Harde oogrok (sclera) De harde oogrok is wit. Een wit bindweefselkapsel die de oogbol beschermt. De harde oogrok geeft het oog zijn stevigheid.
De harde oogrok (sclera, het oogwit) geeft het oog zijn stevigheid. De harde oogrok is wit en gaat aan de voorkant over in een doorzichtig deel, het hoornvlies (cornea). De sclera is het buitenste deel van het oog (de beschermlaag).
Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva) en dit bevat heel dunne bloedvaatjes. Bij irritatie zetten deze onopvallende bloedvaatjes op, waardoor het oog rood wordt.
Het netvlies is de binnenbekleding van het oog (achter de oogbol). Het netvlies vangt beelden van de buitenwereld op en stuurt deze langs de oogzenuw naar de hersenen. Wanneer het netvlies (retina) losraakt van de onderlaag spreken we van een netvliesloslating.
Een netvliesbeschadiging kan niet meer behandeld worden. De opgelopen schade blijft aanwezig. Wel is het soms mogelijk om verdere schade te voorkomen door middel van een laserbehandeling. De behandeling vindt poliklinisch plaats en voorkomt dat je nog slechter gaat zien.
In ongeveer 90% van de operaties lukt het om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen en te houden. Soms zijn hier wel meerdere operaties voor nodig. Bij een geslaagde ingreep herstelt meestal het gezichtsveld (de omgeving). Herstel van de gezichtsscherpte is van meerdere factoren afhankelijk.
Achterin het oog, in het midden van het netvlies, ligt de macula (of gele vlek). In de macula liggen de licht- en kleurgevoelige kegeltjes heel dicht tegen elkaar. De kegeltjes zorgen voor het scherp zien van details. Ook is een gezonde macula belangrijk bij het lezen of bij het scherp zien van gezichten.
Het netvlies of de retina vormt de binnenbekleding van het oog. Het is een complexe structuur, verdeeld in 10 afzonderlijke lagen, en samengesteld uit fotoreceptoren (staafjes en kegeltjes), neuronen en steunweefsel. Het netvlies heeft een roodachtige kleur.
Bij een beschadiging van het hoornvlies is uw oog rood.U kunt last van licht hebben.Uw oog traant en kan pijn doen.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Dat is meestal een onschuldig verschijnsel. Bijvoorbeeld door het krimpen van het glasvocht bij het ouder worden. Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen of voorkomen bij vermoeidheid of stress. Maakt u zich zorgen over de lichtflitsen, dan kunt u het best langs de huisarts gaan voor een kort oogonderzoek.
Het hoornvlies (cornea) is de voorste laag van het oog. Een erg belangrijke beschermlaag. Een gezond hoornvlies is doorzichtig en laat licht door in het oog. Samen met de ooglens zorgt het hoornvlies ervoor dat u scherp ziet.
Een gemiddeld oog ziet 1.0 (100%). Sommige ogen zien meer dan normaal, bijvoorbeeld 1.2 (120%) of 1.6 (160%). Een oog dat minder ziet dan normaal ziet bijvoorbeeld 0.8 (80%), 0.6 (60%), 0.5 (50%), 0.4 (40%), 0.3 (30%), 0.2 (20%), 0.1 (10%) of 0,05 (5%).
Dit zijn meestal mouches volantes of floaters. Het zijn onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Veel mensen beschrijven de zwarte vlekken als draadjes, haren, spinnetjes of zwarte stipjes in het oog. Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen weer op dezelfde plek terug.
een doffe of donkere vlek zien;minder details zien;matte kleuren zien;beeldvervorming.
Een macula pucker kan leiden tot slechtziendheid, maar leidt niet tot blindheid.
Een vlek zien > Het kan zijn dat u een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek in het midden van uw blikveld ziet. U kunt daar niet langs kijken.
Wanneer een netvliesloslating niet wordt behandeld kan het leiden tot slecht zien of blindheid.
Een glasvochtloslating doet geen pijn. Door een glasvochtloslating kan er aan het netvlies getrokken worden, waardoor je lichtflitsen kunt zien. Dit kan evolueren tot een netvliesloslating, waarbij er een schaduw zal verschijnen in het gezichtsveld, als een soort 'gordijn' waardoor je een deel van je zicht mist.
Een netvliesloslating is aan de buitenkant van het oog niet zichtbaar. De opticien kan dat niet zien. Heeft u klachten die bij passen bij een netvliesloslating, dan zal de huisarts u verwijzen naar een oogarts. Om de diagnose te stellen, bekijkt de oogarts uw ogen met verschillende lenzen.
Vitamines C kan je halen uit sinaasappels, gele paprika's, donkergroene groentes en bessen. Vitamine A zorgt er dan weer voor dat het netvlies licht omzet in elektrische signalen die naar de hersenen gestuurd worden. Deze zeer belangrijke vitamine kan je vinden in wortelen.
De operatie
De prik kan gevoelig zijn. Door de verdoving voelt u tijdens de operatie geen pijn. Ook kunt u tijdens de operatie uw oog minder bewegen.