cruciale factor is: duisternis. Je melatonineproductie komt op gang als het donker wordt. En om je lichaam goed te laten weten wat donker is, moet het ook weten wat licht is.
Doordat je lichaam overdag het slaaphormoon blijft aanmaken, blijf je gedurende de dag slaperig, vermoeid en lusteloos. Een teveel aan melatonine kan ook zorgen voor een aanhoudend somber gevoel.
Als benzodiazepinen worden voorgeschreven, kies dan voor middelen met een minimale leverbelasting (lorazepam, lormetazepam, oxazepam, temazepam) waardoor er minder kans is op stapeling van schadelijke resten en bijwerkingen.
Artsen schrijven als slaapmiddel meestal benzodiazepines voor, zoals temazepam of zopiclon. Je kunt ook melatonine gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept, maar heeft wel degelijk risico's, zoals bijvoorbeeld een verstoord slaapritme.
Sta steeds rond dezelfde tijd op. Slaap overdag niet (geen dutjes doen). Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed. Blijf 's avonds niet onnodig lang op.
Melatonine is een hormoon. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Wordt gebruikt bij verschillende vormen van slapeloosheid.
De meeste mensen vallen twintig minuten nadat ze naar bed zijn gegaan, in slaap. Hoe lang iemand dan slaapt, verschilt. Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen.