Nee, u kunt geen overzicht krijgen van wie er ingeschreven staan op uw adres.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Hoe weet ik wie er op mijn adres staan ingeschreven? Op MijnOverheid kunt u zien hoeveel bewoners ingeschreven staan op uw adres. U vindt deze gegevens onder het kopje Identiteit en dan bij uw persoonsgegevens.
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Mensen die willens en wetens onjuiste informatie geven over hun woonadres en mensen die gelegenheid geven tot het plegen van adresfraude kunnen na invoering van de nieuwe wet BRP een bestuurlijke boete krijgen.
Zo is het mogelijk dat er iemand op jouw adres ingeschreven staat die er niet woont. Dit kan met of zonder jouw medeweten. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en heffingen, als je dus vermoedt dat iemand onterecht ingeschreven staat op jouw adres dan moet je bij de gemeente een onderzoek starten.
Aangifte briefadres
Als de persoon woont op een adres zonder woonbestemming, wordt regelmatig een briefadres aangevraagd. Inschrijving op het werkelijke adres heeft dan de voorkeur maar er kunnen zich situaties voordoen waardoor toch gekozen wordt voor een briefadres. Zie de circulaire BRP en briefadres.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Je kan je partner laten schrappen.Je moet bij de gemeente een verklaring afleggen dat je ex-partner niet meer op je adres woont. De gemeente start een onderzoek voor ze je ex-partner schrapt. De wijkagent komt bij je langs om te controleren of je ex-partner inderdaad niet meer bij je woont.
Hoe het adresonderzoek werkt
De gemeente onderzoekt een adres als er twijfel is over het adres van personen. Bijvoorbeeld als u post krijgt van oude bewoners. Of iemand heeft een briefadres op uw adres, maar u kunt die persoon niet meer bereiken.
Tijdens een adresonderzoek controleren we of u nog steeds woont op het adres waar u ingeschreven staat. Daarvoor zoeken we contact met u. Als we u hebben bereikt, vragen we u om alsnog uw verhuizing door te geven. Of om informatie op te sturen waaruit blijkt dat uw inschrijving klopt.
Door adresonderzoek verhoogt de overheid de kwaliteit van adresgegevens in de BRP. Daarvoor werken overheden samen. De overheid onderzoekt niet alle adressen, alleen die waarover twijfels bestaan bij (meerdere) overheidsorganisaties.
Vaak wordt een logeerperiode beschouwd als een tijdelijke situatie, variërend van een paar dagen tot enkele weken. In de meeste gevallen is het niet nodig om de verhuurder op de hoogte te stellen van het logeren, tenzij dit specifiek vermeld wordt in het huurcontract.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Inwonen in een huurwoning
Voor inwoning in een huurwoning is toestemming nodig van de verhuurder. Dit geldt voor sociale huurwoningen en ook voor woningen in de particuliere of vrije sector. Let wel: bij bijvoorbeeld een éénpersoonswoning zal inwoning niet worden toegestaan.
Nieuwe regels per 1 januari 2020
U kunt vanaf 2020 zonder vergunning nog gewoon aan 1 of 2 huurders verhuren of aan een gezin dat samen een huishouden vormt. Maar voor verhuurders van woningen die verhuurd worden aan meer dan 2 huurders die samen geen huishouden vormen, gaat één en ander veranderen.
Mag ik alvast een huis gaan huren, ook al ben ik nog niet gescheiden en hebben we samen een koopwoning? U kunt inderdaad al een huis huren als u nog getrouwd bent. Als u gaat scheiden, moet uiteraard tenminste een van u beiden verhuizen.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
U kunt een boete krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft.
Gaat u langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Bijvoorbeeld als u vanuit het buitenland terugkeert naar Nederland of als u voor het eerst in Nederland gaat wonen. Dan moet u zich inschrijven bij de Nederlandse gemeente waar u gaat wonen.
Je riskeert dat je: geschrapt wordt op het adres waar je gedomicilieerd bent; ambtshalve ingeschreven wordt op het adres waar je effectief woont. Je moet je domiciliëren op het adres waar je je hoofdverblijfplaats hebt. Als je verhuist, dan moet je dat aangeven bij de gemeente.
Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont. Uw toeslagpartner is géén medebewoner.
Bij woonfraude gaat het om onrechtmatige bewoning, illegale onderverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning. Hebben we het over adresfraude, dan hebben we het over het inschrijven op een ander adres, dan waar daadwerkelijk verbleven wordt. Het is belangrijk dat gemeenten huurfraude en woonfraude aanpakken.
Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.