Methylfenidaat is een kortwerkend medicijn. Gemiddeld werkt het 3,5 uur, maar soms ook wat langer of juist veel korter (bijvoorbeeld maar 2 uur). Het heeft dan geen zin om te wachten tot 4 uur na de vorige pil, want dan gaan er 2 uur voorbij zonder effect.
Werkingsduur: gewone tablet 3–5 uur; Concerta 12 uur; Medikinet CR en Equasym XL 8 uur.
Methylfenidaat Tablet 5 mg, 10 mg (werkingsduur 2-4 uur). Ritalin Tablet 10 mg (werkingsduur 2-4 uur). Medikinet Tablet 5 mg, 10 mg, 20 mg (werkingsduur 3-4 uur). Equasym Capsule met gereguleerde afgifte ('XL') (werkingsduur 6-8 uur) 10 mg, 20 mg, 30 mg.
Het begint niet zoals methylfenidaat meteen te werken, maar er zijn een paar weken nodig om te kunnen zien of het de goede keuze was. Soms moet je wel 3 maanden wachten op een gunstig effect.
Medicatie (vooral methylfenidaat en dexamfetamine) kan een effect hebben op het inslapen bij sommige kinderen. Vaak heeft het slaapprobleem eerder te maken met een rebound effect (het heftiger terugkeren van de symptomen als de medicatie is uitgewerkt) dan met de medicatie zelf.
Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen. Ze versterken elkaar en dat kan makkelijk veel te veel worden.
Mensen die methylfenidaat gebruiken zonder voorschrift van een dokter, merken in de eerste plaats een toename van de hartslag en voelen hun vermoeidheid minder (vooral als ze wat ouder zijn). In hogere doseringen lijken de effecten op amfetamine.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Ritalin werkt maar 2 tot 4 uur. Als het uitwerkt kun je last krijgen van rebound (versterkte onrust). Daarom is het belangrijk dat het de hele dag door regelmatig wordt ingenomen. Bijwerkingen zijn: hoge bloeddruk, hoofdpijn, hartkloppingen, problemen met inslapen en een verminderde eetlust.
Bij de volwassenen was er geen meetbare verandering. "Het lichaam breekt Ritalin binnen een dag af", aldus Reneman.
Ritalin is de merknaam van het medicijn methylfenidaat, een middel dat door artsen voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Mensen met ADHD hebben een lager niveau van dopamine en noradrenaline in hun hersenen.
Autorijden & alcohol drinken
Als je deze bijwerkingen ervaart, mag je niet autorijden. Vaak komen deze bijwerkingen vooral in het begin van het gebruik voor. Je mag met methylfenidaat alcohol drinken, maar alcohol versterkt de bijwerkingen van dit medicijn.
Stoppen met de medicijnen kan in 1 keer. Het is niet nodig om steeds iets minder medicijn aan uw kind te geven (afbouwen). Dit is zo voor methylfenidaat of dexamfetamine.
Er zijn aanwijzingen dat methylfenidaat vaak gepaard gaat met de volgende bijwerkingen: verminderde eetlust, droge mond, misselijkheid, hartkloppingen, slaapproblemen.
Twee sporten die vaak goed passen bij mensen met ADHD, zijn badminton en tennis. Als je er plezier in hebt, lukt het je vaak heel goed om je op de bal of de shuttle te concentreren.
Het gebruik van Ritalin door volwassenen is nog niet officieel goedgekeurd. De werkzame stof methylfenidaat in Ritalin kan een verhoogd risico geven op hartklachten en depressie. In de richtlijnen voor psychiaters wordt het middel wel genoemd als effectief geneesmiddel voor de behandeling van adhd bij volwassenen.
Bij mensen die geen ADHD hebben maar wel ADHD-medicatie gebruiken, wordt het dopamine en noradrenaline niveau erg hoog. Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen.
Deelnemers die een optimale dosis methylfenidaat kregen, vertoonden in de actieve werkingsfase minder hyperactief gedrag dan deelnemers in de placebofase. Maar uit de secundaire analyse bleken geen bewijzen voor een significant behandelingseffect van methylfenidaat op de autistische kernsymptomen.
Ritalin zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Het is daarom ook populair als recreatieve drug: ruim een kwart van de studenten gebruikt Ritalin zonder doktersrecept. Heel wat mensen zijn mogelijk verslaafd aan Ritalin zonder dat ze het zelf doorhebben.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Dosering mag omhoog naar maximaal 20mg per dosering. Dosering niet afhankelijk van gewicht. Bij de ene puber is 20mg per dag genoeg, bij de ander 3 x 20 mg per dag voor optimaal effect. Ophogen tot optimaal effect bij zo min mogelijk bijwerkingen.
De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.