Als je namelijk direct 220/230V op een klein LED lampje plaatst, dan blaas je het direct op. Bij LED verlichting moet er dus altijd een trafo tussen het netstroom en jouw lamp. Alle spots in onze webwinkel zijn complete producten.
Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca.1 tot ca.64 Volt. Deze laatste led-lampen onderscheidt men in twee groepen: CC (Constant Current: 350mA, 700mA of 1000mA) en CV (Constant Voltage: meestal 12V, 24V of 28V).
Het vervangen van oude gloei-, halogeen- en spaarlampen voor energiezuinige en geld besparende LED lampen zonder uw armaturen te vervangen. Het kan!
Een LED strip op 220v / 230v sluit je aan met een plug and play plug stekker. De stekker kan je eraf halen. Het wit bakje / omvormer moet wel nog aan plug blijven. Dit is een 230v DC naar 230v AC omvormer.
Een led sluit je aan in de juiste oriëntatie. Net zoals een diode zal deze geen stroom geleiden als deze in de verkeerde richting is aangesloten, en dan zal de led geen licht uitstralen. De led gaat niet stuk als je hem verkeerd om aansluit, je kunt makkelijk proberen of het werkt door hem even om te draaien.
Heb je een losse transformator nodig voor je lampen? Let dan op de volgende punten: Het voltage dat op je LED lamp staat aangegeven. Is dat bijvoorbeeld 12 Volt, dan zal je trafo om moeten vormen naar 12 Volt.
Een 12 volt adapter: Dit is nodig om de LED strip van stroom te voorzien. Zorg ervoor dat de adapter voldoende vermogen heeft om de LED strip aan te sturen. Dit is afhankelijk van de lengte en het type LED strip dat u gebruikt.
Wanneer een individuele kleur wordt gekozen ligt het verbruik op circa 1/3 hiervan, dus 4,8 watt per meter. Wanneer een kleur wordt gekozen welke bestaat uit 2 primaire kleuren (bijvoorbeeld paars, dit is rood en blauw) ligt het verbruik op 9,6 watt per meter.
Hoe sluit je LED verlichting aan? LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten.Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
Nee, dan geeft hij gewoon geen licht. En als je die omgekeerde spanning heel hoog maakt blaas je hem op. Maar door''branden'' doet hij nog steeds niet. Een LED brandt namelijk niet.
Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting.
Leds zijn speciale diodes, ontworpen voor gelijkspanning en mogen dan ook niet zonder voorzorgsmaatregelen aangesloten worden op een wisselspanning (AC).
Wat gebeurt er als je draden verkeerd (om) aansluit? Als je een draad verkeerd om aansluit dan maakt dat voor de werking van de lamp of lichtbron niets uit.
LED strips werken ook op 12 Volt en worden gebruikt voor indirecte verlichting. Ze zijn ruimtebesparend en kunnen daarom op moeilijk toegankelijke plaatsen worden geïnstalleerd.
De meeste gewone leds worden aangestuurd met een stroom van maximaal 20 mA (milli-ampère), oftewel 0,02 ampère.
5 meter RGB + CCT strip
De strip is erg energiezuinig en verbruikt 0,3 Watt per LED, en met een lengte van 5 meter kunt u een groot oppervlak van sfeervol licht voorzien.
Met led meestal goedkoper uit
Om te kopen zijn ledlampen duurder dan halogeen- of gloeilampen. Maar als je het stroomverbruik én de levensduur meetelt, ben je in veel gevallen toch goedkoper uit met led. Zo gaan ledlampen vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat.
Dat hangt af van de totale installatiewaarde (VA) van de verlichting die je wilt aansluiten. Je kan tot 50 resp.100 VA aansluiten op de HUB-50/100 en de SMART HUB-150 kan tot 150 VA aan verlichting van stroom voorzien.
Het is belangrijk dat je de juiste Adapter of transformator kiest voor jouw verlichting. Zorg ten eerste altijd dat je een 12V Adapter kiest voor 12V LED Strips en andere verlichting en een 24V Adapter voor 24V LED Strips en verlichting.
In ongeveer 80% van de gevallen is het mogelijk om jouw G4 halogeenverlichting te vervangen door LED. Bespaar dus energiekosten en kies ervoor om jouw G4 halogeen te vervangen door LED. Je bespaart al snel 20 euro per lamp per jaar, als je ervoor kiest om een halogeenlamp te vervangen door een ledlamp.
Kortegezegd: Een halogeentrafo zal in de meeste situaties met LED volstaan, mits u de LED lampen niet dimt.
Ook uw 12V halogeenspots kunnen vervangen worden door LED-spots 12V. Bij deze lampen wordt een transformator gebruikt, deze zal ook vervangen moeten worden door een LED-trafo.