Erythritol is een natuurlijk product (suikeralcohol) en staat ook wel bekend als polyol. Erythritol wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk.
De zoetstof heeft een iets lagere zoetkracht dan tafelsuiker, maar bevat geen calorieën en heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel. Het kan bijdragen aan gewichtsverlies, mits je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. In vergelijking met kristalsuiker is erythritol wel heel wat gezonder.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Polyolen zijn extensieve zoetstoffen, ze bevatten minder calorieën dan suikers (2,4 kcal/g versus 4 kcal/g), met uitzondering van erythritol, dat is de enige polyol met caloriewaarde nul. Daarom zijn polyolen bij uitstek geschikt voor diabetici, omdat ze het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden.
Xylitol kan spijsverteringsproblemen veroorzaken wanneer het wordt gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm zoals diarree, winderigheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Erythritol daarentegen wordt door veel mensen beter verdragen omdat het voor 90% wordt opgenomen voordat het de dikke darm bereikt.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Met Sukrin als suikervervanger krijg je hetzelfde eindresultaat als wanneer je suiker zou gebruiken, alleen dan een stuk gezonder. Erythritol (E968) is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) veilig verklaard. Hierdoor kan het veilig gebruikt worden in voedingswaren en om mee te bakken.
Stevia is een stuk zoeter dan Sukrin waardoor je er minder van nodig hebt om je product smaak te geven. Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Gebruik: Erythritol is gemiddeld 30% minder zoet dan normale suiker. Als u gaat bakken kunt u de volgende richtlijn aanhouden. 100 gram Sukrin staat gelijk aan 70 gram suiker.
Erythritol is een natuurlijk product (suikeralcohol) en staat ook wel bekend als polyol. Erythritol wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk.
Erythritol smaakt min of meer hetzelfde als suiker (iets minder zoet dus), en geeft eigenlijk geen nasmaak. Het geeft wel een gevoel. Omdat het een suikeralcohol is, valt het op je tong snel uiteen en voelt het wat 'koud'; vergelijk het met xylitol (als je dat wel eens gebruikt hebt).
Erythritol heeft 70% van de zoetkracht van suiker. Erythritol heeft geen nasmaak en voelt in je mond net als suiker. Wel kan deze zoetstof bij verwarming zorgen voor een koud of fris mondgevoel omdat het op je tong snel uit elkaar valt. Dit is persoonsgebonden.
Deze natuurlijke zoetstof werd ontdekt in 1874 en zit in fruit, paddenstoelen, kaas, wijn en sojasaus. Dit is de enige polyol die geen caloriewaarde heeft. In tegenstelling tot de andere polyolen wordt erythritol grotendeels opgenomen in de grote darm en nagenoeg volledig uitgescheiden via de urine.
Past Sukrin bij een koolhydraatarm dieet? Ja, Sukrin past zeker bij een koolhydraatarm dieet. De producten van Sukrin zijn gemaakt van meelproducten zoals amandelmeel en kokosmeel. Dit wil zeggen de producten lager zijn in koolhydraten dan gewone meelproducten.
Stevia en erythritol boosten dus je suikerspiegel niet en worden niet door je lichaam opgenomen waardoor ze uitstekend geschikt zijn tijdens een koolhydraatarm dieet. Let wel, het gebruik van zoetstoffen doe je met mate.
Voedingswaarde per 100 gram:
Let op: De oorsprong van Erythritol wordt als koolhydraat beschouwd maar door het lichaam niet of nauwelijks opgenomen waardoor het 0 gram koolhydraten en 0 kcal levert aan het lichaam.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Is stevia veilig? Ja, de steviolglycosiden uit de stevia plant zijn veilig om te gebruiken. In de Europese wetgeving (Verordening 1333/2008) staat aan welke producten de zoetstof steviolglycosiden toegevoegd mag worden. Hierin staat ook in welke hoeveelheden.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.