Op het moment dat een medewerker overlijdt, wil je als werkgever je medeleven betuigen en condoleances overbrengen aan de nabestaanden van de medewerker. Het is aan te raden om binnen jouw bedrijf een contactpersoon aan te stellen die de contacten onderhoud met de nabestaanden.
Hieronder valt een wettelijk verplichte uitkering aan nabestaanden, zoals een echtgenoot, geregistreerd partner of minderjarige kinderen. Het gaat meestal om 1 maandloon met vakantiegeld. Dit is een uitkering op basis van een ongevallenverzekering van de werkgever.
Een arbeidsovereenkomst eindigt automatisch als de werknemer overlijdt. Dit is niet het geval als de werkgever overlijdt. De werknemer is dan in dienst bij de erfgenamen. Als de erfgenamen de werknemer willen ontslaan, moeten zij het initiatief nemen om de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig te beëindigen.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
In de meeste cao's is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen. De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.
Uitkering van de werkgever aan nabestaanden. De werkgever is verplicht om een overlijdensuitkering uit te betalen ter grootte van het maandsalaris inclusief vakantiegeld. Het loon moet worden doorbetaald tot aan de dag dat de werknemer overlijdt.
Heeft u geen verzekering, dan moeten uw nabestaanden de uitvaart betalen. Als er geen nabestaanden zijn, dan betaalt de gemeente de begrafenis of crematie. De gemeente kan kosten op uw erfenis verhalen. Voor meer informatie over betalen van de uitvaart door de gemeente kunt u contact opnemen met uw gemeente.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
De overlijdensuitkering is 1 maand bruto-uitkering. Bij de overlijdensuitkering hoort vakantiegeld. Over de uitkering hoeven geen belasting of premies te worden betaald.
Zodra het overlijden bij de bank wordt gemeld blokkeert men de bankrekening. Pas als duidelijk is wie de rechtmatige erfgenamen zijn van het tegoed zal de bank de rekening deblokkeren.
Wat u moet weten. Bij overlijden van een werknemer woonachtig in Nederland hoeft u niets te doen. Het pensioenfonds ontvangt deze informatie automatisch van de gemeente.
Het rouwverlof in detail
Tijdens deze periode van 10 dagen klein verlet wegens overlijden, wordt het loon door de werkgever betaald. De eerste 3 dagen rouwverlof moeten door de werknemer worden opgenomen in de periode die begint vanaf de dag van overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis.
Als iemand is overleden, hoeft hij vanaf dat moment geen inkomstenbelasting meer te betalen. De nabestaanden moeten dit echter nog wel afrekenen over het inkomen tot de dag van het overlijden. Om dit te kunnen doen stuurt de Belastingdienst je het zogenaamde F-formulier.
Facturen voor de begrafeniskosten (behalve de grafsteen) en de medische kosten van de overledene die het jaar voor zijn overlijden werden gefactureerd, kunnen op verzoek van een erfgenaam of de notaris-vereffenaar onmiddellijk worden betaald.
Na het overlijden geeft de arts die de dood heeft vastgesteld, de overlijdenspapieren af, de zogenaamde A en B-verklaring. Hiermee doet de uitvaartondernemer de aangifte van het overlijden in de gemeente waar het overlijden heeft plaats gevonden.
Een verklaring van erfrecht kost € 298,-.
Dat is inclusief drie erfgenamen. Dit is ook het tarief als de overledene een testament naliet waarin de erfgenamen zijn benoemd. Voor het beoordelen van een testament of ander juridisch document rekenen wij € 39,-. Zijn er meer erfgenamen?
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Rouw is zojuist niet gedefinieerd als ziekte maar als een natuurlijk proces. Maar dat zegt nog niets over de arbeidsgeschiktheid tijdens rouw. De impact kan zodanig groot zijn dat werk niet verstandig is en schade kan opleveren voor zowel de medewerker zelf als de klant.