Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten.En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn. Daarnaast worden er vaak nog allerlei smaakjes aan popcorn toegevoegd: van zout en suiker tot chocolade en karamel.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Sass: “Popcorn kan je een opgeblazen buik geven door het volume dat het plaatsneemt in je buik als je het hebt gegeten. Vier kopjes popcorn neemt zelfs meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een broodje, waar evenveel koolhydraten in zitten.”
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Bij popcorn is de kleinste maat bij de grootste bioscoopketen nog altijd 150 gram, wat gelijk staat aan 600 calorieën. Fors voor een tussendoortje. Een XL bak van 865 gram betekent 3200 calorieën! Wie een colaatje wil, moet minstens een halve liter nemen.
Lijstje met snacks om lekker te Netflixen. Natuurlijk niet de kant en klare popcorn die je in de winkels kunt vinden. Deze bevatten namelijk wel een hoop calorieën en koolhydraten en dat is nou net wat je niet kunt gebruiken. Maar je kan wel zelf popcorn maken om zo je calorie innamen flink te beperken.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
Popcorn an sich bevat veel calorieën en is vooral ongezond door de toevoegingen van onder meer suiker, boter of olie, vet en zout. Extra toevoegingen kunnen het nóg ongezonder maken. Wat is dan beter: zoete of zoute popcorn? Zoete popcorn bevat meer calorieën en suikers, maar zoute popcorn heel veel natrium.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Popcorn en Chardonnay
Warme, boterige popcorn past perfect bij de nootachtige smaak van Chardonnay. Door de popcorn komen de aromatische smaken van de wijn het best naar voren. Kies voor een Pinot Blanc voor de ultieme smaakexplosie.
Er zitten 154 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'popcorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
1 schaaltje (40 gram) zoute popcorn bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Ondertussen met behulp van het antwoord een bekertje vol gewogen (standaard plastic bekertje). 166 gram. Dit betekent dat voor 1 portie van 200 ml dus ongeveer 17 gram mais nodig is. Voor alle 450 porties is dus ongeveer 7.65 kilo nodig.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.