Het Verenigd Koninkrijk kampt met ongekend hoge gasprijzen. De prijs voor gas is sinds het begin van het jaar meer dan verdrievoudigd, waardoor energiebedrijven nu in de problemen zitten. Er zijn inmiddels zes Britse energiebedrijven failliet gegaan, en de verwachting is dat er nog meer gaan volgen.
In het Verenigd Koninkrijk ligt de jaarlijkse consumptie van aardgas op ongeveer 100 miljard kubieke meter. Het aandeel van import gas zal in 2012 al 50% van de behoefte dekken en dit zal stijgen tot ongeveer twee–derde in 2018.
De Britse elektriciteitsmix bestaat uit bijna gelijke delen fossiele energie (aardgas en steenkool) en koolstofarme energie (hernieuwbare en kernenergie). In 2017 haalde het Verenigd Koninkrijk zijn elektriciteit uit: 50% fossiele energie: de aardgascentrales (42%) en de koolsteencentrales (9%);
Vorig jaar werd de grootste opslaglocatie voor aardgas in het Verenigd Koninkrijk gesloten, waardoor de landelijke opslagcapaciteit met 70% gedaald is. Deze opslaglocatie werd steeds door de aanvoer van vloeibaar aardgas uit Qatar steeds minder gebruikt, waardoor deze niet meer economisch rendabel was.
Rusland levert de meeste energie die de EU invoert. Meer dan de helft van de in 2020 ingevoerde vaste fossiele brandstoffen (voornamelijk steenkool) kwam uit Rusland, net als 43% van het ingevoerde aardgas.
Duitsland is in vergelijking met veel andere Europese landen erg afhankelijk van Russisch gas: een derde van al het gas komt uit Rusland, met name via de Nord Stream 1-pijpleiding. Sinds enkele dagen wordt nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.
Waar komt het aardgas vandaan? In België zijn er geen aardgasbronnen. Het aardgas wordt voornamelijk ingevoerd uit Noorwegen, Nederland en Qatar (LNG) en in mindere mate uit Rusland en Groot-Brittannië. Aardgas kan onder vloeibare vorm, dit is LNG, worden aangevoerd per methaanschip via Zeebrugge.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Daarmee is de EU de belangrijkste klant van Rusland, meldt de Finse denktank CREA dinsdag. Ook China en Turkije zijn grote afnemers van Russische brandstoffen. Sinds de Russische aanval van eind februari heeft het land wereldwijd 158 miljard euro verdiend aan de verkoop van fossiele brandstoffen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Troll is een verzameling van drie olie- en aardgasvelden op het continentaal plat van Noorwegen. De totale bewezen reserves van de drie velden in het Troll gebied werden op het moment van de ontdekking geschat op 1.800 miljard m³ aardgas en 2 miljard vaten olie.
Volgens gegevens van de Household Energy Price Index had Nederland in augustus te maken met de hoogste tarieven voor gas. Verschillen in de hoogte van de energierekening tussen landen hebben onder meer te maken met de energiemix, overheidsmaatregelen en het soort contracten dat energieleveranciers aanbieden.
Die zijn er in principe, zegt het IEA: Noorwegen, Algerije, Azerbeidzjan en Qatar. Ook vloeibaar gas (lng) is een alternatief, al zal dat, als er veel vraag is, wel erg duur zijn. Traditioneel gaat veel vloeibaar gas richting China, Japan en Zuid-Korea. Met die landen moet de EU concurreren als het aan lng wil komen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale winbare voorraad met 16,8 miljard kubieke meter naar boven is bijgesteld. Er kan volgens het ministerie in totaal nog 78,2 miljard kuub gas gewonnen worden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Het afgelopen jaar produceerde Nederland 8,9 miljard kuub aardgas op zee.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland.
Wereldwijde gasreserves
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd.
Het energievraagstuk. Bij het Groningse Slochteren zit een onvoorstelbare hoeveelheid van drieduizend miljard kubieke meter gas in de grond.
Veel gas in bodem Noordzee
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er 78 miljard bewezen kubieke meter gas in de Noordzeebodem zit. En er zijn sterke aanwijzingen van nog eens 69 miljard kuub.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.