Een maatjes- of buddyproject is een populaire interventie om informele steun te leveren aan mensen in een kwetsbare positie in de samenleving. Het Oranje Fonds telde in 2013 in Nederland ruim 700 dergelijke projecten. Het totaal aantal maatjesprojecten is waarschijnlijk nog vele malen groter en neemt nog altijd toe.
Als vrijwilliger, buddy, heb je ongeveer twee tot vier uur per twee weken of per week 1-op-1 contact met een cliënt (maatje). Hiermee bied je structureel een fijn moment en ondersteuning aan het maatje bij wie ziekte, eenzaamheid of geheugenproblemen een grote rol speelt.
Matchgesprek. Als er een passend maatje voor je gevonden is, volgt er een matchgesprek bij het maatje thuis. Zowel jij als het maatje geven na dit gesprek aan of er voldoende klik is. De koppeling wordt vervolgens aangegaan voor twee tot vier uur per week of per twee weken voor een periode van één jaar.
Vind een maatje dat bij je past
Zoek je een maatje dat regelmatig even tijd en aandacht voor je heeft? Kijk voor een maatjesproject bij jou in de buurt. Als je een project vindt dat bij je past, vul je je gegevens in. De organisatie neemt vervolgens contact met je op.
Op websites als nlvoorelkaar.nl en wehelpen.nl vind je oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap of een klusje niet zelf kunnen doen. Er zijn in elke regio in Nederland ook vrijwilligerscentrales. Zij kunnen meekijken wat bij je past. En waar in de buurt je hulp nodig is.
Er zijn eenmalige aansluitingskosten en een maandabonnement. Aanschafprijs van ongeveer € 275 ex BTW (2021).
Waarom maatje worden? Maatje word je voor iemand die wekelijks of tweewekelijks wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Het draait om persoonlijk contact. Want een klein beetje aandacht maakt een wereld van verschil.
Buddy = Een buddy is een Engels woord voor maatje of vriend.
Het meervoud van buddy is 'buddy's'. Eén buddy, twee buddy's.
Om een Pokémon Go Buddy in te stellen, tik je op je Trainer icoon in the hoek, klik je op de hamburger (de drie horizontale strepen) rechtsonder voor meer opties en daar zal je het zien staan. Selecter vervolgens de Pokémon die je als Buddy wil en je krijgt te zien hoeveel kilometer je moet wandelen.
Introduceer deze verschillende rollen (de manager, de buddy en de mentor) zo snel mogelijk aan je nieuwe medewerker (bij voorkeur al in de pre-boarding fase).
Een maatje biedt gezelschap aan degene die zorg nodig heeft en neemt zo even de zorg van je over.
Zora is een kleine humanoïde zorgrobot. Dit betekent dat de robot een menselijke vorm heeft. Zora wordt vooral ingezet tijdens bewegingsactiviteiten, bijvoorbeeld bij revalidatie. Zora kan ook cliënten vermaken: ze kan dansen, verhalen voorlezen en spelletjes spelen.
Zorgrobots worden in zorginstellingen en bij mensen thuis vooral ingezet op sociaal gebied. Ze communiceren met eenzame ouderen, herinneren vergeetachtige ouderen aan hun medicatie of stellen dementerende ouderen vragen om hun geheugen te trainen.
Tessa is een sociale robot die cliënten helpt om structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Ze herinnert cliënten aan kleine taken en geplande afspraken. Tessa vertelt hoe de agenda eruitziet en doet suggesties voor activiteiten zoals koffiedrinken. Tessa kan ook persoonlijke muziek afspelen.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Ernstige eenzaamheid 2020
Sociale eenzaamheid wordt gemeten met onder andere de uitspraak: 'Wanneer ik daar behoefte aan heb, kan ik altijd bij mijn vrienden terecht'. Iemand is “ernstig eenzaam” bij negen ongunstige scores. De vragenlijst is bedoeld voor onderzoek onder grote groepen mensen.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.