Wanneer het doek nat is, is het niet verstandig om dit lang opgerold te laten zitten. Bij de eerst volgende mogelijkheid kunt u het scherm dan het beste direct laten drogen. Wanneer het licht regent en er een zak water in het doek ontstaat, is het het beste om het doek direct te sluiten.
Screens zijn weersbestendig en zorgen dat ramen schoner blijven. Screens zijn gemaakt van glasvezeldoek dat zeer sterk is en bestand is tegen weersinvloeden als regen en wind. Bijkomend voordeel van screens is dat zij er, bij consequent gebruik, ook voor kunnen zorgen dat u de ramen minder vaak hoeft te zemen.
Net als andere zonwering kun je screens heel makkelijk schoonkrijgen door te poetsen met een zachte borstel, wat zeep of afwasmiddel en lauw water. Wil je het echt schoon krijgen of twijfel je aan afwasmiddel? Dan kun je in een speciaalzaak een schoonmaakmiddel kopen wat speciaal geschikt is voor je doek.
Uw screens schoonmaken doet u met een zachte spons. Schoonmaken van screens moet gebeuren met een zachte spons en een niet-agressief schoonmaakmiddel. Gebruik bijvoorbeeld groene zeep. U kunt groene zeep in een vaste of vloeibare variant krijgen bij de supermarkt, bijvoorbeeld van het merk Driehoek.
Goede merken screens zijn mySun, Harol en Heroal. Let goed op dat een Heroal ook echt 100% Heroal is.
Voordelen van screens
Buitenzonwering houdt tot ongeveer 92% van de warmte tegen terwijl dit bij binnenzonwering tot 65% is. Door de warmte te weren, wordt de plaatsing van een dure airconditioning bijna overbodig!
Niet volledig verduisterend, wel doorkijk naar buiten
Het grote voordeel van screens is dat deze niet de doorkijk naar buiten belemmeren. Hierdoor profiteert u van zonwering en privacy zonder dat u een opgesloten gevoel krijgt.
De definitie die hier ook wel bij wordt gegeven is: “sterke takken bewegen heen en weer, paraplu's zijn moeilijk vast te houden”. U kunt onze screens dus met gemak gebruiken tot windkracht 6.
Er zijn grofweg drie typen screens te onderscheiden: standaard screens, windvaste screens en windvaste zipscreens of solid screens. De werking bij deze screens, namelijk het zonlicht tegenhouden door middel van een zonwerend doek, is bij alle typen hetzelfde.
De levensduur van screens kan oplopen tot 20 jaar, dat is natuurlijk wel afhankelijk van het gebruik. Als u er netjes mee omgaat, het doek oprolt wanneer het stormt en de stof zoveel mogelijk droog houdt, dan gaan screens lang mee.
Screens en rolluiken gebruik je het hele jaar door
Al met al bieden zowel screens als rolluiken het hele jaar door veel comfort. In de zomer houdt het de warmte buiten de deur, in de winter zorgt het eveneens voor zonwering, maar dan op een andere manier. Daarnaast bieden rolluiken nog een groot aantal extra's.
De prijzen van screens zijn voor een groot deel afhankelijk van de montage. De montagekosten liggen gemiddeld tussen de €100,- tot €150,- per screen. Hoe meer screens u laat plaatsen, des te lager de montagekosten per screen! De locatie van het screen heeft invloed op de montagekosten.
Markiezen houden veel zon tegen en kunnen goed tegen regen en wind, kortom een prima keuze als u functionaliteit en uiterlijk met elkaar wilt laten versmelten. Houdt u er wel rekening mee dat vooral een houten markies altijd wat meer onderhoud nodig heeft dat zonneschermen van een ander type.
Screens kunnen erg veel wind verdragen waarbij het type Ritz (Zip) echt windvast is. Om deze reden wordt het type Ritz ook gebruikt als afsluiting voor veranda's en gevelopeningen. Er zijn drie verschillende types screens: Het standaard screen: hierbij wordt het doek strak gehouden door een gewicht in de onderlijst.
Wil je een zonwering om de zon te weren, maar wil je nog wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een screen een goede oplossing. Wil je de zon helemaal buitensluiten of een zonwering met een inbraak werend karakter? Dan kun je beter voor een rolluik gaan.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Een windvaste screen is een duurdere variant van de screen. Waar u een normale screen in Nederland al vanaf zo'n 100 euro hebt (voor een kleine maat, handbediend), kost een ritsscreen, oftewel een windvaste screen, meer in de aanschaf. Gaat u voor de minimale windvaste screens prijs uit van minimaal 130 euro.
Het tegenhouden van kou
Houden screens dan ook kou tegen? Het antwoord daarop is dat screens de kou enigszins buiten de deur houden, doordat ze een isolerend laagje op het raam vormen, maar dat screens niet per se bedoeld zijn om goed te isoleren tegen de kou.
Waar screens laten plaatsen? Screens worden zo strak mogelijk tegen het raam aan geplaatst. De monteur plaatst ze tegen de muur of op het kozijn. De montage van een screen begint altijd met het inmeten en het aftekenen van de plaats op de muur of het kozijn.
Zonwering langs binnen houdt de zonnestralen pas tegen nadat ze door het raam naar binnen zijn gekomen. Er zit dan al heel wat warmte tussen het glas en de gordijnen of lamellen. Terwijl binnenzonwering 35 à 65 procent van de warmte-energie tegenhoudt, is dat bij zonwering langs buiten 85 à 90 procent.