VERLICHTING OP JE DRONE, IS DAT EIGENLIJK VERPLICHT? De verplichting ten aanzien van verlichting bij vluchten buiten UDP beschreven in SERA geldt ook voor onbemand luchtverkeer. Vooralsnog laat het IL&T deze verplichting alleen gelden als er buiten UDP wordt gevlogen (bijvoorbeeld door brandweer en politie).
Het is enkel toegestaan om in het donker te vliegen als: Luchtvaartuig luchtwaardig is voor het vliegen in de nacht. Vluchten die op grond van het Besluit luchtverkeer 2014 vrijgesteld zijn van het verbod 's nachts vliegen. Kan alleen worden geregeld via ministeriële regelingen.
Tijdens de schemering of in het donker valt een drone door de ingebouwde verlichting extra op, en doordat je de kleuren van de navigatieleds veel beter kunt onderscheiden, kun je ook op grotere afstand zien wat de voor- of achterzijde is.
Je mag alleen geen foto's maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen.
Camera drones, de allergrootste groep, zit tussen de 250 en 2000 euro in (plaatje bovenaan het artikel). Je kunt pas echt goede camerakwaliteit verwachten vanaf ongeveer 400 euro. Professionele dronepiloten gebruiken drones van minimaal 1500 euro.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
Nee, een drone mag niet zomaar boven je tuin vliegen. Het wordt gezien als een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht en de privacy van een ander. Het is echter wel toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Drones hebben vrijwel altijd een camera en kunnen laag over je tuin heenvliegen.
Een drone kan ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. Dit geldt voor hobbydrones die worden verkocht aan het grote publiek. Dit zijn veruit de populairste drones in de wereld. Ik heb het dus niet over speelgoeddrones of militaire drones, deze vliegtijden lopen veel verder uiteen.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
De kosten van het registreren van je drone zijn laag, maar moet je wel elk jaar doen. Het exploitantnummer is namelijk maar voor 1 jaar geldig. In Nederland betaal je voor de eerste keer 23 euro. De kosten van verlenging zullen lager zijn, namelijk 13 euro.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
Een drone wordt als speelgoed beschouwd als deze bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar en ontworpen is volgens de veiligheidsvereisten voor speelgoed (richtlijn 2009/48/EG ). In de praktijk wordt dat aangegeven door een CE-logo : hetzij op de verpakking.
Hoe ver mag je vliegen? In Nederland mag een hobbypiloot horizontaal maximaal 500 meter ver vliegen. Een drone verder dan 500 meter horizontaal vliegen, is niet toegestaan. En ja, er zijn drones die meer dan 5 km kunnen vliegen, maar ook voor deze drones geldt dit maximum.
Een drone mag maximaal 120 meter hoog boven de grond of een object op de grond vliegen. De regels voor het vliegen met een drone zijn voortdurend aan wijzigingen onderhevig. Dat komt mede doordat de regels internationaal worden vastgelegd.
En het is natuurlijk ook gewoon leuk speelgoed, zo'n drone. Het besturen geeft je een enorme kick en een gevoel van vrijheid. Maar helemáál vrij ben je niet: je mag niet zomaar overal filmen en kan in het ergste geval flink in de weg vliegen.
U moet een exploitantnummer aanvragen als: uw drone 250 gram of meer weegt; uw drone een camera heeft.
Waar mag je met een drone niet boven vliegen
In de nieuwe Europese regelgeving is dit van vele factoren afhankelijk. Het is in ieder geval (zonder ontheffing) verboden te vliegen in no-fly zones, boven Koninklijke huizen en mensenmenigten. Er mag maximaal op 120 meter hoogte worden gevlogen.
U mag met u drone onder de 120 meter hoogte vliegen. U mag in het ongecontroleerde luchtruim drone vliegen (buiten de no-fly zones). U mag in direct ziet van de piloot drone vliegen. U mag boven bebouwing drone vliegen wanneer u in bezit bent van het A2 certificaat en uw drone tussen de 500 gram en 2 kilo weegt.
Met een drone tot 250 gram mag je vliegen in de Open subcategorie A1; Drones tussen 250 en 500 gram mogen in A1 vliegen met een kennistest; Met een drone tot 2 kilogram mag je vliegen in de Open subcategorie A2.