In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
Chocolade maakt endorfine en serotonine (gelukshormoon) vrij in je lichaam. Daardoor verdwijnt alle stress en spanning als sneeuw voor de zon. Het bezorgt je lichaam en geest ook een ongelooflijke boost. De cafeïne in de chocolade zorgt dan weer voor een verstevigend en een afslankend effect.
Theobromine is een primair alkaloïde, dat voorkomt in cacao en chocolade. De hoeveelheid theobromine in chocolade is ook bij grote chocolaconsumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden, katten, paarden en fretten, omdat ze theobromine langzamer afbreken.
Bovendien blijkt chocolade (met een cacaopercentage van 70 procent en meer), die met mate geconsumeerd wordt, ook nog eens gezond te zijn voor het hart, de bloedcirculatie en de hersenen en zou het goed zijn tegen autisme, obesitas, diabetes, de ziekte van Alzheimer en het verouderingsproces in het algemeen.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocolade beschermt je huid!
Je leest het goed, pure chocolade bevat 5 keer zoveel flavanoïden dan melkchocolade. En dit is net fantastisch voor je huid. Flavanolen zijn polyfenolen die fungeren als een sterke antioxidant en activeren de werking van de huidcellen.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Het is echt geen fabeltje dat vrouwen rondom de menstruatie meer zin hebben in chocolade. Als we chocolade eten, wordt er dopamine aangemaakt en voelen we ons tijdelijk gelukkiger. Ook zorgt chocolade ervoor dat we meer zin in seks krijgen. Een goede reden om vaker chocolade te eten dus.
Angst en paniekaanvallen: Serotonine draagt bij aan het reguleren van de stemming. Een verlaagde hoeveelheid aan serotonine kan niet alleen leiden tot depressieve gevoelens, maar kan ook een verhoogde mate van paniek en angst veroorzaken. Bovendien kan dit gepaard gaan met fobieën en obsessieve gedachten.
Eet een beetje chocolade in plaats van compleet stoppen
Kies een gezondere versie van chocolade, zoals die met 72% cacao, en eet daar gedurende de dag een paar kleine stukjes van. Dan heb je toch je chocolade momentje, eet je minder chocolade en eet je ook nog eens de gezondere versie die vol met antioxidanten zit.
Mensen die niet goed reageren op cafeïne, kunnen deze reactie ook hebben bij cacao, omdat het ook cafeïne bevat. In grotere hoeveelheden is cacao erg belastend voor de lever. Rauwe cacao bevat eveneens theobromine. In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA.
Chocolade bevat de stof theobromine. Deze stof is ongevaarlijk voor de mens, maar honden en katten kunnen het niet goed verwerken. Daarom kan het opeten van een kleine hoeveelheid chocolade voor hen al giftig zijn. Bezoek altijd zo snel mogelijk een dierenarts als je hond of kat chocolade heeft gegeten!
Uit de onderzoeken bleek dat het eten van pure chocola met een hoge concentratie cacao (minimaal 70% cacao, 30% biologische rietsuiker) positieve effecten heeft op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en weerstand.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
In witte en melkchocolade tref je vitamine A en B12 aan. Die zorgen voor gezonde tanden en beenderen. Cacao en donkere chocolade bevatten ook veel vitamine B. Die vitamine B is belangrijk voor de aanmaak van bouwstoffen voor het lichaam.
Eet bosbessen, braambessen, pure chocolade en drink thee, deze kunnen stoppend werken. Eet meer voedingsstoffen en -middelen die de darmpassage vertragen, zoals fijne voedingsvezels (lichtbruin brood, rijst, aardappelen, (volle) deegwaren, havermout enz).
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.