Exanthema subitum, beter bekend als de zesde ziekte, is een frequent voorkomende kinderziekte. Kenmerkend is de plotse, hoge koorts (tot 40°C). Na 3 tot 5 dagen daalt de koorts weer snel en ontstaan er lichtrode vlekjes in het gezicht, in de nek en later op de romp.
Wat zijn symptomen van zesde ziekte? Een eerste infectie met het virus komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden. Enkele dagen na besmetting ontstaat hoge koorts (39,0-40,5 °C), zonder overige specifieke ziekteverschijnselen.
'Zevende ziekte': waterpokken
Dit is zeer besmettelijk via directe aanraking, maar ook via de lucht, zelfs op grote afstand. Ook kun je besmet worden met het waterpokkenvirus door iemand die gordelroos heeft. De eerste symptomen van deze besmettelijke kinderziekte treden zo'n tien tot twintig dagen na de besmetting op.
Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes.Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
SARS-CoV-2: 2 keer (13%)Influenzavirus: 1 keer (7%)
Volg dan onze online cursus Herken Kinderziekten. Het begint vaak met een simpele verkoudheid. Je kind moet niezen, hoesten, krijgt koorts en rode ogen. Je kind zal grieperig zijn en op de derde dag kunnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang verschijnen.
Bij kinderen uit de ziekte zich door het ontstaan van kleine rode vlekjes in het gezicht die zich later kunnen verspreiden over het lichaam. Verder kunnen de wangen vuurrood worden. De infectie kan gepaard gaan met koorts of jeuk. Kinderen voelen zich meestal niet ziek.
Naast de vijfde ziekte, heb je ook de zesde ziekte. Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes.
Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw. Het virus blijft wel in het lichaam en kan later soms weer actief worden. Mensen kunnen dan opnieuw koorts en rode vlekjes krijgen.
Zesde ziekte, zei je? Ook 'driedagenkoorts' genoemd. De ziekte komt voor bij kindjes tussen 6 maanden en drie jaar en manifesteert zich via een hoge koorts die meerdere dagen duurt.
Wat zijn symptomen van roodvonk? Een roodvonkinfectie kent meestal een mild verloop. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na infectie op.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Echter, het klinisch beeld van de zesde ziekte kan lijken op mazelen of rubella en aanvullende diagnostiek kan dan wel relevant zijn (zie ook: Algoritme Exanthemen; Richtlijn voor GGD bij melding exantheem).
Filmpje: Wat is waterpokken? Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Wanneer je ziek wordt krijg je vaak eerst last van koorts of hangerigheid.Daarna komen er blaasjes op de huid die erg jeuken.
Humaan Parvovirus B19 is een DNA virus zonder envelop. Erythema infectiosum, ook wel vijfde ziekte genoemd, is een kinderziekte en treedt met name op bij schoolgaande kinderen. De prevalentie bij kinderen van 1-5 jaar is 2-15%, bij kinderen van 6-9 jaar 15-60% en bij volwassenen 30-60%.
Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent die het virus heeft. Bijvoorbeeld in gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud.
In de 19e eeuw werden de exanthemateuze kinderziekten van een nummer voorzien. Mazelen was de eerste ziekte, roodvonk de tweede, rodehond de derde, erythema infecti- osum de vijfde en exanthema subitum de zesde. De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd.
Koorts kan een aantal dagen duren. Hoe lang de koorts duurt, zegt niets over hoe ziek je kind is. Zo gauw het lichaam de infectie heeft bestreden, daalt de lichaamstemperatuur weer. Koorts komt regelmatig voor bij kinderen, vooral als je kind jonger is dan vijf jaar.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.